24 Ağustos 2021

Phantom 3 4K ile Professional Kapışıyor !

24 Ağustos 2021

183

Phantom 3 4K ile Professional Kapışıyor !

Phantom 3  

 

Teknoloji dünyası 2016 yılına oldukça hızlı girdi. ABD’de düzenlenen CES(Consumer Electronics Show) 2016’da birbirinden ünlü teknoloji firmaları inovatif ve yaşantımıza renk katan yüzlerce ürüntanıttı. Dünya’nın en büyük drone üreticisi DJI, CES 2016 kapsamında yeni drone modellerini dronerların beğenisine sundu.

 

Phantom 3 serisi ile büyük bir çıkış yakalayan DJI, bu fuarda Phantom 3 4K ve Inspire 1 Black’i tanıttı. Öte yandan kullanıcıların aklında Phantom 3 Professional 4K hakkında bazı soru işaretleri oluşmaya başladı.

Bilindiği üzere, Phantom 3 Professional zaten 4K çekim yapabilen bir kameraya sahip. Peki Phantom 3 Professional ve Phantom 3 4K arasındaki farklar neler? Bu yazımızda bu iki harika drone arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları beraber inceleyeceğiz.

 

Benzerlikler:

 

Tasarımsal olarak her iki drone’u birbirinden ayırt etmek oldukça güç. Dronelarda kullanılan fiziksel materyaller (gövde, motor, pervane, gimbal vb.) tamamen aynı. Buna ek olarak, bilindiği gibi Phantom 3 Professional 4480 mAh kapasiteye sahip bataryası ile 25 dakika boyunca havada kalabiliyor. Aynı özelliklerin Phantom 3 4K’da olduğunu düşünürsek DJI’ın bu nokta’da yenilikçi bir çözüm getirmediğini açıkça görebiliriz.

 

Kamera’da ise yine önemli bir fark görememekteyiz. Tıpkı Phantom 3 Professional’da olduğu gibi Phantom 3 4K’da Ultra HD(4096×2160) kalitede video çekimi yapabiliyor.

 

Farklılıklar:

 

Yukarıda görüldüğü üzere her iki drone’da neredeyse aynı. Ancak Phantom 3 4K’nın, Phantom 3 Professional’dan ayrıştığı 3 önemli nokta var. Öncelikle, Phantom 3 Professional’da kullanılan Lightbridge sistemine Phantom 3 4K’da yer verilmemiş. Bunun yerine canlı görüntü aktarımı kablosuz ağ(Wireless) ile sağlanıyor. Bunun anlamı daha düşük görüntü kalitesi ve daha dar kapsama alanı olarak karşımıza çıkıyor. Buna ek olarak kameralar her ne kadar benzer olsalar da sensör konusunda farklılaştıklarını belirtmekte fayda var.

 

Phantom 3 Professional Sony EXMOR 1/2.3” Sensöre sahipken, Phantom 3 4K Sony EXMOR 1/2.3″ CMOS Sensör ile karşımıza çıkıyor. Her iki cihazın farklılaştığı son nokta ise tabi ki fiyatları. Teknik özellikleri itibariyle Phantom 3 4K’yı, Phantom 3 Standard üzerinde, Phantom 3 Professiona/Advanced altında bir cihaz olarak konumlandırabiliriz. Phantom 3 Professional’ın yurt dışı satış fiyatı 1259 dolar iken, Phantom 3 4K modeli 999 dolarlık fiyata sahip.

 

Genel Değerlendirme

 

Gerçek şu ki, her iki cihaz’da profesyonel kullanıcılara hitap etmesinin yanı sıra aralarındaki farklılıklar oldukça az. Daha iyi bir sensör ve lightbridge teknolojisine sahip olmasına bağlı olarak Phantom 3 Professional’ın bir adım önde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

Ancak kullanıcı tercihlerine ve tecrübesine bağlı olarak, bu farklılıkların 260 dolarlık bir farka değip değmeyeceği tabi ki tartışmaya açık bir konu. Bu durumda yapılacak en iyi şey Phantom 3 4K’nın piyasana sürülmesini bekleyip, inceleme videolarını iple çekmek olacaktır.

Yorumlar