1 Mart 2023
1 Mart 2023
264
Drone’lar, Arama ve Kurtarma operasyonlarında önemli bir gelişme sağlar. İnsansız hava araçları, arama kurtarma operasyonlarında potansiyel bir hayat kurtarıcıdır ve insanlara yönelik riskleri azaltmak, daha hızlı arama sağlamak ve olumsuz hava koşullarında havadan destek sağlamak için ekiplere kritik destek sağlar.
Tüm dünyadaki arama kurtarma ekiplerinin işlerindeki zorlukların üstesinden gelmek için dronları kullanmalarının nedenlerinden bazıları şunlardır:
Dronlar hızlıdır: Yerde kullanılan araçlarla karşılaştırıldığında, dronlar bir yere çok daha hızlı ulaşabilir; erişilemeyen yerlere bile ulaşır. Örneğin, Çek Cumhuriyeti’nde, çığ altında kalan kayıp insanları bulmak için insansız hava araçlarını kullanan Çek Cumhuriyeti Dağ Kurtarma Servisi adlı bir kurum var.
Durumsal farkındalık: Dronlar, geniş bir alanın havadan verilerine ucuz ve hızlı erişim sağlar. Bu, müdahale ekiplerinin tüm arama bölgesinin haritasını çıkarmasına ve kayıp kişinin mahsur kalmış olabileceği olası yerleri belirlemesine olanak tanır.
Tespit et ve tanımla: Dronlar, yerdeki nesneleri tanımlamak için kullanılabilecek farklı sensörler taşıyabilir.
Dronlar, farklı durumlarda kullanılabilecek farklı türde yükler taşıyabilir. Popüler faydalı yüklerden ikisi, arama ve kurtarma görevleri sırasında yaygın olarak kullanılan 4K geniş açılı kamera ve termal kameradır.
Bir insansız hava aracından alınan HD video, durağan bir görüntüye bakarken çözünürlük kaybolduğundan, arama kurtarma görevinde o kadar kullanışlı değildir. Öte yandan, yüksek çözünürlüklü bir durağan görüntü, yerde kayıp kişiyi arayan insanlara değerli bilgiler sağlayabilir. Bu nedenle yüksek çözünürlüklü hareketsiz görüntü yakalayabilen kameralar tercih edilmektedir. Termal kamera, herhangi bir havadan arama ve kurtarma görevinin çok önemli bir parçasıdır. Termal sensör taşıyabilen ve önemli bir süre uçabilen drone’lar bu tür operasyonlar için tercih ediliyor.
DJI, drone destekli arama kurtarma çalışmalarının takibi amacıyla çevrimiçi bir uygulama geliştirdi. Geliştirilen Dronlar ile Kurtarma Haritası sayesinde tüm dünyada 200’den fazla acil durum müdahalesi raporlandı ve 400’ün üzerinde insana yardım edildi. DJI bugüne kadar drone’ların arama kurtarma faaliyetlerine etkisine dair iki farklı rapor yayınladı. Yayınlanan raporda ilk olarak 2017 yılında gerçekleşen bir arama kurtarma çalışmasında 59 kişi kurtarıldı.2018’de yayınlanan raporda da bu rakamın küresel çapta 124’e yükseldiği kaydedildi.
Arama kurtarmada kullanılan DJI Matrice 300RTK’nın portatif yapısı ve üstün özellikleri, sadece bu alanda değil, birçok farklı endüstride zamansal ve operasyonel verimlilik sağlıyor. Zenmuse H20N sensörü ultra düşük ışıklarda dahi net görüntüler elde edilmesini sağlıyor. Hibrit yakınlaştırma ve termal görüntüleme kamerası ve DJI Matrice 300 RTK ile kullanılabilen lazer mesafe ölçeri bir araya getirerek, gece operasyonlarına devrim niteliğinde bir deneyim sunuyor.
DJI Matrice 30 ise, birden fazla yüksek performanslı sensörü tek bir kameraya entegre ediyor ve tamamen baştan tasarlanmış bir uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor. Dji Matrice 30 ve Dji Matrice 30T olmak üzere iki farklı model ile gelen M30 serisi, , açılması, toplanması ve taşınması kolay, katlanabilir ve hafif bir tasarıma sahip. Kendi kendini ısıtabilen TB30 pil tasarımı en az 400 şarj döngüsünü destekliyor ve 41 dakikalık bir uçuş süresine olanak tanıyor. 15 kilometrelik menzili ile profesyonellerin yakın çevrelerinin ötesine uçmalarına ve üstün performans elde etmelerine olanak tanıyor. IP55 standardında koruma ile şiddetli yağmur, rüzgar, kar, buz ve yüksek irtifa gibi zorlu koşullarda -20 santigrat derece ile 50 santigrat derece sıcaklıklarda arama kurtarmada yüksek performans sunuyor.
Ayrıca Bakınız: DJI Matrice 300 RTK
Ayrıca Bakınız: DJI Matrice 30
Ayrıca Bakınız: DJI Matrice 30 T
Ayrıca Bakınız: Afetlerde Haritalama ve Termal Görünteleme