Türkiye’nin Milli Drone(İHA) Projeleri
Ülkemiz son dönemde savunma sanayide çok büyük ilerlemeler kaydediyor ve büyük ihracatlar dahi gerçekleşiyor. İnsansız hava aracı sektöründe ise hem yelpaze olarak hem de millilik oranı olarak çok üst seviyelere çıkmış bulunmaktayız. Örneğin TAI ‘nin üretimini yaptığı ANKA iha %90 yerlilik oranına çıkarıldı.
Türkiye’nin hali hazırda yapmış olduğu ve yapılmakta olan tüm milli drone projelerini detayları ile birlikte bu yazımızda inceleyeceğiz.
İHA Sektörünün Göz Bebeği ANKA!
Uzun yıllar süren çalışmalar sonucunda TAI ANKA İnsansız Hava Aracını tanıttı. Dünyada ki emsalleriyle yarışabilecek kapasiteye sahip olan ANKA, yakın tarihte silahlandırılarak TSK ‘ya sunuldu. ANKA ‘yı diğer milli ihalarımızdan ayıran en büyük özelliği ise ANKA-S modeli ile uydu üzerinden kıtalar arası hizmet verebilecek olmasıdır. ANKA ülkemizin ilk iha projelerinden olup çok ciddi ilerlemeler kaydedilmiş, an itibari ile %90 yerlilik oranını yakalamış ve ayrıca motoru yerli olarak üretilip testlerden başarıyla geçmiştir.
Sınır Ötesi Harekatların Vazgeçilmezi BAYRAKTAR!
Savunma sanayimizde önemli bir konuma sahip olan ve kendini kalıcı hale getiren Baykar Makina ‘nin üretimi Bayraktar TB2 son zamanda ki operasyonlar ile birlikte kendini kanıtlama fırsatı yakalamıştır. Aktif olarak kullanılan Bayraktar TB2, savunma sanayimizin en başarılı milli projelerinden biridir. TSK Envanterinde hali hazırda bulunan Bayraktar, son ihaleler ile TSK bünyesinde ki sayısını da arttırmıştır.
Çıkan akıllı mühimmatlar ile birlikte ANKA ile aynı zamanda silahlı versiyonuna kavuşan Bayraktar, Afrin ve Zeytin Dalı gibi büyük harekatlarda fiilen kullanılmış ve kendini fazlasıyla kanıtlamıştır.
İHA Yelpazemizi Süsleyebilmemize Sebep VESTEL KARAYEL!
Savunma sanayimizin renklenmesi açısından çok önemli bir konumda olan VESTEL Karayel üzerindeki elektro optik kamerası ile öne çıkmaktadır. Bu özel kamera sistemi sayesinde oldukça yüksek irtifalardan netlik seviyesi yüksek görüntüler aktarabilmektedir. Roketsan’ın geliştirmiş olduğu akıllı mühimmatlar sayesinde ANKA, BAYRAKTAR ile beraber silahlı insansız hava aracı olarak da kullanılabilmektedir. TSK Envanterine girememiş olsada 2018 yılı itibari ile yurt dışına ihracatı gerçekleştirilecektir. Bu büyük başarısı sayesinde Karayel, ihracatı yapılan ilk insanız hava araçlarımızdan biri olarak tarihe geçmiştir.
Vurucu Drone KARGU
Ülkemizin köklü savunma şirketleri içinde bulunan STM ürünü olan KARGU, Askeri birimlerin operasyonlarda kullanabilmesi için tasarlanmış bir drone ‘dur. Bu drone ‘nın en büyük özelliği ise gerektiğinde kamikaze yapıp hedefi yok etmesidir. Askeri birimlerce kullanılmakta olan KARGU tek bir asker tarafından da yönlendirilebilmektedir. 5 km menzile sahip olan KARGU 10dk’lık uçuş süresiyle insanlara az gelsede kullanım amacı ve alanı sebebiyle yeterli bir uçuş süresine sahiptir.
Malazgirt Döner Kanat İHA
Baykar makina ‘nın üretmiş olduğu Malazgirt iha aslında insansız bir helikopterdir. Faal kullanımı hakkında basına sunulmuş bir haber bulunmamaktadır. Bir insansız hava aracında bulunan tüm otomatik sistemlere sahiptir(auto land/take off v.b) 35 dakika uçuş süresine sahip olan Malazgirt canlı görüntü aktarabilmektedir.
STM Kamikaze Drone ALPAGU!
STM üretimi olan ALPAGU askeri birimler için operasyonel amaç ile tasarlanmıştır. ALPAGU bir gözetleyici ve kamikaze drone ‘dur. Lançer sistemiyle yerden fırlatılan ALPAGU hedefi tespit ettikten sonra askerin onayı ile hedefi imha etmek üzere kamikaze saldırısı gerçekleştirmektedir. TSK ‘nın büyük ilgi gösterdiği bu drone 2018 itibari ile güncellenmiş versiyon 2 olarak karşımıza çıkmıştır. Uçuş süresi 20 Dakika olan ALPAGU 5 km iki yönlü haberleşme sistemine sahiptir.
Bayraktar Mini İHA Yenilendi!
Bayraktar Mini İnsansız Hava Aracı Sistemi tamamen özgün ve milli olarak geliştirilmiş elektronik, yazılım ve yapısal bileşenleri ile Türkiye’nin ilk mini robot hava aracı sistemidir. TSK birimleri tarafından faal olarak kullanılmakta olan Mini İHA son hali ile daha operasyonel bir İHA olmuştur.
Bugüne kadar 100,000 üzerinde operasyonel uçuş sortisi ile güvenilir etkin bir sistem olarak kendini kanıtlamıştır. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetlerinin Envanterine giren ilk İnsansız Hava Aracı olarak tarihe geçmiştir. 70 dakikalık uçuş süresine ve 55 km uçuş menziline sahip olan Bayraktar elden atılarak uçuşu gerçekleştirilmektedir.