30 Ocak 2023

Atık Yönetiminde Drone Kullanmanın 9 Farklı Yolu

30 Ocak 2023

178

Atık Yönetiminde Drone Kullanmanın 9 Farklı Yolu

ATIK YÖNETİMİ ORGANİZASYONLARININ DRONLARIN 9  FARKLI KULLANIM ŞEKLİ

Herhangi bir endüstrinin temel unsurlarından biri atık yönetimidir. Özellikle herhangi bir zarara yol açabilecek faaliyetlerde bulunuyorsanız, temiz bir çevreyi korumak çok önemlidir. Atık yönetimi zorlu bir sorumluluk olabilir, ancak drone teknolojisinin rehberliğinde atık yönetimi daha basit ve verimli hale geldi.
Bazı hükümetler ve şirketler, İHA‘ların potansiyelini açıkça keşfetti ve bunları aşağıdaki uygulamalar için kullandı:

a) Çöp Toplama

– Drone’ların atık yönetimi uygulamasının bir parçası olarak, ülkeler artık drone’lar aracılığıyla yerlerden çöp toplamak için sürdürülebilir bir yöntem başlattılar. Örneğin İspanya, denizdeki vahşi yaşamı hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde korumak için plajlardan çöp toplamak için insansız hava araçları kullanıyor. Geleneksel çöp yönetimi yöntemleri emek yoğun, verimsiz ve Drone teknolojisine kıyasla nispeten daha pahalıdır. Sadece bu değil, İHA’lar fabrikalar tarafından endüstriyel atıkların üzerine herhangi bir yasa dışı boşaltmanın yapıldığı yerleri izlemek ve denetlemek için de kullanılabilir. Bu hukuka aykırı uygulamalar yakalanıp bunları yapanlara karşı delil olarak kullanılabilir.

b) Atık Arıtımının İzlenmesi

– Drone teknolojisinin yardımıyla, atık yönetimi kuruluşları bir adım daha ileri gidebilir ve belirli kameralarla donatılmış drone’lar aracılığıyla su kalitesini ve atıkları kontrol edebilir ve takip edebilir. Su, büyük miktarlarda atık su oluşmasına neden olan çeşitli endüstriyel uygulamalarda ayrılmaz bir rol oynadığından, şirketler en güvenilir atık su arıtma yöntemlerini geliştirebilir ve kullanabilir.

c) Elektrik Hatlarının Temizlenmesi

– Atık yönetimi organizasyonları için drone teknolojisinin bir başka uygulaması da elektrik hatlarının temizlenmesidir. Çinli firmalar , elektrik hatlarına iliştirilmiş çöpleri yakan alev makineleriyle donatılmış insansız hava araçları kullandılar . Elektrik hatlarını temizlemek için kulelere manuel olarak tırmanma stratejisine karşı drone kullanmak daha güvenli ve güvenilir bir tekniktir. Şirketler, atık yönetimi operasyonları için yüksek kaliteli sensörlerle donatılmış dronları ve alev püskürtücüleri kullanmalarıyla ünlüdür. Nesnelerin İnterneti (IoT) ile birleşen drone teknolojisi, endüstride geri dönüştürülebilir ve geri dönüştürülemez çöpleri ayırmak gibi gelişmiş uygulamalara sahiptir. Tam da bu nedenle, yetkililer otomatik atık yönetimi faaliyetleri için İHA’ları giderek daha fazla kullanıyor.

d) Çöplüklerin Haritalanması

Drone İle Depo Alanlarının Hesaplanması

DÜZENLİ DEPOLAMA ALANLARININ HARİTALANMASI
Firmalar, tam bir güvenlik ile depolama sahaları inşa etmek için zarar görmemiş bir çevre ve çevre için titiz bir planlama sağlamalıdır. Drone haritalama yoluyla bölgeye farklı bir bakış açısı kazandırılarak, plana yatırılan süre ve yeterli atık yönetim tesislerinin hazırlanması büyük ölçüde azaltılır. Zamandan tasarruf, karşılığında firma için ek masraflardan da tasarruf sağlayacaktır.

