27 Aralık 2021

Çiftçilerin Çalışma Hayatını Tarım Dronları Nasıl Etkiledi?

27 Aralık 2021

257

Çiftçilerin Çalışma Hayatını Tarım Dronları Nasıl Etkiledi?

Dünya nüfusu arttıkça gıda ihtiyacı da aynı oranda artar. Gıda ihtiyacını karışmak için de sürdürülebilir tarım ve yeterli üretim yapabilme büyük önem kazanmıştır. Tarım alanlarında teknolojinin sağladığı avantajlardan faydalanmak için çiftçi dronu kullanılmaya başlanmıştır. GPS sistemli, uzaktan kumanda edilebilen yüksek algılama kapasiteli dronlarla, sulama, gübreleme, arazi keşfi, haşere tespiti gibi faydalar sağlanmaktadır. Akıllı işletim planlama sistemi sayesinde, hassas ölçümler yapılarak maksimum verim elde edilmektedir.

Çiftçi dronu ile hassas teknoloji kullanarak, tarım üretkenliğini artırmanın yanında gerçek zamanlı olarak tarla takibi yapılabilir. Böylece üreticiler, büyüyen mahsullerini izleyebilir, ihtiyaçlarına yön vererek kârını artırabilirler.

Tarım ilaçlama dronu; DJI Agras MG-1S drone, akıllı algılama sistemi, ileri teknoloji akıllı operasyon planlama sistemi ve tarım yönetim platformu ile birlikte kullanılarak tarlada kullanılması gereken sıvı miktarını ayarlama özelliğinden faydalanabilirsiniz. Alan başına kullanılan sıvı miktarını ayarlayarak, farklı çalışma gereksinimleri için verimli mod ve yoğun püskürtme modunu seçilebilirsiniz.

Çiftçi Dronu ile Su Püskürtme Genişliği ile Verimlilik Artışı

Akıllı sistem dronlar verileri toplar ve algoritmalarıyla çiftçilerin faydalanabileceği bilgilere dönüştürür. Çiftçi dronu ile üreticiler aşağıdaki bilgiler sayesinde verimlerini artırma yollarına giderler.

  • Ürün sağlığı: Haşerelerin verdiği zarar tespiti, haşerelerin yayılmasıyla ürünlerdeki renk değişimleri tespiti,
  • Bitki örtüsü indeksi: mahsul gelişimi, anormal durum tespiti, hastalık tedavisi ve ürün verimi,
  • Bitki boyu: ürünün gelişimi ve boyu görüntülenerek gübre ihtiyacı tespiti,
  • Arazi keşfi: tarım alanı genişliği, ekilecek alan tespiti, ilaç miktarı ayarlama,
  • Su ihtiyacı: tarlanın sulama ihtiyacı ve kritik noktaların tespiti,
  • Toprak analizi: bitki sağlığı için verimli alanların tespiti yapılabilir.

Çiftçi Dronu ile Verimlilik Artışı

Üreticinin en büyük yardımcısı DJI Agras T30 Zirai İlaçlama Dronu 30 litrelik püskürtme tankı ve dönüştürücü gövde sistemiyle, meyve ağaçları ve yüksek alanlar için verimli püskürtme yapabilir.

Eğimli püskürtme ile ilacın veya suyun eşit şekilde dağılımını sağlar. Akıllı tarım bulut platformu ile bahçeyi tarayabilir. 16 nozul düzenli sırayla dakikada 10 litreye kadar yüksek akış hızlı püskürtme sağlar.

Radar Sistemi ile Kör Noktalara Dahi Erişim

Drone’lar yüksek çözünürlüklü kameralar, kızıl ötesi kameralar, sensörler, navigasyon sistemleri ve kayıt alma özellikleri ise en kör noktalardaki görüntüleri yakalar ve algılar. Çiftçi dronu yüksek irtifalarda uçarak tüm noktalara ulaşır. Başlangıçta tarımda ilaçlama için kullanılan çiftçi dronları, platforma entegre edilen NDVI sensörleri ile havadan görüntü yakalayarak bitkilerin gelişimi, yabani otlar, mantar istilası ve haşereleri algılayarak verimi artırmaya yardımcı olur.

Yüksek teknolojik sensörlü çiftçi dronu ile bir tarlanın hangi bölümlerinin az veya çok su aldığı belirlenebilir. Ürünler büyüdüğünde, yoğunluklarının ve sağlıklı olup olmadıklarının ölçümü yapılarak, verilere göre sulama ayarları yapılır. Drenajı en üst düzeye çıkarmak ve su birikimini önlemek için kullanılır.

