24 Ağustos 2021

3 Boyutlu Haritalama – Şanlıurfa Göbeklitepe

24 Ağustos 2021

241

3 Boyutlu Haritalama – Şanlıurfa Göbeklitepe

İnsanlık Tarihinin Yeniden Sorgulanmasına Sebep Olan Tapınak! Göbeklitepe
İnsanlık tarihi adına şimdiye kadar bildiğimiz tüm bilgileri tekrar gözden geçirmemize sebep olan Dünya’nın İlk Tapınağı Göbeklitepe ‘deydik. Şanlı Urfa’ya 15 km uzaklıkta olan bu arkeolojik site üzerinde yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkan sonuç çok şaşırtıcı, Göbeklitepe günümüzden tam 12.000 yıl önce inşa edilmiş.

Göbeklitepe bu zamana kadar bilinen en eski yapıt ve tapınaktan 7500 yıl daha eskiye ait. Göbeklitepe’nin keşfine kadar bilinen en eski tapınak ise Malta’da bulunmakta ve 5000 yaşında. Ayrıca Stonehenge’den 7000, Mısır piramitlerinden ise 7500 yıl daha yaşlı…

Drone ile 3 Boyutlu Haritalama örneği – Şanlıurfa Göbeklitepe!

 

Merhaba, Türkiye’nin ilk drone teknolojileri sitesi olarak amacımız droneların kullanım alanlarıyla ilgili müşterilerimize ekonomik, akılcı ve teknolojik çözümler sunmak. DJI Phantom 4 dronelarla gerçekleştirdiğimiz Şanlıurfa Göbeklitepe’nin 3 Boyutlu haritasının oluşturulması başlığında 3 boyutlu haritalandırma hizmetimizle ilgili ayrıntıları, yazımızın devamında bulabilirsiniz.



 

 

Oldukça Pratik Bir Dron: Phantom 4 Pro!

 

 

3 boyutlu dijital bir görüntü elde etmek için, nesne veya yapının/alanın her yönden 2 boyutlu fotoğraflarının elde edilmesiyle işe başlıyoruz. Burada Phantom 4 işimizi çok kolaylaştırıyor, sahada uçuşa hazır hale gelmesi sadece bir kaç dakikamızı alıyor, otonom uçuş özelliğiyle istediğimiz her noktada fotoğraflar elde edebiliyoruz, Phantom, tüm fotoğraflara GPS konumu, yükseklik gibi EXIF verisini otomatik olarak işliyor.

 

Farklı konum ve açılardan çekilen her fotoğraf, elde etmek istediğimiz 3 boyutlu dijital görüntünün daha ayrıntılı olmasını sağlıyor.

Göbeklitepe’nin ayrıntılı 3 boyutlu modelini oluşturmak için 538 fotoğraf çektik.


Fotoğrafların İşlenmesi : Tüm zor işi bilgisayara bırakıyoruz.

İşlemesi için fotoğrafları bilgisayarımıza teslim ediyoruz, Gelişmiş algoritmalar kullanan yazılım, 3 boyutlu uzayda nokta bulutu oluşturuyor. Bu sırada kendinize bir kahve hazırlamak isteyebilirsiniz. İşlemler, bilgisayarınızın hızına bağlı olarak biraz zaman alıyor.

Yazılımı kullanmak, herhangi bir CAD programını kullanmaktan daha zor değil. Dediğimiz gibi tüm zor işi yazılım ve bilgisayarımız üstleniyor, son rötuşları yapıyoruz.

 

3 boyutlu bir model oluşturduktan sonra, Maden, Tarım, Arkeoloji, Doğal Kaynakların Yönetimi, İnşaat, Afet Yönetimi gibi alanlarda, kesinliği yüksek verileri artık kullanmaya hazırız. Bu verilerle;

Mesafe ölçümü yapabilir, bir alanın hacmini hesaplayabilir, topografik haritalar oluşturabilir, geniş inşaat alanlarını tarayabiliriz üstelik geçmişte mümkün olamayan maliyetlerle ve uzak bir gelecekte değil, hemen şimdi.

Daha detaylı inceleme için skectchfab üzerinden incelemelerde bulunabilirsiniz. Fakat bu işlem için bilgisayarınızın yüksek özelliklere sahip olması gerekebilir.

6a1ce82ac3_AKAYYESILOPENPIPELINE by DroneDeploy on Sketchfab

Yorumlar