21 Eylül 2023
21 Eylül 2023
100
Madencilik sektörü , Muayene, Etüt, Haritalama, gibi birden fazla Madencilik uygulaması için Drone teknolojisine kucak açmıştır . verileri hızlı ve düşük maliyetli bir şekilde Madencilikte dronlar muazzam bir büyüme gösterdi ve ayrıca tüm madencilik projelerine önemli bir değer kattı. Daha iyi koordinasyon, derinlemesine analiz, azalan masraflar ve artan işçi güvenliği ile madencilik sektörü kurtarıcısını buldu!
MADEN ARAMA
Drone madenciliği araştırması, bir profesyonelin üretkenliği, planlamayı, güvenliği, envanter yönetimini vb. artırmak için maden sahalarının belirli Hava verilerini elde etmesini sağlar. Madencilik endüstrisinde, Drone Madencilik Araştırmaları, bir sahanın fotoğraflarını çeşitli açılardan yakalamak için RGB kameralarla donatılmış İHA’ları içerir. Veriler daha sonra kapsamlı ve profesyonel bir fotogrametri yazılımı aracılığıyla işlenerek operatörler tarafından ayrıntılı bir analiz için maden sahasının Coğrafi Etiketli 3B Haritaları, Kontur Çizgileri, Dijital Arazi Modelleri (DTM’ler), Dijital Yüzey Modelleri (DSM’ler) vb. .
Sofistike drone pilotları ayrıca, envanter/stok yönetimine yardımcı olan açık bir Stok Hacmi Tahminini zahmetsizce yakalayabilir . Bir maden sahasının güvenlik banket yükseklikleri, tepeleri ve dipleri, yol sınırları, genişlikleri, tepeleri, eğimi, uzunluğu veya yükseklik değişimi gibi sektöre özgü bilgiler, gelişmiş madencilik yazılımı ile birlikte yüksek kaliteli İHA’ların kullanılmasıyla da elde edilebilir. Bununla birlikte Yapay Zeka , işçi güvenliğini sağlamak için maden sahasının potansiyel olarak tehlikeli alanlarını kolayca vurgulayabilir.
Dronların madencilikteki hayati ve dönüştürücü uygulaması, onu çok sayıda kuruluş arasında yaygınlaştırdı. İHA’lar, Yapay Zeka ve Drone Teknolojisi ile birleştiğinde madencilik endüstrisini yeniden canlandırdı . Kullanıcılara büyük maden sahalarında mükemmel verimlilik, eksiksiz taş ocağı yönetimi ve güvenilir saha durumu bilgileri sunan madencilik şirketleri artık seçimlerini ikinci kez tahmin etmeden hızlı kararlar alabiliyor. Ölçme, Teftişler, Maden Haritalama ve diğer birçok madencilik operasyonu için drone kullanımı, tüm projelerin güçlü içgörüleri için hem saha içi hem de saha dışı ekip üyeleriyle daha güvenilir koordinasyonu kolaylaştırdı.
Dronların madencilik endüstrisinde bu kadar yaygınlaşmasının temel nedenlerinden biri, İHA’lar aracılığıyla elde edilen verilerin, saha çalışanlarının tehlikeli veya ulaşılması zor maden sahalarını ziyaret etmelerini gerektiren geleneksel araştırma tekniklerini benimseme ihtiyacını azaltmasıdır. Sadece bu da değil, insansız hava aracıyla ölçüm, sağlam geleneksel yöntemlerin maliyetinin neredeyse bir kısmına yapılabilir ve ileri teknoloji sayesinde daha doğru verileri elde edebilir.
İzleme ve Teftiş – Madencilik, işçiler için en tehlikeli sektörlerden biri olduğu söyleniyor. Madencilik Faaliyetleri, kaya düşmeleri, yüksek nem, gaz sızıntıları, toz patlamaları, seller ve işçi güvenliğini etkileyen diğer talihsiz olaylar gibi çok sayıda tehlikeyi tetikler. Madencilik sektörü, derin kuyuların gerçek anlamda izlenmesi ve denetlenmesi için İHA’ları ve Drone Teknolojisini kullanmıştır. Daha önce oldukça deneyimli bir iş gücü gerektiren madencilik ekipmanlarının denetimi, artık nispeten ucuz ve zaman açısından verimli bir yöntemle gerçekleştirilebilmektedir. Veri elde etmek için Coğrafi Bilgi Sistemlerine (GIS) ve yüksek kaliteli RGB sensörlerine bağlı olarak toplanan Drone Aerial görüntüleri, herhangi bir geleneksel izleme ve inceleme yönteminden daha kesin ve güvenilirdir.
