19 Aralık 2023

Drone’lar Stok Hacmi Ölçümüne Nasıl Yardımcı Olur?

19 Aralık 2023

84

Drone’lar Stok Hacmi Ölçümüne Nasıl Yardımcı Olur?

Drone'lar Stok Hacmi Ölçümüne Nasıl Yardımcı Olur?

Sahadaki varlıklarınızın tam resmini hızlı bir şekilde mi elde etmeniz gerekiyor? Stok hacmi ölçümü hemen hemen her madencilik veya inşaat şantiyesinde önemli bir süreçtir . Siz ve ekibiniz ister bir malzemeyi çıkarmakla ister onu bitmiş bir ürün oluşturmak için kullanmakla görevlendirilsin, doğru rakamlar verimsizlikleri giderir ve tedarik zincirinin her parçasının daha iyi çalışmasını sağlar.

Sorun şu ki, yanlış tekniklerle stok hacmi ölçümü uzun ve zorlu bir süreç olabilir ve ekibinizi ana görevlerinden uzak tutabilir. Neyse ki bir drone ihtiyacınız olan verileri hızlı ve doğru bir şekilde alabilir.

Doğru stok ölçümünün faydaları

Verileriniz ne kadar doğru olursa, alacağınız kararlar da o kadar iyi olur. Kömür veya çelik kirişler olsun, bir malzemenin ne kadarını depoladığınızı daha doğru bir şekilde takip ederek tedarik zincirinizi optimize edebilir, paradan tasarruf edebilir ve tesisinizin bir projede ne kadar işi kaldığını daha iyi anlayabilirsiniz.

Faydaları şunları içerir:

Daha iyi tedarik zinciri lojistiği

Etkin tedarik zinciri yönetimi, malzemeleri mümkün olduğu kadar verimli bir şekilde taşırken, talebi her zaman karşılamak için yeterli stokun mevcut olmasıyla ilgilidir. Çalışma sahanız tedarik zincirinin neresinde olursa olsun, stok raporu bulmacanın önemli bir parçasıdır. Elinizde bulunan malzemelerin doğru sayımına sahip olmak, ne kadar satın almanız veya çıkarmanız gerektiği konusunda bilinçli kararlar verebileceğiniz anlamına gelir.

Aksi takdirde, ihtiyacınız olan malzeme miktarını aşırı satın alma veya küçümseme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Ayrıntılı finansal tahminler

Doğru bir stok ölçümü yalnızca şu anda neye sahip olduğunuzu bilmekle değil, aynı zamanda ileriye dönük olarak neye ihtiyacınız olacağını bilmekle de ilgilidir. Bu ölçümler mevcut envanterinizi takip etmenize ve hedefinize ulaşma hızında olup olmadığınızı belirlemenize olanak tanır. Stok verileri aynı zamanda karar vericilerin ürün fiyatlandırmasını ve gelecekteki sipariş ihtiyaçlarını belirlemesine de yardımcı olabilir.

İptalleri azaltın

Ne kadarına sahip olduğunuzu bilmiyorsanız, ürününüzün değerini doğru bir şekilde belirlemek imkansızdır. Düzenli stok hacmi ölçümleri, iş emirlerini doğru ve verimli bir şekilde tamamlamanıza olanak tanır. Bu şekilde çıktılarınızın rakamlarınızla eşleştiğinden emin olabilirsiniz ve uzun vadede paradan tasarruf edersiniz.

Drone’lar ve geleneksel ölçüm teknikleri

Denenmiş ve doğrulanmış bir yaklaşım cazip gelse de stok ölçüm süreciniz için bir İHA kullanmak daha doğru sonuçlar sağlayabilir ve aynı anda çok fazla zaman ve para tasarrufu sağlayabilir. En yaygın “eski usul” yöntemlerden bazıları, yükleri saymak için yürüyen tekerlek, kova veya kamyon kullanmayı içerir. Bazı durumlarda şirketler stokları basitçe “gözetliyor”; bu, her ne pahasına olursa olsun kaçınılması gereken yanlışlıklarla dolu bir yaklaşım.

Bu geleneksel ölçüm yaklaşımları, drone satın alma maliyetiyle karşılaştırıldığında ucuz gibi görünse de ileride çok daha pahalıya mal olma potansiyeli taşıyor. Yanlış tahminler iş akışınızda ve tedarik zinciriniz genelinde verimsizliklere neden olabilir. Ayrıca ekibinizin ihtiyaç duyduğu ekstra ölçüm süresini başka bir yerde harcamak daha iyi olabilir.

Drone'lar Stok Hacmi Ölçümüne Nasıl Yardımcı Olur?

