24 Ağustos 2021

4 Adımda Drone’lar ile mükemmel bir 3D Modelleme Yapmak

24 Ağustos 2021

426

4 Adımda Drone’lar ile mükemmel bir 3D Modelleme Yapmak

Ticari Drone Endüstri Trendlerindeki veriler baz alındığında toplam Drone kullanıcıların (en azından yurt dışında) yaklaşık %30’unun 3D modelleme yapmak için Drone kullandıkları ortaya çıkıyor. Aslında Drone kullanarak 3D modelleme yapmak oldukça kolay ve hatta var olan bütün haritalar da 3D modelleme içermektedir. Ancak her açıdan mükemmel gözüken yüksek kalite bir model yapabilmek için, sıradan metodlardan daha fazlasını yapmak da şarttır.

Sounds Visions Media’un kurucusu ve Drone Coalition’ın düzenleme direktörü olan Jeff Foster 3D modelling’e pek de yabancı değil. Bu konuyla ilgili olarak 90’ların başından beri 3D modelleme, renderlama ve animasyon yapmanın yanı sıra 10 tane de kitap yazmış Jeff Foster. 2012’de Jeff Pro Vido Coalition’da çalışıp GoPro kameralar üzerine makaleler yazarken DJI kendisiyle tanıtacağı yeni Drone’u test etmesi için iletişime geçmiş. Ve sonuçta Jeff’in söylediği tek şey “Bu herşeyi değiştirecek” olmuş.

Drone ile ilk defa 3D modellemeye başladığında Jeff bir bilgisayar yazılımını yakalanan hava çekimlerini işlemek için kullanırken sonrasında bu işi daha da profesyonel noktalara taşımış. Bugün sizlerle Jeff’in X3 ve X5 kameraya sahip DJI Inspire 1 ve normal DJI Phantom 3 uçuşunu ve 3D çekimin nasıl yapıldığını, püf noktalarının neler olduğunu hep birlikte inceleyeceğiz.

1) Uçuş için bir zaman seçin

Jeff’e göre 3D modelleme yapmak için Drone kullanımındaki en önemli adımlardan biri uygun zamanı seçmek. Şiddetli rüzgar ve yağmurdan kaçınmanın yanında iyi bir güneş ışığına sahip havada uçuşu gerçekleştirmekte oldukça önemli.

“Eğer bulutlu bir havaysa bu harika. Çünkü bulutlu havalarda güçlü gölgeler olmaz.” diye sözüne başlayan Jeff “Genellikle gölgelerin mümkün olduğunca kısa olduğu öğlen vaktini seçiyorum, ama tabiki her zaman için böyle güzel bir havayı seçme şansınız olmaz.” diyerek özellikle bulutlu havaların bu tip çekimler için ideal olduğunu ifade ediyor.

Peki ya günün en berbat zamanı? Jeff’in verdiği bilgilere göre gölgelerin en uzun olduğu sabah ve akşam zamanının en kuytu anları Drone ile yapılan uçuşlarda en kötü verimin alınabileceği zamanlar.

2) Olabildiğince alçak noktalardan imajlarınızı toplayın

Jeff alçak çekimler yaparak istediğine ulaşmayı oldukça seven bir. Çok yükseklerden yapılan çekimler, çekimlerin değerini düşürmekle beraber Drone güvenliğini de tehdit edebiliyor. Bu yüzden Drone’un IOS veya Android yazılımını kullanarak harita üzerinde bir yol çizerek uygulamanın kendisine bir uçuş planı çizmesini sağlıyor. Çeşitli güvenlik kontrollerinden sonra Drone otomatik olarak kalkıyor ve çekim yapacağı yol boyunca uçuyor.

“Son bir kaç yıldır uçuyorum ve bugüne kadar kullandığım yazılımlar biraz korkunç. Çünkü sizin onlardan beklediğiniz şeyi her zaman yapamıyorlar. Öte yandan DroneDeploy yazılımı ise gerçekten akıcı ve olağanüstü.” – Jeff Foster.

 

3) Oblique imajları yakalamak için yapıyı bir daire içine alın

Eğer nispeten düz bir arazinin 3D modelini yapıyorsanız, sıradan bir üst uçuş iyi bir model yapabilmek için yeterli olacaktır. Ancak eğer bir yapıyı ve kaya formasyonunu dik veya içbükey bir açıdan modelliyorsanız, sıradan çekimler kesinlikle sizin için yeterli olmayacaktır. Bu yüzden Jeff’in tavsiyesine istinaden; yapı çevresinde ekstra iki tane orbital uçuşun faydalı olacağını ifade ediyor.

 

Yukarıda otomatikleştirilmiş çekimlere ek olarak, manuel olarak çekilen oblique imajlar her zaman benim için daha iyi sonuçları doğurmuştur.”

Jeff aynı zamanda kamerayı 45 derecelik bir açıya ayarlayarak ve bir yapının çevresinde sabit bir daire çizerek aynı irtifada uçmayı tercih ediyor.

Oblique olarak tabir edilen eğri imajların çekimi gerçekleştirilirken, resimleriniz dahilinde ufkun çekilmesinden kesinlikle kaçınılması gerektiğini de sözlerine ekliyor. Jeff bu tip 2 yörüngeli (daireli) uçuş yaparken, kendisi manuel olarak kamera pozlamasını da her bir fotoğrafı çekmek için kullanıyor.

 

 

Terkedilmiş donanma yurdunu modellemek için yapılan 4 uçuşu gösteren diagram.

Terkedilmiş donanma yurdunda, Jeff oblique imajları yakalayabilmek için 3 tane ek uçuş yapmış. Bir tanesi 150 feet yükselikte 45 derece ayarlanmış kamerayla, diğeri 70 feet yükseklikte ve 80 dereceye ayarlanmış kamerayla gerçekleştirilmiş. Son gerçekleştirdiği uçuşu ise 230 feet ve 30 dereceyle tamamlayan Jeff toplam uçuşu yaklaşık 45 dakikada tamamlamış.

 

4) 3D Modeli üretmek için imaj’ı işlemek

Jeff uçuşu ilk seferinde tamamladığında, DroneDeploy’a dört uçuşa ait toplamda 504 fotoğraf yüklemiş ve “yapısal” olarak imaj işlemeyi seçmiş. Birkaç saat sonra, DroneDeploy’un bulut tabanlı işleme algoritması çekilen tüm imajları tek bir resimde birleştirip, 3D modellemeyi tamamlamış. Kısaca 45 dakikalık bir uçuşu takriben 2-3 saatlik işleme sürecinden sonra toplamda 4-5 saatlik bir çaba sonucunda sizde 3D modelleme elde edebilirsiniz.

 

 

DroneDeploy’daki bu görüntü model üretmek için kullanılan fotoğrafların kapladığı alanı göstermektedir.
Düşük irtifa uçuşlarda çekilmiş fotoğraflar sarı, eğri uçuşlar pembe renklerle çizilmiştir.

 

Şimdi tamamlanmış 3D modelinizi keşfedin!

 

Yorumlar