11 Eylül 2024

Kamu Kurumlarında İnsansız Hava Aracı Kullanımı

11 Eylül 2024

7

Kamu Kurumlarında İnsansız Hava Aracı Kullanımı

Son yıllarda, çeşitli uygulamaları ve çoklu işlevleri nedeniyle dronların kullanımı önemli ölçüde artmıştır. Bu araçlar, acil durum hizmetlerinin performansında ve kamu güvenliği alanındaki kritik durumlara müdahalede devrim yaratmaktadır. Teknolojinin sürekli ilerlemesi, özellikle güvenlik bağlamında, süreçleri iyileştirmek veya insanların korunmasına öncelik vermek için tartışılmaz bir gerçekliktir. Bu makalede, kamu güvenliğinde dronların farklı kullanım yollarını ve kullanılan ana dronları göreceğiz.

Kamu Kurumlarında Drone Kullanımı

İtfaiye 

İtfaiyeciler için her saniye önemlidir ve bu da optimize edilmiş müdahale stratejilerine rehberlik etmek, insanları ve mülkü korumak için anında hava bilgisi sağlamayı son derece önemli hale getirir. Zorluk, kentsel yangın müdahalesiyle ilişkili geleneksel zorlukların üstesinden gelmektir; örneğin, zeminde sınırlı perspektifler ve yangının kapsamını ve tehdidini değerlendirmeyi zorlaştıran engeller.

İHA‘lar binaların ve engellerin üzerinden uçarak dumanın içinden net bir görüş sağlayabilir ve hedefleri vurgulamak için termal kameralar kullanabilir. Ekipleri hizalamak ve gerçek zamanlı olarak belirsizlikleri ortadan kaldırmak için komuta merkezlerine canlı video bilgisi iletirler. İHA‘lar sayesinde ekipler yangın hatlarını belirlemek, tehdit seviyelerini değerlendirmek ve etkili kontrol için müdahale stratejilerini optimize etmek ve ayrıca verileri sonrasında analiz etmek için geniş alanları hızla tarayabilir.

Polis

Kolluk kuvvetleri, görevler ilerledikçe doğru bilgiler sağlayabilmeleri ve güvenli kararlar alınmasına olanak tanımaları nedeniyle insansız hava araçlarının kullanımını benimsedi.

DJI Matrice 350 RTK  gibi İHA‘lar, olay yerine hızlı bir şekilde ulaşarak anında havadan bilgi sağlayabilir.

Büyük değer taşıyan bir diğer süreç ise kaza mahallerini yakalamaktır. Bir drone bu sahnelerin üzerinden uçabilir ve gelecekte analiz için yüksek çözünürlüklü 3B kanıt yakalayabilir, ayrıca suç mahallerini ve araç çarpışmalarını hızlı ve uzaktan haritalayabilir, belgeleyebilir ve koruyabilir. Bu, komutanların ekipleri senkronize etmelerini, belirsizliği ortadan kaldırmalarını ve güvenle kararlar almalarını sağlar.

Arama Kurtarma

DJI dronları acil müdahale çabalarını önemli ölçüde hızlandıran havadan rehberlik sağlar. Kameralar, termal sensörler ve GPS, yüksek kaliteli fotoğraflar, videolar ve ilgili bilgileri hızlı ve verimli bir şekilde sağlayabilir. Bu cihazlar, düşük ışık koşullarında bile sahnenin tam bir görünümünü sağlar ve ekiplerin hızlı ve nesnel kararlar almasını sağlayarak etkili kurtarma planlamasına katkıda bulunur.

Doğal afetler meydana geldiğinde, yardımın mağdurlara hızlı bir şekilde ulaşması esastır ve arama ve kurtarma ekipleri ayrıntılı bilgiye sahip olduklarında en etkili olurlar. Bilgi eksikliği görevi engelleyebilir. İHA‘lar bu sorunlara yanıt olarak gelir ve sahadaki ekipleri yönlendirmeye yardımcı olan, iletişimi kolaylaştıran ve kurtarma çalışmalarını koordine eden bir hava görüntüsü sağlar.

Kamu Kurumlarında Drone Kullanımı

İHA’ların Aksesuarlar ve Yükleri

DJI Mavic 3 Enterprise + Speaker:  Harika yeteneklere ve performansa sahip kompakt bir drone. DJI Mavic 3 serisi taşınabilirliği ile öne çıkıyor ve bu da onu hızlı tepkiler için ideal kılıyor. Görevlere verimlilik getiren santimetre düzeyinde hassasiyet için 56x zoom kamerası ve RTK modülüne sahip. Hava mesajlarını iletmek için hoparlör, metinden sese destek, ses depolama ve döngü oynatma gibi ekiplerin yaptığı işi geliştirmeye yardımcı olan değerli aksesuarlarla birlikte geliyor ve arama ve kurtarma verimliliğini artırıyor. M3′ün termal versiyonu, pilotların hedefleri belirlemesini ve ekibin çevik kararlar almasını sağlayan nokta ve alan sıcaklık ölçümleri, yüksek sıcaklık uyarısı, renk paleti ve izotermler sağlıyor. Kısacası, bu drone kamu güvenliğinin tüm alanlarında kullanılabilir, günlük çalışma ve üstün performans için bir platformdur.

Kamu Kurumlarında Drone Kullanımı

DJI Matrice 350 RTK + Zenmuse H20T :  Mükemmel performansa sahip bir drone, çok çeşitli zorluklarla kolayca başa çıkıyor. Birçok sektör, OcuSync 3 Enterprise iletim sistemi gibi ayırt edici özellikleri nedeniyle Matrice 350 RTK’yi benimsiyor. DJI Zenmuse H20T yükü, dört sensörlü bir sistem, yakınlaştırma kamerası, geniş açılı kamera, lazer mesafe ölçer ve radyometrik termal kamera içeriyor, bu kameralar gece ortamları için ideal olarak öne çıkıyor. Kullanıcı, yakınlaştırma, geniş açılı veya termal görünüm arasında hızla geçiş yapabilir ve yakınlaştırma FOV’unu termal veya geniş açılı kamera görünümünde görüntüleyebilir. Termal versiyon, göreviniz nerede ve ne zaman gerçekleşirse gerçekleşsin, ayrıntıları kaybetmeden ortamın eksiksiz bir resmini sağlar. Özellikler şunlardır: DJI Pilot’ta anında bildirimlerle zaman alarmı, renk şeması ve izotermal, kazanç modları ve R-JPEG görüntüleme. Uzaktan kumandadan net bir görüntü elde edilebilir, bu da M350 ve H20T’yi kamu güvenliği ekipleri için önemli bir araç olarak öne çıkan bir kombinasyon haline getirir.

 

Ayrıca Bakınız: DJI Enüstriyel Dronları

Yorumlar