28 Kasım 2022
28 Kasım 2022
247
Son yıllarda, tarımda dijitalleşme en önemli tarım gündemlerinden biri. Çiftçiler hatta farklı sektörlerden insanlar drone teknolojisine ilgi gösterme eğiliminde. Arazi koşulları ve zaman fark etmeksizin ilaçlama, gübreleme ve tohumlama imkânı sunan tarım dronları avantaj kazandı. Çiftçiler için ilaçlama sezonunda en önemli parametre zamandır. Zamanında müdahale edilen bitki hastalıkları ve zararlılar mahsulü büyük ölçüde kurtarır. Geleneksel ilaçlama yöntemleri arazide %7 lere varan bir harabiyet yaratırken, dronlarla yapılan ilaçlamada bu oran %0 dır. Benzin ve mazot maliyetleri de göz önünde bulundurulduğunda, dronlar yalnızca zaman anlamında değil, ekonomik anlamda da kullanıcısına avantaj sağlıyor. Modeline göre farklılık göstermekle birlikte tarım dronlarının ilaç depo kapasiteleri ve daha konsantre bir karışım kullanılması sebebiyle uzun vadede ilaçtan da tasarruf etmeyi sağlıyor. Aynı zamanda bilinçsiz su kullanımının da önüne geçilmiş oluyor.
Önümüzdeki sezonda bu sayının katlanmasını bekliyoruz çünkü çıkan yeni model ve markalarla birlikte yakın gelecekte tarımda ilaçlamalar yalnızca dronelar ile yapılır hale gelecek. Drone maliyetleri diğer tarım makineleri ile kıyaslandığında çok daha makul fiyatlarda seyrediyor bu da çiftçi için büyük bir avantaj. Batarya ile çalışan tarım dronları, arazide drona uygun bir jeneratör ile kullanımı durumunda kısa sürelerde şarj olarak kesintisiz ilaçlama sağlıyor.
Dronelar artık yalnızca çiftçinin kendi arazisini ilaçladığı bir yöntem değil, aynı zamanda yatırım aracı olarak da büyük ilgi görüyor. Tarım dronları yeni bir iş kolunun da doğmasına zemin hazırladı. İHA 1 -2 sertifikası alınarak İHA pilotu olmak ve ilaçlama hizmeti vermek mümkün.
Sezon boyunca drone ile ilaçlama yapan bir çiftçi 250 bin dekar arazi ilaçlaması ile 10 milyon TL tasarruf sağladığını belirtti. Aynı zamanda hızlı müdahale sayesinde mahsullerini büyük zarardan kurtaran çiftçiler, drone teknolojisinden oldukça memnun. Her geçen gün tarım dronelarına olan rağbet artıyor. Bu da tarımın geleceği açısından umut vaat ediyor.
Ayrıca Bakınız: İlaçlama Droneları Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler
Ayrıca Bakınız: DJI AGRAS T40 ZİRAİ İLAÇLAMA DRONU