24 Ağustos 2021

İHA Eğitimleri Hakkındaki Bloğumuza Göz Atmaya Ne Dersiniz ?

24 Ağustos 2021

431

İHA Eğitimleri Hakkındaki Bloğumuza Göz Atmaya Ne Dersiniz ?


 

Şu an bulunduğunuz sayfa İHA eğitimleri hakkında tüm sorularınıza yanıt bulacağınız sayfadır. Eğitim kadromuz aralarında havacılık ve uzay mühendisliği bölümünden de mezun alanında uzman eğitim kadrosu ile Türkiye’nin hem eğitim, hem hobi ve endüstriyel Dron satışı ve Ar-Ge bölümümüz ile Türkiye’nin en kapsamlı Dron merkezi ve Dron okuludur.

Ana gayemizin müşteri memnuniyeti olması dolayısıyla, eğitim tarihlerimizi kursiyerlerimizin katılım sağlayabilecekleri hafta içi ve hafta sonu opsiyonları olacak şekilde uygun tarihlere göre planlamaktayız. Eğitimlerimizde, SHGM müfredatının yanı sıra, DJI dronlarının ve uygulamalarının teknik özellikleri verilmekte olup eğitim sonunda her bir kursiyere pratik uygulamalı uçuş yaptırılmaktadır. Eğitimlerimizin kalitesini ve dolayısıyla kursiyerlerimizi çok önemsediğimizi belirtmek isteriz.

Eğitimlerimiz SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) ve MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) onaylı Dronmarket uçuş okulu tarafından düzenlenmekte olup, sertifikalar MEB sınavından başarı ile geçen kursiyerlerimiz için verilmektedir. İstanbul’da bulunan tek MEB onaylı İHA eğitim merkezi olduğumuzu da eklemek isteriz.

 

 

DRONE PİLOT ADAYLARI EĞİTİM İÇİN NEDEN BİZİ TERCİH EDİYOR?

 

· Eğitim kadromuz, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Drone Pilotu gibi mesleklere sahip, dronlar ve İHA konusunda ihtisas sahibi, uzman eğitmenlerden oluşmaktadır.

· SHGM ve MEB  mevzuat ve müfredatlarına uygun eğitim veriyoruz ve ek olarak kursiyerlerimizi DJI dronları hakkında teorik ve pratik olmak kaydıyla bilgilendiriyoruz. Bunun yanı sıra zaman zaman planlamalar yaparak hem güncel bilgi aktarımı yapıyor hem de pratik uçuş eğitimleri yapıyoruz. Kısacası kursiyerlerimizin kendilerini yalnız hissetmesine izin vermiyoruz.

· Kaliteli eğitim alarak tüm detaylara hakim bir dron pilotu olmak isteyen herkesin hizmetimizden yararlanabilmesi için zaman zaman kampanyalar yapıyoruz.

· Kursiyerlerimizin bizim takvimimize ayak uydurması yerine biz onların takvimine uygun eğitim planlaması yaparak hem hafta içi hem hafta sonu olacak şekilde ay içinde her hafta eğitim düzenliyoruz.

· İHA-0 eğitimlerimize katılan kursiyerlerimiz daha sonraki dönemlerde İHA-1 eğitim almak isterse sadece iki eğitim arasındaki farkını  ödeme yapması yeterli olmaktadır.

· Her hafta eğitimimiz olmakla birlikte eğitimlerimiz kontenjan yetersizliği sebebiyle iptal edilmemektedir.

· Kimliğinizi kaybetmeniz durumunda destek ekibimiz ile geçmeniz yeterlidir. Sertifikanızın gönderimi ücretsiz olarak sağlanacaktır.

· Bizi diğer kurum kuruluşlardan ayıran temel özellik kaliteli hizmetimizi kursiyerlerimizin memnuniyetini artırmak adına en uygun fiyatlara gerçekleştiriyor olmamızdır.

 

İHA DRON PİLOT SERTİFİKASI KİM TARAFINDAN VERİLECEK?

 

Eğitim sertifikaları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı kuruluşumuz ‘Dronmarket’ tarafından verilecektir.

Kaç adet İHA Dron Pilot Sertifikası (Ehliyeti) var ? Hangisini almalıyım ?

Piyasada satılan dronların çoğu İHA-0 ve İHA-1 kategorisindedir . İHA-1 dron pilot ehliyeti fazlasıyla yeterli olacaktır.

  • İHA0: Azami kalkış ağırlığı 500 gr (dâhil) – 4kg aralığında olan İHA’ lar. 12 saatlık eğitimle alınmaktadır.
  • İHA1: Azami kalkış ağırlığı 4 kg (dâhil) – 25 kg aralığında olan İHA’ lar. 36 saatlik eğitimle alınmaktadır.
  • İHA2: Azami kalkış ağırlığı 25 kg (dâhil) – 150 kg aralığında olan İHA’ lar.
  • İHA3: Azami kalkış ağırlığı 150 kg (dâhil) ve daha fazla olan İHA’ lar.

İHA Dron Eğitimlerini kimler almalı ?

 

Meskun mahalde uçuş yapacak herkesin izin alması gerekmektedir.  500 gramın üzerinde drona sahip kişiler ister hobi  ister ticari olarak uçuş yapacak olsun  İHA-0 veya İHA-1 ehliyetine sahip olmaları gerekmektedir.

