8 Ekim 2023

Ticari dronlar nelerdir ve işinize nasıl yardımcı olabilirler?

8 Ekim 2023

109

Ticari dronlar nelerdir ve işinize nasıl yardımcı olabilirler?

Günümüz işletmeleri drone’ları nasıl kullanıyor?

Sektörünüz fiziksel bir alandan toplanan verileri kullanıyorsa, dron teknolojisinin bir etki yaratması yüksek bir ihtimaldir.

İnsansız uçak inovasyonuna yatırım yapan en önemli sektörlerden bazıları şunlardır:

Arazi etüdü

Yıllar boyunca, ölçme uzmanları mekansal verilerini elde etmek için toplam istasyonlar, GPS alıcıları ve yer lazer tarayıcıları gibi yalnızca karasal yöntemlere güvendiler. Bu tekniklerin her biri zaman alıcıdır ve hızla maliyetli hale gelebilir. Neyse ki arazi etüdü yapmanın yeni bir yolu var.

Arazi araştırmacıları, DJI Matrice 350RTK gibi insansız hava araçlarıyla en zorlu arazileri bile her zamankinden daha hızlı ve daha doğru bir şekilde haritalayabilir. Drone konuşlandırması, teftiş ekiplerini tehlikeli alanlara gönderme ihtiyacını ortadan kaldırır ve cep telefonu kuleleri ve ağaç tepeleri gibi erişilemeyen özelliklerden kolayca veri toplamayı mümkün kılar.

Hangi Ticari Dronlar İşlerinize Yardımcı Olabilir ?

Proje sürelerini kısaltmanın yanı sıra, dron kullanımı, 2B ve 3B ortomozaik haritalar, LiDAR nokta bulutları, 3B modeller, termal haritalar ve multispektral haritalar dahil olmak üzere birden fazla haritalama olanağı sunarak bir araştırmacı için bir nimet olabilir. Bu yöntemlerin her biri, bir ölçme işinin özelliklerine bağlı olarak değerli olabilir.

Çevresel koruma

Bu listedeki diğer birçok sektöre kıyasla nispeten sınırlı finansmanla, çevre araştırmacıları, süreçlerinin her bölümünü optimize etmek için ellerinden geleni yapmalıdır. Şans eseri, bilim adamları dronları gezegenin iyiliği için kullanmanın ustaca yollarını buldular . Korumacılar, kırılgan ekosistemlerin haritasını çıkarmak ve nesli tükenmekte olan türler üzerinde sayım yapmak için araştırma yapan İHA‘ları kullanıyor. Bu tür verilerin el altında olması, çevrecilerin kaynaklarını nasıl dağıtacaklarını ve hangi alanlara acil müdahale edilmesi gerektiğini daha iyi anlamalarına yardımcı olur.

Tarım

Dünyanın çiftçileri, farklı yeteneklerin kilidini açan farklı modeller ile ticari İHA’lar için her türden pratik kullanım bulmuşlardır . Örneğin, pirinç, buğday ve mısır gibi tahıl mahsullerinin çiftçileri, çevresel değişiklikleri tespit etmek ve doğru tarla yönetimi kararları almak için insansız hava araçları kullanıyor. Sonuçlar? Daha düşük işletme maliyetleri, daha iyi mahsul kalitesi ve daha yüksek verim oranları.

Bununla birlikte, dronlar sadece çiftçilerin yeni bilgiler toplamasına yardımcı olmuyor. DJI AGRAS T20P gibi dronlar, bir tarlanın üzerinden hızla uçabilir ve ekinlere gübre veya böcek ilacı püskürtebilir. Bu hem zamandan hem de emekten tasarruf sağlar ve tarım endüstrisi için ileriye doğru atılmış büyük bir adımı temsil eder.

DJI T40 Tarım İlaçlama Drone

Yangın söndürme

Bir orman yangınının her aşamasında, insansız hava aracı sistemi olumlu etki yapabilir. Dronlar, itfaiyecilere bir orman yangınının başlangıcında arazinin kuşbakışı görüntüsünü verebilir ve alevlerin bir sonraki hareketini belirlemelerine yardımcı olarak, ekiplerin nereye gitmesi ve hangi kasabaların boşaltılması gerektiğine hızla karar vermelerini sağlar. Bu, mürettebat liderlerinin yalnızca sivillerin hayatını kurtarmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ekiplerini de tehlikeden uzak tutar. Ayrıca dronlar, orman yangınlarının önlenmesinde büyük bir rol oynuyor ve ekiplerin güvenli bir mesafeden kontrollü, öngörülen yanıkları belirlemesine yardımcı oluyor. Bu yanıklar, gelecekte bir orman yangını için yakıt haline gelebilecek kuru çalıları ve ekosistemin diğer kısımlarını temizlemeye yardımcı olur.

