24 Ağustos 2021

Tarım için kullanılan NDVI teknolojisi ve Drone’lar

24 Ağustos 2021

231

Tarım için kullanılan NDVI teknolojisi ve Drone’lar

Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) yani Türkçe karşılığı ile Normalleştirilmiş Bitki Örtüsü Farkı İndex’i kısaca belirli bir alan içerisindeki canlı bitki örtüsü miktarının ölçümüdür ve çoğunlukla tarım faaliyetlerinde kilit rol üstlenmektedir. Son zamanlarda mevcut bitki örtüsü içerisinden en fazla verimi en az kaynakla alabilmek adına tarım teknolojileriyle ilgilenen şirketler bu ölçüt biçimi artık Drone’larla beraber bambaşka bir yöne doğru evrim geçiriyor.

 

Kısaca NDVI; bitki örtüsünün sağlığını gösteren basit bir metriktir. Kızılötesi ışınlar sağlıklı ekinin yapraklarının yakınına düştüğünde, ışık atmosfere doğru geri yansır. İşin biraz biyoloji kısmına girmek gerekirse; bir bitkide üretilen klorofil miktarı azalırsa, daha az miktarda kızılötesi ışın atmosfere doğru yansır. Bu yöntemle bir ekinin tümünün sağlıklı olup olmadığı etkili bir şekilde anlaşılabilir. NDVI algoritmaları yansıyan kızılötesi ışığın yoğunluğunu ve görülebilir ışığın kendisini karşılaştırarak ekinlerin sağlıklı olup olmadığını gösteren verileri doğrudan olarak pilotla paylaşıyor.

 

İki farklı bitkiyi tasfir eden çizimler; Soldaki sağlıklı, sağdaki ise sağlıksız.
Tasfir edilen bu çizimler NDVI’ın VI algoritması sayesinde elde edilmiştir.

 

Yukarıdaki figür ise NDVI değer aralıklarını ve hangi değer aralığında bitkilerin
sağlık durumlarının ne olacağını gösteriyor.

 

NDVI teknolojisinin özellikle Drone’lar ile entegrasyonu ile daha geniş ekin ve tarım alanlarında bulunan ürünlerin sağlık durumları anlık olarak bir merkez ile paylaşılıp, yapılması gerekenler ve alınması gereken önlemler hakkında oldukça hızlı kararlar alınabilecek. Peki NDVI teknolojisinden faydalanabilmek için ne tip bir Drone kamerası kullanmanız gerekiyor?

 

Standard kameralar yalnızca RGB olarak adlandırılan Kırmızı, Yeşil ve Mavi renkleri çekebilirler. Anca NDVI teknolojisi için kızılötesi ışıkları da yakalayabilen kameraların kullanılması bir zorunluluktur.

 

Yukarıdaki grafik her iki kamera tipi tarafından yakalanan elektronik
spektrumun dalga boyutlarını göstermektedir.

 

Yukarıda yazılan bilgilerin ışığında NDVI teknolojisini Drone kameralarında kullanabilmek için iki tane opsiyonunuz var:

 

1) VARI algoritmasına sahip standard bir kamera kullanın. RGB Ekin Sağlık Haritaları sadece VARI algoritmasında kullanıldığında önem teşkil eder.

 

2) Kızılötesi çekim yapabilen bir kamera satın alın. (Parrot Sequoia’yi incelemek için tıklayın.)

Yorumlar