7 Ekim 2024
7 Ekim 2024
41
Drone ile araştırma, arazide ilgili çalışmaları yürütmeye başlamadan önce daha derin ve ayrıntılı bilgi edinmek için araştırılacak arazinin konfigürasyonunun bir harita veya plan üzerinde temsil edilmesine olanak tanır.
Drone’lar birçok alanda kullanılıyor ve araştırma da geride kalmayacaktı. Bu, birçok alanda tam ve devrim niteliğinde bir ilerleme anlamına geliyordu . Kısacası bu teknolojinin topografik sektörde uygulanması, her projede verimlilikte önemli bir artış sağlamıştır.
Topoğrafik araştırmalar, arazide yapılacak çalışmalarda verimlilik ve kalite garantisi sağlar.
Topografik araştırma, bir arazinin teknik açıklaması veya grafik gösterimidir . Amacı, istenilen mekanın yüzeyini inceleyerek hem fiziksel, coğrafi ve jeolojik özelliklerini hem de içinde var olan değişiklikleri detaylandırmaktır. Günümüzde topografik araştırmalar çok çeşitli faaliyetler için kullanılmaktadır; başlıcaları şunlardır:
Arsaları ve araziyi ölçün . Drone istenilen arazinin tüm yüzeyini ölçebilmektedir. Yüzey alanını sabitlemek, kadastro güncellemesi yapmak veya proje başlatmak amacıyla alım satım işlemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bilirkişi raporları hazırlamak . Uzman raporlarının hazırlanmasına yönelik veri toplamak amacıyla drone’ların kullanılması önemli bir faktördür. Bir özelliğin belirlenen konumunun yanı sıra kesin bir geometri kanıtı belirlemenize olanak tanır .
Bölgesel sınırlama . Drone’lar araziyi sınırlandırma ve ilgili ölçümlere uyum sağlama yeteneğine sahiptir . Arazinin belirlenmesi gereken işlerin ilk aşamalarında, arsa sınırlarının işaretlenmesinin gerekli olduğu mahalle çatışmalarında ve miraslarda çok yardımcı olabilir.
Adım adım drone ile topoğrafya nasıl yapılır ?
Yazılımın yapılandırılması: Kullanılacak yazılımın topoğrafik etüde ve kullanılacak drone’a göre yapılandırılması oldukça önemlidir.
Çıkarılan verileri analiz edin: Süreç tamamlandıktan sonra, analiz etmek ve ilgili kararları vermek için çıkarılan tüm verilerin indirilmesi önemlidir .
Arsanın yerini belirlemek: Her şeyden önce, arazinin yerini belirlemek ve kesin ölçümlerini sabitlemek, yani bölgesel olarak sınırlamak gerekecektir. Bu lokalizasyon, arazinin konumunun bulunup çalışılması ve bir poligon ile alana yerleştirilmesi ile yapılabilmektedir.
Hava durumunu analiz edin: Hava durumunu analiz etmek, sonraki hava tahminlerini dikkate almak için çok önemlidir. Uçuşun yapılacağı bölgeye gidip mevcut hava koşullarını görmek önemli olsa da drone’lar bize bu konuda yardımcı olabilecek kapasitede. Bu, örneğin mevcut olacak rüzgarın türünü hesaba katmak için yapılacaktır, çünkü bu dikkate alınmadan fotogrametri çalışmayacaktır.
Kontrol noktalarını ve konumunu planlayın: Hava koşullarının uygun olduğunu belirledikten sonra hem mevzi planlaması yapabiliyoruz hem de yerdeki hedeflerin bulunduğu kontrol noktalarını dikkate alabiliyoruz . Bu sayede dronlar bunların yerini tespit edebilecek ve coğrafi referanslı topografik referansları kaydedebilecek.
Yukarıda da belirtildiği gibi, drone’ların kullanıldığı sektörlerin sayısı giderek artıyor ve araştırma da bunlardan biri. Aşağıda, bu teknolojinin kullanımının bu aktiviteye sağladığı temel avantajlardan bazılarına değineceğiz.
Çalışma süresini azaltın: Drone ile veri toplamak, geleneksel kesici ölçüm sistemlerine göre çok daha hızlıdır. Bu tür teknolojilerle çalışma süresi önemli ölçüde azalır . Avantajını göstermek gerekirse, 2 kişilik bir ekibin 1000 hektarlık alanda veri toplaması 20 ila 30 gün sürebilirken, drone bunu 1 veya 2 günlük bir zaman diliminde yapabiliyor.
Maliyetler azalır: Mantıksal olarak çalışma süresinin azaltılmasının maliyetlerin azaltılması üzerinde doğrudan etkisi vardır . Öte yandan arazi üzerinde uçabilmek çoğu durumda trafiğin hiçbir şekilde durdurulmasına gerek olmadığı anlamına gelir.
Daha uzun menzil: Ayrıca dronelar, alan üzerinde kolay ve güvenli bir şekilde uçabildiğinden , arazi koşulları nedeniyle çok daha zor veya ulaşılması zor olan alanlara da ulaşabiliyor .
Operatörler için azaltılmış risk: Topoğrafik araştırmalarda drone kullanımı sayesinde operatörler, işlerini yaparken daha az risk üstlenme avantajına sahip oluyor.
Daha yüksek hassasiyet ve verimlilik: Topografik araştırmalarda drone kullanımı sayesinde elde edilen veri ve bilgilerde daha fazla hassasiyet elde etmek mümkün oluyor. Geleneksel toplam istasyonlar ve GPS ile yalnızca ayrık veriler elde etmek mümkünken, drone ile araziye ait tüm bilgileri yakalamak mümkündür .