e) Hücreleri Yönetimi

– Bir düzenli depolama sahasının birincil amacı, tek bir hücrede mümkün olduğu kadar çok hurdayı doyurmak ve alanı verimli bir şekilde kullanmaktır. Bu, her bir hücre için en uygun sıkıştırma oranı hesaplanarak gerçekleştirilir. Kuruluşlar, dronları kullanarak, bir depolama sahasını daha doğru bir şekilde incelerken sıkıştırma oranını belirleyebilir. Kantar verileriyle birleştirilen drone verileri (atık hücre yoğunluğunu hesaplamak için kullanılır), diğer tekniklerin aksine pratik ve uygun maliyetli atık yönetimi uygulamaları sağlar.

f) Düzenli Depolama Kapasitesinin Hesaplanması

– Atık yönetimi teknikleriyle ilgili özel kural ve düzenlemelere göre, depolama alanları atığı belirli bir yükseklik seviyesinin altında tutmayı gerektirir ve bu nedenle genellikle belirli hücreleri aşırı doldurmaları gerekir. Drone Teknolojisi sayesinde çöp sahası sahipleri artık çevrelerini kirletmeden hücrelerin atıkla dolmasını sağlayabiliyor. Kapsamlı İHA araştırması ve incelemesiyle, daha gerçekçi görselleştirme için doğru 3B modeller oluşturmak üzere düzenli depolama alanlarından gerçek zamanlı veriler elde edilir. Drone ile çalışan çözümler, çöp sahası bilgilerini toplamak için diğer yöntemlere göre daha ucuz ve çok daha güvenlidir.

g) Metan Emisyonlarının İzlenmesi

– Amerika Birleşik Devletleri’ndeki artan metan üretiminin üçüncü en büyük nedeni, katı atık düzenli depolama sahalarıdır. Termal kameralarla donatılmış dronlar, renksiz ve kokusuz gazın izlenmesi için düzenli depolama alanlarında kullanılmaktadır. Ortamda çok fazla metan zararlıdır ve drone teknolojisinin yardımıyla şirketler metan emisyonlarını korumalı bir mesafeden izleyebilir ve kontrol altında tutabilir.

h)Korunan Alanları Gözlemleme

– Atık yönetim sistemlerinde önemli bir rol, düzenli depolama alanlarını çevreleyen çevresel konumların korunmasını garanti etmektir. İHA’ların uygulanmasıyla şirketler, çöplüklerin ve geri dönüşüm merkezlerinin komşu bölgeleri kirletmemesini sağlayabilir. Dronlar, şirketleri yakın çevrenin verimli ve rahat bir şekilde güvenliğini sağlama konusunda güçlendirir.

h)Hava Sahası Hesaplaması

Drone İle Hava Sahası Hesaplanması

HAVA SAHASI HESAPLAMASI
Düzenli depolama alanlarının atıkların çoğunu Atık Üstü (TOW) seviyesinin altında tutmasının beklendiği iyi bilinmektedir. TOW seviyesine göre, atık yönetimi firmaları gerekli görürlerse aşırı doldurmak için belirli hücreleri seçebilirler. Ancak bu yöntemde herhangi bir hata varsa, depolama sahasının etrafındaki bölgeler için felaket koşulları ortaya çıkabilir. Tam da bu nedenle, atık yönetimi şirketlerinin hava sahası hesaplaması için kesin bir düzenlemeyi garanti etmesi gerekir. Dronların kullanılması, bir hücrenin aşırı doldurma potansiyelini ve mevcut hava sahasını ölçmeye yardımcı olabilir. Düzenli depolama hücrelerindeki hava sahası, atık taşma hacminin görselleştirilmesi ve hücrelerin veya tüm depolama sahasının enine kesiti için 3B modeller kullanılarak izlenir.
ÇÖZÜM (H2)
Drone Teknolojisi, çok yönlü Atık Yönetimi endüstrisine yeni bir statü kazandırdı. Dronlar, günlük faaliyetleri yönetmek için daha verimli ve bütçeye uygun bir plan sunmak için geleneksel ölçme ve inceleme yöntemlerini yeniden tanımladı. Atık yönetimi organizasyonları artık zoraki bilgiye ve insansız hava aracı eğitimi almış birine ihtiyaç duymuyor. Kapsamlı uygulama içeren basit bir drone işletim kursu, sertifika almanıza da yardımcı olabilir! Bu uygulamayı daha verimli ve çevre dostu hale getirmek için gerçek zamanlı ve doğru bilgileri elde edin. Asla geç Değil!

 

Ayrıca Bakınız: Demir Yollarında Drone Kullanımı

Ayrıca Bakınız: Endüstriyel Dronlar

 

Yorumlar