Enerji

Petrol ve gaz şirketleri, boru hatlarının etrafındaki alanları zaman içinde çevresel değişiklikler açısından izlemek için dronları kullanıyor. Bu özellikle önemlidir çünkü bu operasyonların parlama uçları ve kayan noktalar gibi bazı kısımlarının yerden tam olarak değerlendirilmesi zor olabilir. Ayrıca drone denetimleri, çalışanların zararlı kimyasallar yayan buhar borularının yakınları gibi tehlikeli ortamlarda harcamak zorunda kalabilecekleri süreyi sınırlar . Sonuç olarak, petrol ve gaz sektörü, manuel operasyonlardan insansız hava araçlarına geçerek, çalışanlarını daha güvende tutarken teftişlerde zamandan tasarruf ediyor.

Ancak İHA’lardan yararlananlar sadece fosil yakıt şirketleri değil. Drone’ları uzaktan lazer sensörlerle birlikte kullanan güneş çiftlikleri, panellerini rekor sürede ve doğrulukla denetleyebiliyor . Güneş çiftlikleri daha önce manuel denetimler yapmak için geçen süre ile sınırlıyken, bu şirketler artık kalite standartlarını korurken genişlemekte özgürler – bu da gezegen için daha fazla yeşil enerji anlamına geliyor.

Madencilik

Güvenli ve başarılı bir madencilik operasyonu, çok miktarda bilgi gerektirir – hatta bazen daha büyük bir operasyon için milyonlarca veri noktası. Bu endüstrilerin çoğu gibi, dronlar da maden operatörlerinin bu bilgilerin çoğunu verimli bir şekilde toplamasına yardımcı olur. Örneğin, Ukraynalı maden şirketi Ferrexpo Yeristovo gibi DJI müşterilerinin ölçüm sürecini % 90 daha hızlı gerçekleştirmesiyle, drone fotoğrafçılığı, stok hacmi ölçümünden önemli miktarda zaman ayırmak için kullanılıyor .

Hangi Ticari Dronlar İşlerinize Yardımcı Olabilir ?

Bilgi toplama yöntemini optimize etmenin yanı sıra dronlar, maden operatörlerinin çalışanlarını işte daha güvende tutmasına yardımcı oluyor. Drone pilotları, tehlikeli ekipmanı manuel olarak incelemek yerine güvenli bir mesafede durabilir ve ihtiyaç duydukları tüm bilgileri toplayabilir. Madencilik gibi zorlu arazilerin ve zararlı maddelerin bol olabileceği bir sektörde, uzaktan çalışabilme yeteneği güvenlik için gerçek bir nimettir.

Yapı

Drone haritalama ve modelleme, inşaat yöneticilerinin güvenli ve bilgiye dayalı kararlar almasına yardımcı oluyor. AEC firmaları bu teknolojiyi projelerin 3B modellerini yapmak, santimetreye kadar ölçümler toplamak ve stok hacmi ölçümleri yapmak için kullanabilir. Ön planlamadan tedarik zinciri optimizasyonuna kadar, sonuçlar kendi adına konuşma eğilimindedir .

Kanun yaptırımı

Kolluk kuvvetleri, trafik duraklarından kayıp kişilerin aranmasına kadar, ihtiyaç duydukları gerçek zamanlı bilgileri toplamak için profesyonel dronlar kullanıyor. Bir şüphelinin suç mahallinden kaçtığı durumlarda, memurlar, bir insanlı araç kovalamacasının gerektirebileceği türden bir kargaşa yaratmadan, onları takip etmek ve bir önleme planlamak için bir İHA kullanabilir . Bunun gibi dronlar, polisin davranışını kontrol etmek ve trafik durmaları sırasında memurların standart prosedürleri izlemesini sağlamak için de kullanılabilir.

İlk müdahale ekipleri, arama ve kurtarma görevlerinde cesetleri aramak için uzak sensörler ve termal görüntüleme kullanıyor. Ekipler genellikle karanlıkta ve çok ince zaman marjlarında çalışırken, doğru teknoloji ölüm kalım arasındaki farkı belirleyebilir.

