2 Şubat 2023

Atık Yönetiminde Drone Kullanımı

2 Şubat 2023

152

Atık Yönetiminde Drone Kullanımı

Drone’lar Atık Yönetimine Nasıl Yardımcı Olur ? 

Atık Yönetiminde Drone Kullanımı

İlerleyen Drone Teknolojisi ile endüstriler ve geleneksel metodolojileri yeniden tanımlanıyor. İHA’lar, Atık Yönetimi endüstrisindeki potansiyellerini bir kez daha ortaya çıkararak en ekonomik, pratik, verimli ve doğru ekipman olduklarını kanıtladılar. Drone uçuşunu mükemmelleştirmek için biraz zaman ayırarak, çöp sahanızın ilerlemesi ve üretkenliği hakkında doğru ve gerçek zamanlı veriler sağlamak için çöp sahanızda bir drone programını çalıştırabilirsiniz. Drone’ların desteğiyle, size azaltılmış operasyonel tehlikeler ve atık yönetimi uygulamaları için masraflarla birlikte kaliteli iş sözü verilir. Bilgiye dayalı karar verme için depolama alanlarınızın derinlemesine incelenmesi için verilerinizi 3B modellere çevirin. Dronlar yalnızca atık yönetimi şirketiniz için değil, aynı zamanda çevrenin güvenliği için de umut vericidir.

Başarılı Bir Program İçin Anahtar Bileşenler

a. Yerel havacılık düzenlemelerinizi kontrol edin – Drone düzenlemeleri bölgeden bölgeye farklılık gösterir. İnsansız Hava Aracı (İHA’lar) için, ülkenizin havacılık otoritesi operasyonları için kapsamlı kurallar ve düzenlemeler oluşturur. Drone düzenlemelerine ilişkin bilgiler, havacılık otoritesinin web sitelerinde mevcuttur ve drone pilotlarının anlaması ve takip etmesi için gereklidir. Drone operatörleri, ne tür bir lisansa ihtiyacınız var? ‘Uçuşa Yasak Bölge’de mi uçuyorsunuz ?? Bölgede faaliyet göstermek için gerekli izinlere sahip misiniz? Örneğin, çok sayıda yetkili, dronun uçulacak ağırlığını, çalıştırılabileceği maksimum yüksekliği, görünür bir görüş hattını koruma ihtiyacını vb. belirlemiştir.

b. En uygun donanımı seçin

Atık Yönetiminde Drone Kullanımı

OPTİMUM DONANIM
Atık yönetimi uygulamaları için drone tipi ve modeli ile ilgili olarak drone pilotları için sayısız seçenek mevcuttur . Ancak, doğru drone’u seçmek zor olabilir. Akılda tutulması gereken birkaç önemli faktör, anket alanının boyutu, bütçe, ölçüm uygulamaları için gereken kameranın doğası, DJI’nin Mavic 3 Enterprise drone’u vb. gibi RTK özellikli ekipmanlara ihtiyaç olup olmadığıdır.

c. Drone tipi

Atık Yönetiminde Drone Kullanımı

DRONE TİPİ
Drone pilotlarına iki drone tipi sunuluyor; sabit kanatlı veya multicopter Drone’lar. Multikopterler, daha erişilebilir ve ekonomik bir seçenek oldukları için genellikle seri üretilirler. Atık yönetimi uygulamalarınız için inceleme alanı 500 dönümden azsa, multicopter İHA’lar 1 numaralı seçiminiz olmalıdır. Öte yandan, Sabit kanatlı İHA’lar çok daha pahalı olabilir; daha büyük ölçüm alanları için mükemmeldirler. Ancak, ‘Uçuşa Yasak Bölgelerde’ veya kalabalık bir yerde uçarsanız, ağırlıkları ve güvenli bir iniş için bir pist şeridi gereksinimi nedeniyle sabit kanatlı quadcopter’ları kullanmanın zor olabileceğini unutmayın.

