24 Ağustos 2021

Kayıt dışı Drone’lara 17 bin TL ceza !

24 Ağustos 2021

203

Kayıt dışı Drone’lara 17 bin TL ceza !

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yayınlamış olduğu genelgeye göre 500 gram ve üstündeki Drone’lara kayıt zorunluğu getirilmişti. 30 Nisan’dan itibaren Drone’larını kayıt ettirmeyen Drone sahiplerini ise 17 bin TL’lik para cezası bekliyor !

 

23 Şubat tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SGHM) tarafından yayınlanan bir genelge ile 500 gram ve üzerindeki Drone/İnsansız Hava Aracı(İHA) vb uçan araçlar için kayıt zorunlu hale getirilmişti.
30 Nisan olarak belirlenen son tarih yarın dolmak üzere. 17 bin TL’lik cezayı ödememek için yapılması gereken tek şey basit bir kayıt işlemini internet üzerinden gerçekleştirmek.

 

Genelge kapsamında, maksimum kalkış ağırlığı 500 gramla 25 kg arasında değişen Drone ve İHA’ların ve bunları kullanabilecek pilotların Genel Müdürlük tarafından belirtilen web tabanlı “Kayıt Sistemi”ne kayıt edilmesi gerekiyor . Buna ek olarak maksimum kalkış ağırlığı 25 kg ile 150 kg aralığında olan 2. gruptaki İHA’lar ile maximum kalkış ağırlığı 150 kg ve daha fazla olan İHA’ların da Türk Hava Araçları tesciline kayıt yaptırma zorunluluğu bulunuyor.

 

Öte yandan, halka açık olmayan kapalı alanlarda kullanılan İHA’lar, yere ya da herhangi bir platforma ilişkili olan insansız sistemler, devlet insansız hava araçları ve maximum kalkış ağırlığı 500 gramdan daha az olan İHA’lar talimat kapsamının dışarısında yer ediniyor .

 

Eğer Drone veya İHA’nızı kaydettirmediyseniz son tarihin 30 Nisan olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu tarihten sonraki uçuşlarda, eğer Drone’nunuz kayıt dışıysa 17 bin TL’ye kadar ceza ödeme durumunda kalabilirsiniz. Tek yapmanız gereken aşağıdaki linkten Drone’unuzu kayıt ettirmek!

 

http://iha.shgm.gov.tr

 

Yorumlar