24 Ağustos 2021
24 Ağustos 2021
314
Drone’lar şüphesiz ki çağımızdaki en önemli teknolojik yeniliklerden bir tanesidir. Eskiden sadece askeri otoriteler tarafından gözlem ve keşif amaçlı olarak kullanılan Drone’lar artık evlerde, açık arazilerde ve iş yerlerinde bile hobi veya iş amaçlı olarak kullanılabiliyor.
Hatta bu kullanım o kadar yaygınlaştı ki, Drone’ların ambulans, itfaiye ve kargo aracı olarak kullanılması da gündemde. Öte yandan Drone’lar henüz ülkemizde ABD ve Avrupa’da olduğu kadar yaygın değil. Peki bu işe ilk kez başlayacaklar Drone alırken nelere dikkat etmeli? İşte Drone alacaklara altın değerinde 7 tavsiye !
Öncelikle “Neden Drone alıyorum?” sorusunu kendinize sormanız gerekiyor. Cevabınız çoğu başlangıç seviyesindeki kullanıcılar gibi hobi ve eğlence amaçlı ise 100 – 1.000 TL fiyat aralığına sahip Drone’lar başlangıç için ideal seçimler olacaktır. Öyle ki Cheerson CX-32 ile öncelikle nasıl Drone kullanabileceğinizi öğreneceğiniz gibi, basit çekimler yaparak, ileride üst bir modele geçişi kolaylayabilirsiniz.
Teknik özellik konusunda mutlaka destek alın. Sonuçta ilk kez Drone alacaksınız ve önceliğiniz bu aracı nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmek olacaktır. Bu bağlamda düşünecek olursak yeterli paranız olsa bile 4K video çekimi yapabilen, 12 MP kameraya sahip bir Drone sizin için uygun bir seçim olmayacaktır. Hatta kontrol etmeyi öğrenene kadar Drone’u bir çok sefer düşereceğinizi ve parçalayacağınızı düşünecek olursak, teknik özellikler açısından basit ancak yeterli bir Drone başlangıç için ideal olacaktır.
Drone pazarında her türden ve her bütçeye uygun ürün bulmak oldukça kolay. Ancak o kadar çok marka ve alternatif var ki, belirli bir noktadan sonra kafanızın karışması hiçte süpriz olmayacaktır. 50 Dolar’dan 5.000 Dolar’a kadar bir çok seçenekle karşılaşacak ve uzun bir süre “hangisi?” sorusunu kendinize soracaksınız. Bu yüzden öncelikle bütçenizi ayarlayıp, ona uygun alternatifleri belirlemelisiniz.
Muhtemelen bütün Drone kullanıcılarının en çok şikayetçi olduğu nokta şarj süresi ve batarya kapasitesidir. Seviye’ye göre günümüzde Drone’lar 7 dk ile 25 dk arasında havada kalabilmekte. Ancak ucuz ve düşük kapasiteli batarya’ya sahip Drone’lar maalesef çok kısa bir süre havada kalabilmektedir. Bu yüzden Drone’u almadan önce mutlaka uçuş süresi ve batarya kapasitesi hakkında detaylı bir araştırma yapın.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Drone piyasası gerçekten çok fazla markayla dolu bir piyasa. Ağırlığı uzak doğu menşeili firmalar tarafından üretilen Drone’ların kalitesi firmadan firmaya fark ediyor. Bu yüzden DJI-Parrot-Walkera-Cheerson gibi pazarın önemli markalarından vazgeçmemenizi öneririz.
Şunu garanti edebiliriz ki uygun kriterlere sahip, başlangıç seviyesi bir Drone aldığınızda defalarca düşürecek, defalarca parçalayacak ve defalarca parça değiştirmek zorunda kalacaksınız. Bu yüzden gövdesi, motorları ve elektronik aksamı Türkiye’de kolay bulunabilir bir Drone almanız kesinlikle yararınıza olacaktır. Öte yandan yukarıda belirttiğimiz markaların yedek parça tedariği konusunda herhangi bir sıkıntı çekmeyeceğinizin altını çizelim.
Drone’lar gerçekten eğlenceli canavarlar. Ancak yeni başlayan bir kullanıcının eğitim alması hem öğrenimi kolaylaştıracak hem de bir üst modele geçmek istediğinde belirli bir temel sağlayacaktır. Bu yüzden “DronAkademi” gibi Drone eğitimi veren kuruluşlardan faydalanılması tavsiye edilmektedir.