6 Şubat 2024
6 Şubat 2024
111
Dronlar son yıllarda teknolojinin ilerlemesi sayesinde çok büyük bir gelişme yaşadı ve bu gelişme madencilik, tarım ve görsel-işitsel sanatlar gibi hemen hemen tüm sektörlere pek çok avantaj sağladı. Hedeflerine ulaşmak için sahip oldukları harika donanımlar öyle ki, bazılarının mesleki gelişim sırasında en uygun kararları vermek için doğru verileri yakalayabilecekleri çok bantlı bir kameraları var. Kameranın bilgi toplama yeteneği sayesinde drone’lar, onları kullanan herkese daha iyi sonuçlar verecek.
Multispektral kamera, çeşitli ışık spektrumlarını yakalayabilen, yani gözlemlenen alandaki farklı radyasyon seviyelerini tespit edebilen bir kameradır. Bu kalite şüphesiz diğer kamera türlerine göre çok kullanışlı bir avantajdır. Bu fonksiyon, bu kameraların sahip olduğu gelişmiş sensörler ve teknoloji sayesinde mümkün olmaktadır. Drone’lara yönelik multispektral kameralar, farklı ışık spektrumlarını toplayan ve bilgileri onları yönlendiren operatörlere gönderen küçük sensörlere sahiptir. Bu sayede kısa sürede daha fazla bilgi toplanabilir.
Bu kameraların kullanımından yararlanan pek çok meslek var. Zirai ilaç şirketleri, tarım üreticileri, çevre otoriteleri veya eğitim kurumları en temsili örneklerden bazılarıdır, ancak tek örnekler bunlar değildir. Ve multispektral kameraların sunduğu olanaklar sayesinde, drone’lar çok yükseklere ulaşarak inanılmaz manzaralar yakalama yeteneğine sahip oluyor. Günümüzde bu tür teknolojiler belirli profesyonel görevlerin yerine getirilmesi için gerekli hale gelmiştir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi multispektral kameraların tarım sektöründeki uygulamaları çoktur.
Mahsul zararlı tespiti: Bu teknolojiye sahip İHA‘lar, multispektral kameraların özellikleri sayesinde zararlıları izleme, yani bitkilerin zarar gördüğü biyolojik koşullar hakkında bilgi verme olanağına sahiptir. Bu, mahsul kaybının önlenmesinde, mahsullerin güvende tutulmasında ve tamamen korunmasında çok büyük fayda sağlar. Bu izleme sayesinde pestisitlerin veya mahsul spreylerinin kullanımını uygun şekilde yönetmek ve kaynakları tutarlı bir şekilde yönetmek mümkündür. Bu, mahsullerin kurtarılmasına ve özellikle bu zararlıların erken tespit edilmesine yardımcı olacaktır.
Daha doğru veriler elde etmek: Multispektral kameralara sahip drone’lar çok daha doğru veriler sunuyor ve bu da operatörün çok daha optimum karar vermesi açısından büyük bir avantaj sağlıyor. Bu, diğer pek çok şeyin yanı sıra kaynakların optimizasyonuna, farklı görevlerin yerine getirilmesi sırasında zamanın kısaltılmasına ve faaliyet sırasında mevcut olan riskin azaltılmasına olanak sağlayacaktır. Bu özelliği sayesinde tarlaların verimliliği, toprak nemi, alanın drenajı, sulama verimliliği, sıcaklık veya her üründen elde edilen verim ile ilgili herhangi bir aksiliğin tespit edilmesi amacıyla multispektral kameralı drone’ların kullanılması mümkün olmaktadır.
Bitki örtüsü bakımı: Multispektral kameralara sahip drone’lar, operatöre mahsulleri çok daha verimli bir şekilde muhafaza etme olanağı sunuyor. Yani bu tip İHA‘lar, sundukları teknoloji sayesinde sulama veya toprak verimliliğinin ölçülmesi gibi görevleri yerine getirmekle görevlidir. Bu şekilde, mahsulleri tercih eden ve en uygun çözümleri sağlayan, yani aşırı veya gereksiz olmayan kararlar alınabilir.
Multispektral kameralar uzaktan algılama teknolojisini kullanır. Yani farklı ışık spektrumlarını ayırt edebilmek ve çıplak gözle görülemeyen en önemli verileri bilebilebilmek için yeşil, kırmızı ve kızılötesi dalga bantlarını kullanırlar. Bu multispektral görüntüler, kabartmanın, zararlıların, suyun ve yukarıda bahsedilen diğer hususların durumunu belirleyen özel yazılımın dahil edilmesi sayesinde yararlı veriler sağlama kapasitesine sahiptir.
Bu ekipman son derece tekniktir ve sensörler ve parçalar en yeni nesildir. Ve yukarıda da belirttiğimiz gibi teknolojinin son yıllarda kaydettiği ilerleme sayesinde bazı drone’ların donatıldığı multispektral kameralar, mesleki açıdan çok daha verimli bir faaliyetin gerçekleştirilmesi için çok faydalı bilgiler toplama olanağı sunuyor. Nihai sonuçlar.