Çiftçi Dronu ile Arazi Tespiti

Tarla üzerinde uçan dron, kamera ve sensörlerle yüksek çözünürlüklü fotoğraf çeker. Ölçülen parametrelere bağlı olarak görüntüler kızılötesi bantlara aktarılır. Toplanan görüntülerin yorumlanabilmesi için özel yazılım programına aktarılır ve burada çiftçinin yapmak istediği işleme göre haritalanır. Arazi tespiti sağlandıktan sonra yapılacak işlemlerin sayısı veya sıklığı ayarlanarak gerekli ekipman çiftçi dronu ile entegre edilebilir. Tohumlama, gübreleme, ilaçlama, zararlı tespiti ve mahsül verimliliği gözlemlenir.

DJI MATRİCE 300 RTK Drone sistemleri; Aİ nokta kontrolü ile rutin kontrolleri etkili ve otomatik şekilde yapar. Yapay zeka alanı tanıyarak bir sonraki taramaları bu yönde gerçekleştirir. Dahili pil ve harici pil ile yaklaşık 4.5 saat uçuş rotası programlaması yapabilir. Gelişmiş sensör algoritmasına sahip kamera ile haritalandırma ve işaretlediğiniz nokta koordinatlarını anında hesaplama yapabilir, riskli bölgeleri tanır.

Geniş Püskürtme ile Daha Fazla Alana Erişim

Tarım çalışmalarından yüksek verim almak için mahsullerin düzenli gübrelenmeleri, ilaçlanmaları ve sulanmaları gerekir. Geleneksel yöntemler dronlara göre yüksek riskler taşır. Traktör kullanımı sınırlı alanı kapsar ve geçtiği alandaki ürünlere zarar verir. Yerden ilaçlama yapmak ise üreticiyi riske sokabilir. Ayrıca maliyetler karşılaştırıldığında dronlar en avantajlı konumdadır. Yüksek hızlarla geniş püskürtme sistemlerine entegre edilebilen çiftçi dronu ile verimli ve risksiz sonuçlar alabilirsiniz. Dronlar, böcek ilaçları, gübre ve sulama yapmakla kalmaz aynı zamanda bitki sağlığının da hassas bir şekilde takip edilmesi ile spreylemenin daha kontrollü bir şekilde uygulanması sağlanır. Bu sistem sayesinde, kimyasalların miktarının azalmasına ve sürdürülebilir tarım çalışmalarına olumlu katkı sağlanır. Hassas tarımın amaçları; verimliliği artırma ve çevre hassasiyeti için ihtiyaç duyulan gübre, ilaç ve sulama miktarını azaltmaya çalışmaktır.

RGB Haritası

Üretim yapılan tarlayı gerçek zamanlı olarak yukarıdan hızlı bir şekilde görüntüleme, riskli alanların belirlenmesi için çok değerli bilgiler verir. Bitkinin sağlığı ve yoğunluğunu standart RGB (Red Green Blue) kamera ile doğal ve gerçek renkli olarak görüntülenir. Bu kameraların üreticiler veya mahsul danışmanları tarafından kullanımı kolaydır. Cep telefonundaki standart kameralarla aynı özelliklerdedir.

NDVI Haritaları

NDVI haritaları Türkçe olarak “normalleştirilmiş bitki örtüsü farkı indeksi” anlamına gelir. Drona entegre kamera sensörleri sayesinde bitkilerin sağlık analinizin yapılabilmesidir. Yeşil yapraklı bitkiler fotosentez yaptıklarında enerji kaynağı olarak güneş ışınlarını emerler. Sağlıklı bitkiler, near-infared yani yakın kızılötesi kameralarla daha parlak görülür. Bitki yapraklarında bulunan klorofil, hücre yapısı sayesinde kızılötesi ışığı güçlü bir şekilde yansıtır. Sonuç olarak, bitkinin ne kadar sağlıklı yaprağı var ise NDVI oranları yüksek çıkar. Bu veriler ile mahsulünüzün durumunu analiz edebilirsiniz. Bitkilerin canlılığı ve hastalıklarını, su ihtiyacını öğrenebilirsiniz. Böylece ihtiyacı olan bitkiye ilaçlama yapabilirsiniz. Sağlıklı bitkileri fazla ilaçlamadan kurtarıp ilaç giderlerinden tasarruf ederek, mahsul verimliliğini maksimuma çıkarabilirsiniz. Tarımsal faaliyetler için NDVI sensörlü kamera ile entegre edilebilen bir drone almalısınız.

Özetlemek gerekirse çiftçi dronu sayesinde, üreticilerin tohum, gübre, su ve böcek ilacı gibi girdilerin kullanımını daha verimli bir şekilde optimize etmeleri sağlanır. Ayrıca mahsullerin zararlılardan zamanında korunmasını sağlar, keşif için zaman kazandırır, maliyeti düşürür ve yüksek verim ve kaliteli mahsulleri güvence altına alır.

Yorumlar