1 Mart 2023
1 Mart 2023
213
2020’nin başlarında, helikopterler Avustralya orman yangınlarına binlerce galon su attı. Kısa bir süre sonra, afet müdahale ekipleri, tahrip olmuş yapıları taramak ve kurtarma operasyonlarını kolaylaştırmak için insansız hava araçlarını konuşlandırdı. Teknoloji için gerçek uygulamalar büyük sonuçlarla uygulamaya konulduğu için bu, drone endüstrisi için önemli bir anı işaret ediyordu.
Kamu güvenliği departmanlarından özel ve insani yardım kuruluşlarına kadar binlerce kişi, afet yardım çabalarını desteklemek için dronların ve diğer robotların faydalarından yararlandı. Gelişmekte olan durumlara ilişkin bu benzeri görülmemiş iç görüler, kolluk kuvvetlerinin, acil durum müdahale ekiplerinin ve acil durum yönetim ekiplerinin kayıp kişileri bulmasına, hayatta kalanları belirlemesine ve gelecekteki tehditleri proaktif olarak izlemesine olanak tanır.
Canlı Aktarım, olay müdahalesi ve uzaktan işbirliği için gerçek zamanlı drone videosu sağlar. Bu, afet yönetimi ekiplerinin ve acil durum müdahale ekiplerinin güvenli bir video akışını uzaktan izlemesine ve ortaya çıkan duruma ilişkin hayati içgörüler elde etmesine olanak tanır. Olay yerine ilk gelenler, görevlerle ilgili bağlam için uygun taraflara bir bağlantı gönderebilir; bu, işbirliğini kolaylaştırırken aynı zamanda durumsal farkındalığı ve yanıt sürelerini iyileştirir. Canlı Harita benzer şekilde, neredeyse anında veri yakalama ve raporlama ile alanınızdaki gerçek zamanlı iç görüleri destekler. Bu, kullanıcıların yüksek çözünürlüklü, etkileşimli haritalar aracılığıyla yüzlerce dönümlük araziyi taramasına olanak tanır. Ekipler, her bir bölümü fiziksel olarak gözden geçirme ihtiyacını ortadan kaldırarak, ek açıklamalar ve yorum paylaşımının yardımıyla analize ve kurban belirlemeye odaklanabilir.
Kızılötesi kameralar veya sensörlerle donatılmış dronlar sıcaklık aralığı değişkenliğini görselleştirerek içinde termal harita oluşturmaya olanak tanır . Bir kişinin ısı imzasını bulmak, kurtarmanın ve iyileşmenin ilk adımıdır. Uygun drone uygulaması, kurbanları bulmak için duman, sis, karanlık ve bitki örtüsünü gözetleyerek bu kritik bakış açısını sağlar. Sınırsız bakış açısı, sonsuz gibi görünen içgörü derecesi ve kesin dokümantasyonu ile drone teknolojisi, doğal afetlerin ardından hayatta kalanların yerini tespit etmek için şimdiden gerekli olduğunu kanıtladı.
Kurtarıcıların daha fazla zamanı olması durumunda, 3 boyutlu haritalar ve modeller, uygun kaçış yollarını ve tahliye prosedürlerini planlamaya yardımcı olur. Deneyimli acil durum müdahale ekipleri, doğal afetlere ve sellere karşı en savunmasız bölgeleri düzenli olarak tahmin eder. Yapısal analiz ve altyapı denetimlerinin drone ile yaptırılması sonradan oluşacak hasarı daha da azaltmaktadır. Risk altındaki binaları ve altyapıyı analiz etmek, çatlakları, sızıntıları ve diğer hasarları deşifre etmek için bir 3B modelle daha kolaydır. Bir afet sonrasında bu haritalar, bu olaylara karşı en savunmasız yapılardan bazıları olan bentleri, köprüleri, yolları ve elektrik hatlarını izleyebilir.
Afet sonrası aşamada, insansız hava araçlarının yardım ettiği en önemli konulardan biri de olay raporlamadır. Bir olayı takip eden günler, haftalar veya aylar içinde drone teknolojisi, bir yangın, sel veya çamur kaymasından sonra temizlik çabalarını ve müdahale ilerlemesini belgelemeye yardımcı olur. İnsansız bir hava aracından alınan görüntü, en sert darbe alan yerleri tanımlar ve ulaşılması zor alanlarda etkilenen yerleri belirler. Bu tür başvurulabilir bilgiler ve tarihsel kayıt tutma, gelecekte yetersiz afet müdahalesini önlemek için zorunludur ve ileriye dönük hızlı ve bilinçli bir arama ve kurtarma planı sağlar.
Ayrıca Bakınız: DJI Matrice 300 RTK
Ayrıca Bakınız: Atık Yönetiminde Drone Kullanımı