24 Ağustos 2021

Dronların Sihirli Sayısı Reynolds

24 Ağustos 2021

166

Dronların Sihirli Sayısı Reynolds

Drone sektörü günümüzde oldukça ileri bir seviyeye gelmektedir. Polislerden marketlere hobi kullanımından askeri uygulamalara kadar bir çok yerde dronlara rastlamamız mümkündür. Peki bu kadar sıkça kullandığımız dronlar matematiksel olarak nasıl hesaplanır her bir marka deneme yanılma yoluyla mı dronlarını en etkili hale getirir ?

 

Tamda burda Sir. Reynolds un aerodinamik hakkında yapmış olduğu çalışmalar bizlere yardımcı olmaktadır. Reynolds kendi adını verdiği boyutsuz bir sayı ile herhangi bir akışkanın akış durumunu tayin edebilmemizi sağlamaktadır.

Atalet kuvvetlerinin vizkozite kuvvetlerine oranı yani bir akışkanın ağırlığı ve hızından dolayı olan kuvvetlerin akışkanlık ve yoğunluk özelliğine olan oranı.

 

Peki bu oran bize hangi değerleri vermekte ? 

 

Akışkanın durumunu bize vermekte yani akış Laminer(Düzgün) Yada Türbülanslı mı buna karar vermemize yarar. Yani hava da yada başka bir akışkandaki düzensiz akışlar mevcut ise türbülans a girmiş sayılmaktadır ve ya akış gayet normal seyrinde devam ediyorsa laminer olarak sayılmaktadır. Bunun için sınır ise 2300 sayısıdır akışkanın atalet kuvvetlerinin viskozite kuvvetlerine oranı 2300 ise akış türbülanslı kabul edilir ve bütün hesaplamalar akışkanın durumuna göre hesap edilir.

Yorumlar