24 Ağustos 2021

Türbülans Nedir

24 Ağustos 2021

286

Türbülans Nedir

Türbülans Reynolds sayısının ortam içinde bulunmayan yani açık havada 100.000 değeri ve üzerinde gerçekleşir. Türbülans hava moleküllerinin durağan olmayan ya da düzgün olmayan akışı demektir. Hava normal şartlarda bir ip gibi aynı doğrultuda akmaktadır. Aşağıdaki şekilde Laminer kısmı havanın olması gereken düzgün akışını ve türbülans olduğunda havanın nasıl bir akış gösterdiğiyle ilgili bilgiler vermektedir.

 

Şekilde de görüldüğü gibi türbülanslı hava tam bir karmaşadır. Bütün uçaklar, dronelar. helikopterler tamamen laminer yani düzgün uçuş şartlarında tasarlanmıştır. Bu yüzden uçak yolculuğunda gayet sabit ve titreşimsiz bir şekilde ilerlerken birden titreşimin ve gelişi güzel sallanma olayının tek nedeni türbülanslı hava akımına girmiş olmaktır.

 

 

Videoda da görüldüğü gibi oldukça büyük sarsıntılar hatta uçağın düşmesine kadar varan problemler çıkartabilmektedir. Peki ya dronelar üzerindeki etkisi nedir ? Dronelarda türbülanslı hava akımına kapıldıklarında tıpkı videodaki uçak gibi sarsıntılar, kontrol kayıpları ve irtifa kaybı yaşarlar ve bu durum türbülanslı havada akımından kurtulana dek devam etmektedir.

 

Peki drone ile türbülansa yakalandığı zaman ne yapılması gerekir ?

 

1. Dronelarda türbülansa girildiğinde ilk yapılması gereken şey uçuş modlarını değiştirmektir. Yani otomatik pilot modunda uçan dronunuzu derhal STABILZE ya da GYRO moduna almanız gerekir. Bu modlar dronun havada sabit kalması için drone motor devirlerini otomatik olarak ayarlar bu nedenle türbülanslı havadan kurtulur kurtulmaz dronunuz sabit uçmaya devam edecektir.

 

2. Eğer yeterli bir irtifa yok ise türbülansdan kurtulmak için dronunuz büyük ihtimalle düşecektir. Bu yüzden en az hasar görebileceği ağaç, yumuşak toprak, can ve mal kayıplarına sebeb olmayacak bir araziye doğru gitmesi için kumandadan komutlar vermeniz gerekir.

 

3. Her uçuşdan önce hava durumunu güvenilir hava durumu sitelerinden bakarak aşırı sıcaklık değişimi, yağmur yağma olasılığı ve rüzgardaki yön değişimine dikkat ederek uçuşa çıkmanızdır. Çünkü bu hava durumu değişiklikleri yer yüzeyine yakın olan türbülansları tetikleyici niteliktedir.

 

4. Türbülans oluşturabilecek bölgelerden uzak durun. Türbülanslar rüzgarın şiddeti ve yer yüzeyinin konumuna göre oluşmaktadır. Örneğin bir binanın rüzgar esen tarafını hala laminer bölge iken rüzgarı engelleyen yüzü tamamen türbülanslı bölgedir yine yer yüzündeki yüksek tepeler, ağaçlar, direkler de türbülans oluşumunu tetikleyici etkenlerdir.

 

5. Türbülans riski olan bir hava durumunda uçuş yapmanız zorunlu ise dronunuzu kesinlikle FPV kamerasından değil göz ile takip edebileceğiniz mesafeden fazla uçurmayın. Dronlar üzerinde bulunan kameralarda titreşim sabitleyici donanım bulunması ile havadayken oluşan türbülansı kesinlikle fark edemeyeceksiniz. Görüntünüz sanki hiç bir problem yokmuş gibi görünse bile dronunuz türbülansla boğuşmakta olduğundan kesinlikle haberiniz olmayacaktır. Bu nedenle görsel temas sağlamak en güvenilir yöntemdir.

 

6. Türbülansdan kurtulduğunuz an derhal iniş yapın. Türbülans oluşumu bir kez gözlemlenmiş ise sadece bir bölgede değil bir çok bölgede de türbülans oluşumu olacaktır. Bu nedenle başka bir türbülansa yakalanmadan dronunuzu bulunduğu konuma en yakın bir alana indirmeniz sizin için en doğru seçenek olacaktır.

 

7. Birbirlerine yakın uçan dronelar türbülansa girer. Drone motor ve pervanelerinin atmış oldukları hava yüksek türbülanslı bir haldedir. Bu nedenle birbirlerine çok yakın olan dronelar bu türbülanslardan etkilenerek problem yapabilir. Güvenli uçuş mesafesi Kendi dronunuzun ve diğer dronunun toplam boy ve pervane açıklığı boyunun 5 katıdır.

Yorumlar