Belki de en önemlisi, tesisinize bağlı olarak stokları elle ölçmek potansiyel olarak tehlikeli olabilir. Ara sıra meydana gelen yaralanmalar herhangi bir maden veya inşaat sahasının talihsiz bir parçası olsa da, riski mümkün olduğunca azaltmak hem çalışanlarınız hem de işletmeniz için iyidir.

İnsan gücüyle çalışan ölçüm çözümlerinin yetersiz kaldığı alanlarda drone’lar öne çıkıyor. Drone ile bir stok yığınının tam boyutlarını kamera ve uygun yazılımla birkaç tıklamayla anlayabilirsiniz. Drone ölçümünün verimliliği herhangi bir çalışma sahasında hissedilse de, birden fazla lokasyona veya çok sayıda stoka sahip kuruluşlar için özellikle önemlidir. Drone stok ölçümü, zamandan tasarruf etmenize ek olarak güvenlik endişelerini de tamamen ortadan kaldırır; ölçümler herhangi bir ağır kaldırmaya gerek kalmadan uzaktan yapılabilir.

Bu ek avantajlarla birlikte, drone stok hacmi ölçümünün dünya çapındaki şantiyelerde hızla standart uygulama haline gelmesi şaşırtıcı değil.

Stok hacmi ölçümü için drone’nuzu nasıl kullanabilirsiniz?

Stok sayımı hacmi ölçümü için, dronlar genellikle sitenizin 3 boyutlu haritasını oluşturmak ve stoklarınızın boyutlarını bulmak için fotogrametri adı verilen bir modelleme sürecini kullanır. İHA fotogrametrisi, bir özelliğin farklı perspektiflerden veya görüş hatlarından birden fazla görüntüsünün alınmasını ve bunların haritalama yazılımıyla bir araya getirilmesini içerir . Daha sonra bu modellerden doğru ölçümler çıkarılabilir. Birçok geleneksel drone araştırma işi yüzlerce hatta binlerce hava fotoğrafı gerektirse de, boyutuna bağlı olarak tek bir stok için yalnızca birkaç görüntüye ihtiyacınız olabilir.

Bazı durumlarda çalışma sahaları, ışık algılama ve mesafe belirleme veya kısaca LiDAR adı verilen bir modelleme tekniğini de kullanabilir . LiDAR, stoklarınızı değerlendirmek için dijital görüntüler yerine ışık darbelerini kullanır.

Bununla birlikte, tipik hacim ölçüm süreci şöyle görünecektir:

Bir stokun fotoğraflanması

Başlamak için stoklara odaklanmadan önce daha büyük çalışma alanının havadan görüntülerini çekmeniz gerekecek. Bu görüntüler stok için bir bağlam sağlar ve doğru bir ölçek oluşturulmasına yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için görüntülerin GPS koordinatlarıyla eşleştirilmesi gerekir.

Drone'lar Stok Hacmi Ölçümüne Nasıl Yardımcı Olur?

Haritalama yazılımını kullanma

Buradan tek yapmanız gereken görsellerinizi uygun drone yazılımına yüklemek ve 3 boyutlu modeller oluşturmak. Doğru stok hacmini hesaplamak amacıyla bir model kullanmak için öncelikle bölgenin referans seviyesini girmeniz gerekir. Referans seviyesi tesisin zeminini veya zeminini temsil eder ve stok hacminin kaydedildiği temel çizgidir. Bazı durumlarda yazılımınız referans seviyesini otomatik olarak tanımlayabilecektir. Bu size doğru bir hacim ölçümü sağlayacak ve stoktaki büyümeyi veya değişimi kolayca görmenize olanak tanıyacaktır.

Tonajın hesaplanması

Elbette stoklarınızın doğru hacimlerini bilmek size tonaj gibi aradığınız tüm bilgileri vermeyebilir. Neyse ki, bu ölçümler çevrimiçi bir hesap makinesiyle yakından dönüştürülebilir. Ölçtüğünüz malzemeyi takmanız yeterlidir.

Madencilik ve inşaat için doğru drone’lar ve yükler

Doğru stok hacmi ölçümleri için santimetreye kadar doğruluk sağlayabilecek bir drone’a ihtiyacınız olacak. Matrice 350 RTK’nın yüksek hızları ve uzun ömürlü pilleri, onu daha büyük sahalarda güçlü bir iş makinesi haline getiriyor; birden fazla lokasyonu veya stoku olan şirketler için mükemmel. Ayrıca aynı anda üç adede kadar yük taşıyabilir, böylece mümkün olduğunca az uçuşla veri toplamak kolaydır.

Drone'lar Stok Hacmi Ölçümüne Nasıl Yardımcı Olur?

 

Ayrıca Bakınız: DJI Endüstriyel Dronları

 

Ayrıca Bakınız: DJI Haritalama Dronları Karşılaştırması

Yorumlar