Özellikle dron pilotlarını ilgilendiren birçok konuya açıklık getiren mevzuat, İHA Dron Pilot Eğitimlerinin nasıl olması gerektiğini ve eğitim kuruluşlarının uyması gereken kuralları da detaylarıyla açıklamış oldu. Dron pilotları için meskun mahalde uçuş kurallarını, kaç m. yüksekliğe çıkılabileceği, nerelerde uçurabileceği, dronların bakımı gibi kurallara uyulmasının zorunlu hale gelmesiyle ticari dron pilotluğu kavramı da oluşmuş oldu. Dron Pilot Eğitimleri dron kullanıcıları için ‘İHA-0 için 12 saat’, ‘İHA-1 için 36 saatlik’ eğitimler şeklinde verilmektedir.

 

Dron’umu nasıl ve nereye kaydetmeliyim ?

 

www.iha.shgm.gov.tr SHGM sisteminde, kayıt olurken bireysel ve ticari iki farklı giriş söz konusudur. Öncelikle buradan bireysel ya da ticari olarak kayıt yapmanız gerekmektedir. 500 gr üzerindeki Dron’nunuz satın aldığınız kuruluş tarafından üzerinize atanmalıdır ve siz de bunu sistem içerisinde üzerinize alım işlemini SHGM’ nin ilgili sayfasından ‘’ link koymamız gerekli buraya’’. gerçekleştirmelisiniz.

 

500gr üzerinde bir cihaz ile uçulması durumunda ve uçtuğunuz yer meskûn mahal ise bu tür uçuşlar için izin almanız gerekmektedir. Ticari Dron kullanıcısının izin alması için ehliyete ihtiyacı bulunmakta, ehliyeti almaya hak kazanmak içinde eğitim alarak hava hukuku ve sorumlulukları ile mevzuatı, yasakları ve kuralları öğrenmesi gerekmektedir.

 

SHGM’ DEN NASIL İZİN ALINIR?

 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), ‘’ http://iha.shgm.gov.tr ’’ adresinden eğitim alan Dron kullanıcıları tarafından sisteme sertifikalarının yükleyerek, pilotluk yetkilerine göre İHA-0 Ticari veya İHA-1 Ticari olarak tanımlamaları gerekmektedir. Uçuş İzni Talep Et bölümünden izin için başvuru yapabilirsiniz.

 

HANGİ İHA’LAR İHA-0 ve İHA-1 PİLOTLUK EĞİTİM TALİMATI KAPSAM DIŞINDADIR?

 

  • Kapalı alanlarda kullanmak amacıyla tasarlanarak üretilmiş İHA ve sistemleri.
  • Yere veya herhangi bir platforma bağlı olan insansız balon ve benzeri sistemler.
  • Azami kalkış ağırlığı 500 gr’dan daha az, uçabilen oyuncaklar.

İHA SINIFLARINA GÖRE KAÇ SAAT EĞİTİM ALINMASI GEREKMKETEDİR?

 

· İHA-0 Sınıfındaki eğitimler Toplamda 12 Saat (2 Gün) sürmektedir. Bu eğitimin ücreti 750 TL’dir.

· İHA-1 Sınıfındaki eğitimler Toplamda 36 Saat (4 Gün) sürmektedir. Bu eğitimin ücreti ise 1500 TL’dir.

 

 

İHA DRON EĞİTİMLERİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

 

SHGM İHA pilotluğu internet tabanlı Kayıt sistemine kaydolmak. Eğer ticari pilot adayı sisteme kayıtlı ise;iha.shgm.gov.tr adresinde sisteme giriş yapıldıktan sonra, ana menüde çıktı al butonuna basılınca oluşan belge. Eğer ticari pilot adayı sisteme kayıtlı değil ise; kimlik bilgilerini hazırlayarak kayıt olmalıdır.

1. Adayların Nüfus cüzdanı fotokopisi.

2. 3 adet fotoğraf,

3. Adli Sicil Belgesi, e-devlet’ten alınabilir.

4. İkametgah Belgesi,

5. “B” sınıfı ehliyet sağlık raporu. (Aile Hekimlerinden alınabilir.)

 

TÜRKİYE’ DE DRON HANGİ ALANLARDA KULLANILMAKTADIR?

Haberleşme (Turkcell Droncell), Tarım, Enerji, Haritalama, Güvenlik, İnşaat & ulaşım ve hobi amaçlı.

ENDÜSTRİYEL DRON’LARI KULLANIRKEN İHA SERTİFİKASINA İHTİYACIMIZ VAR MI?

Endüstriyel Dron’lar Ticari amaçlı kullanılan dron’lardır. Kullanacak olduğunuz dronun ağırlık sınıfına göre İHA 0 veya İHA 1eğitimi almanız gerekmektedir.

 

ENDÜSTRİYEL DRON KULLANIMINDA UZMANLAŞMANIN GETİRDİĞİ FAYDALAR?

 

Tarım, Enerji, Haritalama, Güvenlik, İnşaat ve ulaşım alanlarında endüstriyel dronların kullanımı ile hem zamandan, hem iş gücünden hem de paradan tasarruf edilebilmektedir. Mühendislik bölümlerinde eğitimine devam eden veya mezun üniversite öğrencileri sektörlerinde fark oluşturmak için gelirlerini daha fazla artırmak için bu alanda kendilerini geliştirmeleri hem kendilerine hem de gelecekte çalışacakları şirketlere fayda sağlayacaktır.

IHA-0 ve IHA-1 eğitimleri sonrasında drone pilotları Dron’ ların endüstriyel alanda kullanımlarında gelir elde edebilecekleri şekilde kendi işlerini kurup serbest olarak hizmet verebilmektedirler ya da mevcut işlerine ek olarak gelir elde edebilmektedirler.

Yorumlar