15 Şubat 2024

RTK (Gerçek Zamanlı Kinematik) Nedir Ve Nasıl Çalışır?

15 Şubat 2024

164

RTK (Gerçek Zamanlı Kinematik) Nedir Ve Nasıl Çalışır?

RTK (Gerçek Zamanlı Kinematik) Nedir ve nasıl çalışır?

Drone endüstrisi son yıllarda muazzam bir büyüme yaşadı. İHA, otonom olarak kontrollü ve sürekli uçuş seviyesini sürdürebilen insansız hava aracı olarak tanımlanabilir. Zamanla bu cihazlar, Gerçek Zamanlı Kinematik olarak bilinen RTK gibi yeni özellikler sunmaya başladı.

Drone’larda RTK nedir?

RTK kısaltmasıyla da bilinen Gerçek Zamanlı Kinematik, alıcının konumunu belirlemede yüksek hassasiyet sunan bir tekniktir. GPS, Galileo, BeiDou ve GLONASS gibi uydu tabanlı konumlandırma sistemlerinden alınan sinyali kullanır. Sonuç, diğerlerinin yanı sıra akıllı telefonlar ve el cihazları gibi farklı cihazların konumuna dayanan geleneksel GNSS çözümlerinden çok daha doğrudur.

Gerçek Zamanlı Kinematik, yukarıda bahsedildiği gibi, daha fazla doğruluk elde etmek için iki Küresel Navigasyon Uydu Sistemi (GNSS) antenini gerçek zamanlı olarak kullanarak göreceli konumları ölçen bir araştırma teknolojisidir. GNSS sonuçlarında bulunan hatalar RTK teknolojisi kullanılarak belirlenip düzeltilmektedir.

RTK, VBOX GPS sistemlerinin konumsal doğruluğunu artırmak için kullanılabilir. Bunu yapmak için, gezici GPS sisteminin konumunu düzelttiği bir radyo sistemi aracılığıyla diferansiyel düzeltme verilerinin hesaplanması ve iletilmesi gerekli olacaktır. Tek bir baz istasyonu, ilgili aralıktaki tüm alıcılar tarafından aynı anda kullanılabildiğinden, sabit istasyonlar, maksimum güvenliği sağlamak için test alanları veya test yolları, 10 kilometreye kadar bir alandaki kapalı alanlar için idealdir.

Bir RTK sistemi bir baz istasyonu ve bir mobil cihazdan oluşur. Bu nesnelerden ilki, GNSS uydularından aldığı sinyal sayesinde konumu hesaplayabilmektedir. Bu, herhangi bir hatayı tanımlamanın ve bir düzeltme sinyali oluşturmanın mümkün olduğu bir ölçüm tekniği aracılığıyla yapılır. Bu, kendi konumunu iyileştirmek için cep telefonuna gerçek zamanlı olarak iletilir.

Radyo veri vericisi (baz istasyonu) bir anten, bir radyo modülatörü ve bir amplifikatörden oluşur. Modülatör düzeltme verilerini radyo sinyaline dönüştürür. Amplifikatör, bilginin gidebileceği konumu belirleyen sinyalin gücünü artırır.

Baz istasyonunun düzeltmeleri hesaplamasının ve verileri iletilebileceği doğru formatta iletmesinin biraz zaman aldığını unutmamak önemlidir. Bu süreye iletişim gecikmesi denir ve çeşitli koşullara bağlı olarak değişebilir. Baz istasyonu düzeltmeleri yalnızca oluşturuldukları anda doğru olduğundan, bunlarla birlikte bir aralık oranı düzeltmesinin de gönderilmesi önerilir. Bu şekilde gezici düzeltmeyi geriye doğru izleyebilir ve aynı gözlemi yaptığı zamanı tam olarak eşleştirebilir. Baz istasyonu ile mobil istasyon arasındaki mesafenin 6 ila 12 mil arasında olması tavsiye edilir, aksi takdirde düzeltme verilerinin aktarımında aksaklıklar yaşanabilir.

RTK (Gerçek Zamanlı Kinematik) Nedir ve nasıl çalışır?

RTK’nin (Gerçek Zamanlı Kinematik) farklı kullanımları nelerdir?

Aşağıda RTK’nın sahip olabileceği bazı temel kullanımlardan daha derinlemesine bahsedip açıklayacağız.

Altyapı denetimi. RTK teknolojisine sahip İHA’lar, altyapı ve tesislerin derinlemesine teknik incelemelerini gerçekleştirmek için mükemmeldir. Bir önceki bölümde de belirttiğimiz gibi temel avantajlarından biri, operatörlerin yüzeyden aldığı ve işlediği verileri son derece doğru bir şekilde sağlamasıdır.Haritalama ve denetim. Haritalama ve izleme, bu tür teknolojinin sunduğu diğer ana olanaklardan ikisidir. RTK teknolojisine sahip İHA’lar bu tür görevlerde doğru veri elde etmek için mükemmeldir.

Açık deniz platformlarının gözden geçirilmesi. Bu tür yapıların denizin ortasında yer alması ve revizyonunun operatör açısından tehlike oluşturması nedeniyle RTK teknolojisine sahip drone’lar riskleri azaltıyor. Ayrıca veri toplamadaki doğrulukları sayesinde bu tür İHA’lar, yalnızca bu tür platformların durumunu analiz etmek için değil aynı zamanda buna göre kararlar vermek için de idealdir.

RTK (Gerçek Zamanlı Kinematik) Nedir ve nasıl çalışır?

Fotogrametri için RTK drone’ları

Fotogrametri, havadan görüntü işlemede yaygın olarak kullanılan bir teknoloji haline gelmiştir. Daha geleneksel alternatiflerle karşılaştırıldığında fotogrametrinin yalnızca çok daha hızlı değil, aynı zamanda uygun maliyetli olduğu da kanıtlanmıştır. En iyi şekilde gerçekleştirilmesi için RTK dronları mükemmeldir ve ana kullanım alanlarından biri de budur.

Ancak karar vermeden önce İHA’nın uçuş süresi, kamerası, iletim menzili, taşınabilirliği ve maliyeti gibi bir takım unsurların dikkate alınması gerekecektir. Bunu ilk elden bilmek müşterinin verebileceği nihai kararı doğrudan etkileyecektir.

Yukarıda belirtilenlerin tümü ile sonuç olarak, teknoloji yıllar geçtikçe ilerlemektedir. Drone’lar, örneğin Gerçek Zamanlı Kinematik gibi yeni özellikler ve karakteristikler içeriyor. Halihazırda bazı İHA‘ların sahip olduğu bu yeni özellik, operatörlerine birçok avantaj sunuyor: daha uzun menzil, drone’un havadaki konumunda daha fazla homojenlik ve gerçek zamanlı olarak daha fazla hassasiyet elde edilmesi.

Herhangi bir sorunuz varsa veya RTK hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız lütfen bizimle iletişime geçin !

 

Ayrıca Bakınız: DJI Yazılımlarının Faydaları Nelerdir ?

 

Ayrıca Bakınız: Askeri Dronelar Ne İçin Kullanılıyor?

 

Yorumlar