Ölçme ve Haritalama – Havadan ölçme ve haritalama, madencilik endüstrisi tarafından düzenli olarak uygulanması gereken en dayanılmaz ve zaman alıcı faaliyetlerden biridir. Yüksek kaliteli dronların ve yerinde yetkin bir dron pilotunun yardımıyla, ayrıntılı Hava fotoğrafçılığının maliyeti, geleneksel pilotlu bir uçağa göre %90 daha azdır. Yakalanan GIS verileri, önemli hacimsel ölçümlerle 3B modellere ve güvenilir orto-görüntülere dönüştürülebilir.
Stok – Bu konuda herhangi bir endüstride stokları yönetmek külfetli bir iştir, ancak güvenlik için gereklidir. Madencilik endüstrisinin sürekli olarak karşılaştığı bir zorluk, sürekli değişen yükseklikler ve şantiyedeki stok yığınları tarafından gizlenen alanlardır. Bu tür envanterlerin düzensizliği, GNSS ölçümü gibi geleneksel tekniklerle hacimlerinin doğru bir şekilde belirlenmesini zorlaştırır . Bu tür işlemler için geleneksel metodoloji, düzenli ölçmeyi engeller ve hatta sörveyör için bir tehlike haline gelebilir. Madencilik şirketleri, dronların yardımıyla hayati bilgileri düzenli ve verimli bir şekilde sağlayabilir.
Stok alanının kapsamlı analizi için fotogrametri yazılımı, 3B modeller, Sayısal Arazi Modelleri (DTM’ler), Sayısal Yükseklik Modelleri (DEM’ler) ve hatta son derece ayrıntılı kontur haritaları üretilir.
Nakliye Yolu Optimizasyonu – Servis yolu ağları, madencilik operasyonlarının etkinliği ve üretkenliğinde önemli bir yer tutar. Güvenilir ve tutarlı ulaşım için, karayolu durumları ve koşulları sıklıkla gözlemlenmelidir. Hava verilerini yakalamak için İHA’lar kullanılarak, servis yollarının düzenli görsel değerlendirmeleri yapılabilir. Servis yollarının uzunluğu, eğimleri ve dönüş açıları gibi ilgili bilgilerin elde edilmesi, titiz hazırlık, tasarım, geliştirme ve bakım için mühendisleri ve inşaatçıları destekler. Dronlar ayrıca, yolların yasal standartlara göre inşa edilmesini garanti etmek için alanları daha kapsamlı ve hassas bir şekilde barındırır.
Maden Arama – Maden arama, kolayca geleneksel olarak ilgili şirketin çalışanları tarafından gerçekleştirilen en hayati tehlike oluşturan operasyonlardan biridir. Madencilik endüstrisinin çeşitli yönlerini yeniden tanımlayan Drone Teknolojisi ile madencilik keşif, yüksek kaliteli dronların uygulanmasıyla kendisini yeniden tasarladı. İHA verileri ile madencilik şirketleri, güvenli fotogrametri yazılımı aracılığıyla araştırma bilgilerini yüksek çözünürlüklü ortogörüntülere, DSM haritalarına, RBG haritalarına vb. dönüştürebilir. Maden arama projeleri, geleneksel araştırma masraflarının yalnızca bir kısmında ortaya çıkarılır ve verimli bir şekilde yapılır, şirkete çok zaman kazandırır! Fotogrametri yazılımı, verileri daha kapsamlı ve doğrudan bilgi için dönüştürür.
Atık Barajı İzleme – Atık barajlarının araştırılması ve denetlenmesi için dronların kullanılması, geleneksel manuel ölçüm tekniklerine düşkün işçiler için her türlü tehlikeyi ortadan kaldırır.
ATIK BARAJI İZLEME
Havadan görüntüler, operatörlere ve planlamacılara atık barajlarındaki eğimler gibi maden sahası bileşenlerini sık sık gözlemleme konusunda yardımcı olur. Drone’lar ile, yönetilen konuya yakın hiçbir manuel gereksinim olmadan barajların düzenli olarak izlenmesi ve korunması yapılabilir. Kapsamlı veri analizi, varlığın iyi niyetini korur ve herhangi bir arızayı önler.
Su ve Tortu – Madencilik endüstrisindeki dronlar, madencilik faaliyetlerinde istenmeyen veya kontrolsüz su ve tortu akışından kaynaklanan kesintileri de önleyebilir. Akış ve tortu operasyonlarının doğru Drone görüntüleri, operatörler tarafından eksiksiz algılama ve hazırlık için Dijital Yükseklik Haritaları (DEM’ler) olarak yeniden modellenir. Maden sahasının tutarlı görsel kayıtları, ilerlemeyi izlemek, planlanan faaliyetlere rehberlik etmek ve mali denetimleri düzenli olarak güncellemek için geliştirilebilir.
