25 Nisan 2023

Drone’lar için ESC nedir?

25 Nisan 2023

181

Drone’lar için ESC nedir?

ESC, Elektronik Hız Kontrol Cihazı anlamına gelir. Motoru, bataryayı ve uçuş kontrol cihazını birbirine bağlayan ve asıl amacı drone’nun hızını ve yönünü değiştirmek olan elektronik bir devredir.
Fırçalı ve fırçasız motorlara sahip droneların uçuş kontrolörü, motor teknolojisindeki farklılıktan dolayı motorlarla direkt olarak haberleşememektedir. ESC, bir bağlantı kurmalarına yardımcı olur, böylece drone’nun uçuş sırasında motorların hızını kontrol etmesine ve düzenlemesine izin verir.

ESC nasıl çalışır?

Fırçalı veya fırçasız ESC‘ler temelde aynı prensipte çalışır. ESC’ler, hızdaki bir değişikliğe çevrilen zamanlanmış bir elektrik sinyali göndererek motorun dönüşünü kontrol eder. İlk olarak pilot, İHA’ya sabitlenmiş bir radyo alıcısı tarafından alınan bir radyo vericisinden bir sinyal iletir ve daha sonra bu sinyali, uygun bir sinyal üreterek BEC/ESC‘ye ileten uçuş kontrol kartına gönderir. bu sinyalin gücüne bağlı olarak motoru hızlandırır.

Drone için ESC nedir

Drone’lar için ESC nasıl seçilir?

Kaliteli bir ESC kullanmak, güvenilir ve sorunsuz bir uçuş deneyimi yaşamanız gerektiği anlamına gelir, ancak elbette dikkate alınması gereken başka faktörler de vardır. İşte quadcopter ve FPV dronlar için en iyi ESC’yi nasıl seçeceğinize dair bir kılavuz:

1. ESC akım derecesi

İHA‘lar için bir ESC seçtiğinizde, dikkate alınması gereken ilk şey, kaldırabileceği akım miktarı olan akım derecesidir. ESC, Amper cinsinden ölçülür, bu nedenle bazen amper derecesi olarak anılır. Uygun motor boyutunu seçtikten sonra ESC’nin mevcut değerine karar vermeniz önerilir. Motor dönerken akım çektiğinden ve ESC’niz çok fazla akım taşıyorsa, aşırı ısınmaya başlar ve sonunda bozulur. Genel olarak ESC, motorun %100 gaz kelebeğindeki maksimum akımından %10-20 daha yüksek derecelendirilmelidir. Örneğin motorunuz tam gazda 10A üretiyorsa 12A veya 15A ESC kullanmalısınız. Güvenlik nedeniyle, sıcaklık sensörleri ile donatılmış bazı ESC’leri de seçebilirsiniz. Bu sensörler yalnızca sıcaklıklarını izlemekle ve aşırı ısınmayı önlemek için ayarlamakla kalmaz, aynı zamanda dronunuzun keskin bir şeye çarpması veya yüksek termal iletkenliği olan bir nesneye çok yakın uçması durumunda hasarı da önler.

2. Giriş voltajı değeri

Ampere ek olarak, ESC’lerin destekledikleri maksimum voltaj miktarı vardır, bu voltaj değeridir. Bazı ESC’ler 3S-4S olarak derecelendirilirken diğerleri 6S’ye kadar işleyebilir. Bu, büyük ölçüde dronunuzda hangi pil voltajını çalıştırmak istediğinize bağlıdır, ESC’nize güç sağlamak için kullanılan çok yüksek bir voltaj hem ESC’yi hem de motoru yok edecektir. Bir motorun gücü, voltajın amper ile çarpımı olan watt cinsinden ölçülebilir (volt x amper = watt). Bu nedenle, voltaj arttıkça motorun toplam gücünü eşit tutmak için amper düşebilir. Bu, daha yüksek voltajlı bir akünün aynı motor çıkış gücünü daha düşük bir akım çekişinde sağlayabileceği anlamına gelir.  Ayrıca, ESC’nin voltajı artırıldığında, pilot daha fazla gaz vermeyi seçme eğiliminde olacaktır. Bu, amperi artırır ve motorun toplam gücü (watt) artar. Bu nedenle yüksek voltajlı bir insansız hava aracı, düşük voltajlı bir insansız hava aracına kıyasla daha hızlı uçacaktır.

3. Ağırlık ve boyut

Tipik olarak, bir ESC’nin ağırlığı ve boyutu, mevcut derecesine göre belirlenir ve bununla orantılıdır. Bugün piyasadaki ESC’lerin çoğu, 4-6 gram ağırlığındaki tekli ESC’ler ve yaklaşık 12 gram ila 15 gram ağırlığındaki dörtlü ESC’ler ile boyut ve ağırlık bakımından benzerdir.
Daha hafif ESC’ler yarış drone’ları için daha uygundur, drone’nun daha hızlı dönmesini ve yavaşlamasını ve daha hızlı hız değişimi üretmesini sağlar. Ancak ESC ne kadar hafif olursa, ısı dağılımı o kadar düşük olur ve bu da aşırı ısınmayla ilgili endişeleri artırır.

5. BEC’li veya BEC’siz

Bir ESC satın almadan önce bilmek isteyebileceğiniz bir diğer önemli şey, BEC‘in ne anlama geldiği ve buna ihtiyacınız olup olmadığıdır. BEC, Pil Eleme Devresi anlamına gelir. BEC’li bir ESC, uçuş platformundaki alıcı, dümen veya uçuş kontrolörü gibi cihazlara güç sağlayabilir.

Bir BEC’ye ihtiyacınız olup olmadığı uçuş kontrolörünüze bağlıdır. Çoğu dronun artık uçuş kontrol cihazına güç sağlamak için ayrı bir güç modülü var, bu durumda BEC’li bir ESC’ye ihtiyacınız olmayacak. Bununla birlikte, servolar ve alıcılar gibi diğer cihazlara güç vermek istiyorsanız veya buna ihtiyacınız varsa, ekstra alıcı pil takımından kurtulmanızı sağlayacak BEC’li bir ESC gerekli olacaktır.

 

Ayrıca Bakınız: Drone ESC Modelleri 

 

Ayrıca Bakınız: DJI Akıllı Uçuş Modları

 

 

Yorumlar