d. Bütçe

Drone seçiminizi etkileyecek en önemli unsur, zahmetsiz seçim için bir bütçe belirlenmelidir. Multikopterler, özellikle piyasadaki DJI modelleri, genellikle seri üretimdir. Bu özellik, onları diğer modellere göre hazır ve nispeten ucuz hale getirir. Ancak sabit kanatlı İHA’lar kısıtlı miktarlarda üretiliyor ve bu da onları çok daha yüksek bir yatırım haline getiriyor. Bütçe, drone pilotu için mevcut olan çeşitli alternatifleri daraltsa da, tasarlanan quadcopter, verilerin kalitesinden ve çıktısından büyük ölçüde ödün vermemelidir.

e. Kullanılabilirlik ve Bakım Kolaylığı 

KULLANILABİLİRLİK VE BAKIM KOLAYLIĞI
Elde edilen dronun fiyatı dışında, bakım maliyetleri ve bileşenlerin ve değiştirmelerin mevcudiyeti analiz edilmesi gereken temel faktörlerdir. Drone operatörlerinin, gerektiğinde acil onarımlar ve değiştirmeler için kolayca bulunabilen basit modelleri seçmeleri önerilir. Hızlı ve kolay bakım, drone arızalarından kaynaklanan ek maliyet ve zamandan tasarruf sağlar. Bir örneğe bakalım. Bir etkinlikte bir DJI drone ile geziniyorsanız ve ne yazık ki şiddetli rüzgarlar ve mekanik arıza karışımı nedeniyle kaza yaparsanız, İHA’nın hasarlı parçalarını değiştirmek, piyasada bulunabilmesi nedeniyle zahmetsiz olacaktır. Drone pilotunun bu gibi durumlardan dolayı araştırma/muayene faaliyetlerini ertelemesine gerek kalmayacaktır.

f.Kullanılabilirlik ve bakım kolaylığı

İNSANSIZ KAMERA
Bütçeye uygun bir drone bulmak ve ele geçirilen görüntü ve videoların kalitesini ve çözünürlüğünü korumak imkansız değil! Çeşitli sektörlerde ölçme ve inceleme uygulamaları için mükemmel olan ve yine de uygun maliyetli olan çok sayıda İHA mevcuttur. Havadan ölçüm kullanımları için geleneksel bir dron kamerası en az 20 Megapiksel sensörle donatılmalıdır. Değiştirilebilir lensler genellikle ölçme yöntemlerini karıştırır ve elde edilen verilerin özünü azaltır. Drone operatörü, kamera özelliklerinin Yer Örnekleme Mesafesini sınırladığından emin olmalıdır.(GSD), böylece verilerin çözünürlüğü korunur. CBS ve Fotogrametri sanatının yanı sıra etkili sensörlerle donatılmış yüksek çözünürlüklü kameralar, daha fazla analiz için doğru 3D görüntüler ve 3D nokta bulutları üretmek için daha fazla ayrıntı elde eder.

g. Yazılım

Donanım ve yazılımın kesin ve uygun kombinasyonu ihtiyacınız olan sonuçları verebilir. Drone uygulamalarınızı ve kullanıcının ihtiyaç duyduğu denetim ve yönetim seviyesini karşılayan yazılımı seçmelisiniz. Fotogrametri ile fotoğrafları ölçebilir ve orijinal sahnenin 3 boyutlu modelleri olarak yorumlayabilirsiniz. Doğru yazılım, varlığınız hakkında bilmeniz ve anlamanız gereken her şeye cevap verecektir. Örneğin, verilerinizi doğru görselleştirme yazılımıyla işledikten sonra size çeşitli yükseklikleri, kontur çizgilerini, kırılma çizgilerini vb. görmenizi sağlayan bir Dijital Arazi Modeli (DTM) sunulabilir. Bulut tabanlı böyle bir uygulama ve fotogrametri yazılım Pixa 4D’dir. Haritalar ve 3B modeller oluşturmak için ünlü olarak kullanılır. Bu nedenle, derinlemesine analizler için ihtiyaç duyduğunuz bilgi olarak, elde edilen verileri temsil edecek yazılımı belirleyin.

 

Ayrıca Bakınız: Yenilenebilir Enerji Sektöründe Drone Kullanımı 

Ayrıca Bakınız: DJI Matrice 300 RTK Endüstriyel Drone 

 

Yorumlar