Ortomozaik Haritalar – Bir ortomozaik harita tipik olarak çok sayıda ortogörüntü içerir. Kamera eğimi, topografik kabartma veya lens bozulması nedeniyle geometrik olarak ayarlanan hava fotoğrafçılığı, ortogörüntü olarak bilinir. Fotoğraftaki her piksel, gerçek hayatta olduğu gibi haritadaki belirli noktalar arasındaki gerçek mesafenin ölçülmesini destekleyen 2B ve 3B Coğrafi etiketli veriler içerir. Ortomozaik planlar, maden sahalarının ve projelerin alan, hacim ve mesafelerinin doğru bir şekilde ölçülmesini sağlar.
ORTOMOZAİK HARİTA
3D Nokta Bulutu – Bir nokta bulutu, maden sahasına ait milyonlarca Geospatial (X, Y, Z) verisini ve çeşitli renk verilerini içeren bir 3B görselleştirmedir. Bu Nokta bulutlarının, herhangi bir bozulma olmadan yüksek çözünürlüklü bilgiler ürettiği ve ayrıca bunları 3B Ağ modellerinde temsil ettiği bilinmektedir. Endüstri standardı bir yazılım olan 3B nokta bulutu, mesafe (eğimli ve yatay), alan ve hacmi tahmin etmek için kapsamlı çıktılar sağlar.
DTM – Drone görüntüleri, her pikselin en yüksek yüksekliğin X, Y ve Z tahmini dahil olmak üzere verilerini içerdiği Dijital Arazi Modelleri (DTM’ler) üretmek için kullanılır. DTM, sıklıkla aralıklı 3B kütle noktalarını ve sırtlar ve 3B kırılma çizgileri gibi özellikleri içeren verileri içerir. Ayrıca, DEM’den farklı olarak çıplak Dünya arazilerinin doğrusal özelliklerini de içerir. DTM’ler fotogrametri yoluyla tasarlanır ve doğru bir temsil için elde edilen her görüntünün yeterli örtüşmesine sahip olmalıdır.
DEM – Dijital Yükseklik Modelleri (DEM’ler), bir çıplak Dünya yükseklik modelidir. Bunlar, bir arazinin yükseklik bilgisinden oluşturulan bir 3D kopyasıdır ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinde (GIS) ünlü olarak kullanılır. Uygulamalarından birkaçı peyzaj modelleme, görselleştirme, planlama vb. içerir. Bir raster (yükseklikleri temsil eden karelere sahip ızgara) veya vektör tabanlı Üçgen Düzensiz Ağlar (TIN) olarak somutlaşırlar.
FAYDALAR
Daha yüksek doğruluk – Madencilik operasyonları için İHA’lar, geleneksel ölçme ve inceleme teknikleriyle karşılaştırıldığında çok sayıda veri noktası yakalar. Drone Teknolojisi, madencilik endüstrisini, madencilik operasyonları için hacim tahminleri gibi daha doğru ve sistematik veriler sağlamaya teşvik eder.
Daha hızlı veri toplama – Maden sahaları için drone araştırmaları, personel tarafından gerçekleştirilen geleneksel kara tabanlı uygulamalardan yaklaşık 30 kat daha hızlı, daha hızlı veri toplanmasını sağlar.
Daha yüksek çözünürlüklü veriler – Dronlar tarafından gerçekleştirilen Drone görüntüleri ve Hava Fotoğrafçılığı, yer tabanlı geleneksel denetimler ve mayın haritalamanın aksine, hassas ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve videolar sunar.
Artan işçi verimliliği – Drone verilerinin kullanılmasıyla madencilik operasyonları daha verimli ve verimli hale geldi. İşçiler, dronların sunduğu doğru bilgilere güvenir ve iyi bilgilendirilmiş kararları daha hızlı verir. Maden sahalarını geleneksel süreçlerde denetlemek için harcanan süre artık işçiler tarafından diğer önemli madencilik operasyonlarında uygulanmaktadır.
Uygun maliyetli yaklaşım – Madencilik şirketleri, Dronları kullanarak, yer tabanlı bir ankete kıyasla çeşitli maliyetlerden, kaynaklardan ve harcanan zamandan tasarruf ediyor.
Gelişmiş işçi güvenliği – İHA’larla Maden Haritalama, Araştırma, Teftiş ve İzleme tamamen uzaktan yapılır ve ekip üyelerinin tehlikeli bölgede bulunmasını gerektirmez.
Ayrıca Bakınız: İnşaat ve Harita Drone Uygulamaları