Hangi Ticari Dronlar İşlerinize Yardımcı Olabilir ?

Emlak

Emlakçılar, satılık evlerin doğru 3B modellerini yapmak ve sanal turlar sunmak için dronları kullanıyor. Bu teknik birkaç yıldır ortalıkta dolaşırken, potansiyel kiracıların ve alıcıların bir mülkü güvenli bir mesafeden görmesine izin verdiği için popülaritesi COVID-19 salgını sırasında arttı.

Sigorta

Mülklerin doğru değerlemelerini sağlamak için sigortacıların mümkün olduğu kadar çok bilgi toplaması gerekir. Dronlar, denetimlerin daha kolay ve daha kısa sürede yapılmasına yardımcı olabilir. Deloitte’ye göre, sigorta şirketleri artık bir insansız hava aracından toplanabilecek büyük miktarda veri nedeniyle bu denetimleri yürütmek için genellikle tek bir genel yükleniciye güvenecek. Geçmişte, rol için birden fazla uzmana ihtiyaç duyulmuş olabilir. Sigortacıların bu denetimlerde aradığı faktörler arasında mevcut hasar ve sel gibi bir doğal afete yönelik potansiyel risk yer alır.

Sigortacılar, ilk değerlendirmelere ek olarak, mülk hasarını değerlendirmek ve hatta hileli iddiaları ortadan kaldırmak için dronları kullanıyor. Bazı durumlarda, bir değerlendirme için gereken tüm görüntüleri toplamak için tek bir drone uçuş yolu yeterli olabilir.

Tarihi koruma

Arkeologlar, dünyanın en önemli tarihi yerlerinden bazıları hakkında yeni bilgiler öğrenmek için drone haritalama ve modelleme kullanıyor. Drone modelleri, bir kazıdan önce veri toplamak için kullanılabilir ve ayrıca ekiplerin çalışma şekillerini optimize etmelerine, yeni tarihi varlıkları keşfetmelerine ve bir binanın mimarisini anlamalarına yardımcı olur. Örneğin Japonya’da arkeologlar, 17. yüzyıldan kalma mimarinin tanımlayıcı bir parçası olan Karatsu Kalesi’nin 3B nokta bulutu modelini oluşturmak için DJI Terra’yı kullandılar.

Hangi Ticari Dronlar İşlerinize Yardımcı Olabilir ?

İşletmeniz için en iyi dronları ve yükleri bulma

Sizin için doğru drone, çalışma alanınıza ve ihtiyaç duyacağınız özellik ve destek türlerine bağlıdır.
Bir satın alma işlemi yaparken dikkate alınması gereken özellikler şunları içerir:

Pil ömrü : İşler yalnızca birkaç uçuşta tamamlanabilirken, diğerleri santimetreye kadar doğrulukla binlerce hava fotoğrafı çekmenizi gerektirecektir.

Uçuş performansı : Otomatik bir uçuş yolunda çevik hareket edebilen bir drone’a mı ihtiyacınız var? Sabit bir hızda düz bir çizgide uçmak daha mı önemli? Drone ve faydalı yükün boyutu ve ağırlığı, drone’nun nasıl uçabileceğini etkiler.

Görüntüleme doğruluğu : Bazı ticari drone işleri santimetreye kadar doğruluk gerektirse de, diğerleri daha geniş bir görüşle yeterli olabilir. Bir satın alma işlemi yapmadan önce ne aradığınızı bilin.

Yükler : Farklı dronlar, kameralar ve sensörler gibi farklı türden yükleri tutmak için tasarlanmıştır – bazı daha ağır dronlar aynı anda birden fazla yük taşıma kapasitesine bile sahiptir.

Hangi sektörde çalışıyor olursanız olun, amatör kullanım için tasarlanmış bir drone yerine kurumsal bir drone’a yatırım yapmakta fayda var. Kurumsal insansız hava araçları, günlük kullanımın zorluklarını karşılamak için eğlence amaçlı benzerlerine göre daha dayanıklı olma eğilimindedir. Aranacak özellikler arasında gelişmiş rüzgar direnci, kendi kendine ısınan piller ve aşırı koşullara karşı daha yüksek tolerans yer alır. Örneğin DJI Matrice 300 RTK, sert hava koşulları için özel olarak tasarlanmış bir gövdeye sahiptir .

 

Ayrıca Bakınız:  DJI Endüstriyel Dronlar

 

Ayrıca Bakınız: Yağmur Dronunuzu Nasıl Etkiler ?

 

Yorumlar