28 Kasım 2022

2022 Tarım Sezonunda Drone Kullanımı

28 Kasım 2022

228

2022 Tarım Sezonunda Drone Kullanımı

Son yıllarda, tarımda dijitalleşme en önemli tarım gündemlerinden biri. Çiftçiler hatta farklı sektörlerden insanlar drone teknolojisine ilgi gösterme eğiliminde. Arazi koşulları ve zaman fark etmeksizin ilaçlama, gübreleme ve tohumlama imkânı sunan tarım dronları avantaj kazandı. Çiftçiler için ilaçlama sezonunda en önemli parametre zamandır. Zamanında müdahale edilen bitki hastalıkları ve zararlılar mahsulü büyük ölçüde kurtarır. Geleneksel ilaçlama yöntemleri arazide %7 lere varan bir harabiyet yaratırken, dronlarla yapılan ilaçlamada bu oran %0 dır. Benzin ve mazot maliyetleri de göz önünde bulundurulduğunda, dronlar yalnızca zaman anlamında değil, ekonomik anlamda da kullanıcısına avantaj sağlıyor. Modeline göre farklılık göstermekle birlikte tarım dronlarının ilaç depo kapasiteleri ve daha konsantre bir karışım kullanılması sebebiyle uzun vadede ilaçtan da tasarruf etmeyi sağlıyor. Aynı zamanda bilinçsiz su kullanımının da önüne geçilmiş oluyor.

DJI Agras T40 Zirai İlaçlama Dronu

 

2022 yılında tarım droneları ile Türkiye’de 100.000 hektardan fazla tarım arazisi ilaçlandı.

Önümüzdeki sezonda bu sayının katlanmasını bekliyoruz çünkü çıkan yeni model ve markalarla birlikte yakın gelecekte tarımda ilaçlamalar yalnızca dronelar ile yapılır hale gelecek. Drone maliyetleri diğer tarım makineleri ile kıyaslandığında çok daha makul fiyatlarda seyrediyor bu da çiftçi için büyük bir avantaj. Batarya ile çalışan tarım dronları, arazide drona uygun bir jeneratör ile kullanımı durumunda kısa sürelerde şarj olarak kesintisiz ilaçlama sağlıyor.

Agras T40 Zirai İlaçlama Dronu

Birçok drone ile ilaçlama şirketi kurulmaya başladı.

Dronelar artık yalnızca çiftçinin kendi arazisini ilaçladığı bir yöntem değil, aynı zamanda yatırım aracı olarak da büyük ilgi görüyor. Tarım dronları yeni bir iş kolunun da doğmasına zemin hazırladı. İHA 1 -2 sertifikası alınarak İHA pilotu olmak ve ilaçlama hizmeti vermek mümkün.

Tarım sektörü, dronelar sayesinde 2022 yılı mahsullerinde büyük bir artış yaşadı.

Sezon boyunca drone ile ilaçlama yapan bir çiftçi 250 bin dekar arazi ilaçlaması ile 10 milyon TL tasarruf sağladığını belirtti. Aynı zamanda hızlı müdahale sayesinde mahsullerini büyük zarardan kurtaran çiftçiler, drone teknolojisinden oldukça memnun. Her geçen gün tarım dronelarına olan rağbet artıyor. Bu da tarımın geleceği açısından umut vaat ediyor.

 

Ayrıca Bakınız: İlaçlama Droneları Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

Ayrıca Bakınız: DJI AGRAS T40 ZİRAİ İLAÇLAMA DRONU

 

Yorumlar