dronmarket

24 Ağustos 2021

3 Boyutlu Harita – Antik Midas

24 Ağustos 2021

86

3 Boyutlu Harita – Antik Midas

Drone ile 3 Boyutlu Haritalama örneği – Antik Midas Anıtı

Merhaba, Türkiye’nin ilk dron teknolojileri sitesi olarak amacımız dronların kullanım alanlarıyla ilgili müşterilerimize ekonomik, akılcı ve teknolojik çözümler sunmak. DJI Phantom 3 dronlarla gerçekleştirdiğimiz Antik Yazılıkaya Midas Anıtının 3 Boyutlu haritasının oluşturulması başlığında 3 boyutlu haritalandırma hizmetimizle ilgili ayrıntıları, yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Oldukça Pratik Bir Dron: Phantom 4

 

3 boyutlu dijital bir görüntü elde etmek için, nesne veya yapının/alanın her yönden 2 boyutlu fotoğraflarının elde edilmesiyle işe başlıyoruz. Burada Phantom 3 işimizi çok kolaylaştırıyor, sahada uçuşa hazır hale gelmesi sadece bir kaç dakikamızı alıyor, otonom uçuş özelliğiyle istediğimiz her noktada fotoğraflar elde edebiliyoruz, Phantom, tüm fotoğraflara GPS konumu, yükseklik gibi EXIF verisini otomatik olarak işliyor.

Farklı konum ve açılardan çekilen her fotoğraf, elde etmek istediğimiz 3 boyutlu dijital görüntünün daha ayrıntılı olmasını sağlıyor.

Midas Anıtı’nın ayrıntılı 3 boyutlu modelini oluşturmak için 140 fotoğraf çektik, toplam uçuş süresi yaklaşık 8 dakika. Uçuş planının yapılması, Phantom’un hazırlanması, fotoğrafların çekilmesi ve yere iniş, hepsini sadece 15 dakika gibi bir süreye sığdırabiliyoruz.

Fotoğrafların İşlenmesi : Tüm zor işi bilgisayara bırakıyoruz.

İşlemesi için fotoğrafları bilgisayarımıza teslim ediyoruz, Gelişmiş algoritmalar kullanan yazılım, 3 boyutlu uzayda nokta bulutu oluşturuyor. Bu sırada kendinize bir kahve hazırlamak isteyebilirsiniz. İşlemler, bilgisayarınızın hızına bağlı olarak biraz zaman alıyor.

Yazılımı kullanmak, herhangi bir CAD programını kullanmaktan daha zor değil. Dediğimiz gibi tüm zor işi yazılım ve bilgisayarımız üstleniyor, son rötuşları yapıyoruz.

3 boyutlu bir model oluşturduktan sonra, Maden, Tarım, Arkeoloji, Doğal Kaynakların Yönetimi, İnşaat, Afet Yönetimi gibi alanlarda, kesinliği yüksek verileri artık kullanmaya hazırız. Bu verilerle;

Mesafe ölçümü yapabilir, bir alanın hacmini hesaplayabilir, topografik haritalar oluşturabilir, geniş inşaat alanlarını tarayabiliriz üstelik geçmişte mümkün olamayan maliyetlerle ve uzak bir gelecekte değil, hemen şimdi.

 

Yorumlar