24 Ağustos 2021

İlk denizaltı Dronu !

24 Ağustos 2021

189

İlk denizaltı Dronu !

İlk denizaltı Dronu : CRACUNS !

 

Bugüne kadar denizaltında çalışabilen Drone’larla ilgili bir çok paylaşım yaptık. Bir çok defa ilk denizaltı Drone’u dedik. Ama Cracuns gerçekten ilk denizaltı Drone’u, nasıl mı?

 

Drone’lar ve Drone teknolojileri gün geçtikçe farklı formlarda karşımıza çıkıyor. Ambulans, Tarım, Askeri Drone’lar derken, artık Drone’ları denizaltında’da görebileceğiz. Aslında şu ana kadar denizaltı Drone’larıyla ilgili bir çok haber yaptık. Hepsi için ilk dedik, ama bu sefer haberimize konu olan Cracuns gerçekten bir ilk !

 

Johns Hopkins üniversitesindeki bilim insanları tarafından geliştirilen Cracuns (Su altında gizlenebilen korozyon dirençli hava aracı) gizli görevler için tasarlandı. Bu Drone’u diğer Drone’lardan ayıran en önemli özelliği ise gerektiği durumlarda su altında girip gözden kayboluyor oluşu. Tehlike geçtikten sonra pervanelerini tekrar çalıştıran Drone önce yer yüzeyine çıkıp, daha sonra tekrar kalkışa geçebiliyor.

 

Su altında çeşitli direnç ve dayanıklılık testlerine tabii tutulan Cracuns’un en ilginç yanı ise su altında bekledikten tam 2 ay sonra bile sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi. Bu da Drone’un gerçekten sıvıya ve paslanmalara karşı oldukça dayanıklı olduğunu gösteriyor. Bu bağlamda düşündüğümüzde Cracuns’un günlük kullanımlardan ziyade askeri ve güvenli amaçlı kullanılacağını düşünmek daha mantıklı.

 

Crancuns projesinde seri üretime geçilip geçilmeyeceği ise şu an belirsiz. Üniversite’deki araştırmacılar Drone’un ne zaman piyasaya çıkacağını ve fiyat etiketi konusunda henüz bir bilgi vermediler. Ancak temennimiz, Crancuns’u çok yakınlarda göklerde görmek !

 

Yorumlar