24 Ağustos 2021

Binlerce hayatı kurtaracak yeni bir Drone: GimBall !

24 Ağustos 2021

172

Binlerce hayatı kurtaracak yeni bir Drone: GimBall !

İlk bakışta dikkat çeken bir tasarıma sahip olan GimBall, barındırdığı özellik ve fonksiyonlarla da en az tasarımı kadar ilgi çekici. Tehlikeli araziler için tasarlanan GimBall şimdiden milyonlarca dolarlık yatırımı kazanmış durumda.

 

Bu güne kadar doğrudan veya dolaylı olarak arama kurtarma, ambulans veya benzeri görevi icra edebilen Drone’lar hakkında çeşitli haberler yaptık. Bir hobi veya gelir kaynağı olmaktan çıkıp, Drone’ların artık insan hayatı kurtarma ve dünyanın daha güzel bir yer haline gelmesine katkıda bulunduklarını açıkça ifade edebiliriz. Bunun en somut örneklerinden bir tanesi yeni tanıtılan GimBall isimli bir Drone.

 

Tıpkı bir böcek gibi uçabilen Gimball, merkezinde kürelerce çevrelenmiş bir motora sahip. Bu küreler sayesinde GimBall bir çarpışma veya düşme durumunda bile hasar almadan yoluna devam edebiliyor. Bu bağlamda düşünüldüğünde, daha büyük ve gelişmiş ancak aynı prensipte çalışan Drone’ların arama kurtarma faaliyetlerinde kilit bir rol üstleneceğini görmemek elde değil.

 

Öte yandan Gimball’in Birleşik Arap Emirliklerinde düzenlenen Drones for Good Competition isimli yarışmadan milyonlarca dolarlık bir para kazandığınıda söyleyelim. Küresel tasarımı sayesinde herhangi bir dış güçten etkilenmeden yoluna devam eden GimBall aynı zamanda aynı etkenden dolayı insanlara da zarar vermiyor. GimBall’in üreticisi Flyability’nin CTO’su Adrien Briod’e göre “Bu uçan robotun en büyük amacı böceklere yeni yetenekler kazandırmaktır. Özellikle birşeylere çarptıktan sonra uçmayı devam etmeyi sağlamaları gibi.”

 

Henüz geliştirme sürecinde olan GimBall’in ne zaman seri üretime sunulacağı ise henüz belli değil. Ancak GimBall’i çok yakın zamanda göklerde görmek istediğimizi hemen belirtelim.

 

Yorumlar