13 Aralık 2021
13 Aralık 2021
243
Günümüzde dronlar; sadece fotoğraf, video ve eğlence amaçlı kullanım için değil, termal kameraların kullanımıyla profesyonel uygulamalar için de kullanılır. Ancak termal kameralı drone kullanım alanlarına girmeden önce, termal kameraların diğer görüntüleme araçlarından farkını bilmek gerekir. Termal veya kızılötesi kamera, merceğin algıladığı görüntüyü üretme bakımından sıradan bir kamera gibidir.
Acil durumlarda, ilk müdahale ekiplerinin hızlı karar alıp, olaya anında müdahale edebilmesi çok önemlidir. Bilinçli karar verebilme noktasında termal kameralı drone özellikleri itibariyle gerekli verileri yakalamayı sağlar. Yangınla mücadeleden, karanlık, sisli ortamlarda arama yapabilme, enkaz altından kurtarma, su altı arama kurtarma görevlerine kadar, termal kameralar büyük yardımcıdır. Termal kameralar yüzeyin ve çevrenin sıcaklığını algılayarak değişimleri ortaya koyar. Bu özellik, yerde, suda veya havada bulunan kurtarma ekibinin verileri kullanarak tehlikeli durumdaki canlıları tespit edebilmesine olanak tanır. Termal kameralı drone, bir yangının sıcak noktalarını, mahsur kalan canlılar ve potansiyel tehlikeleri doğru bir şekilde gösterebilir. Kurtarma ekibinin de güvende kalmasını sağlar.
Enerji maliyetlerinin sürekli artmasıyla ısı yalıtımına sahip binaların önemi artmıştır. Mantolama işlemlerinde yüksek kalitede verimin sağlanması için ısı kayıplarının önüne geçilmelidir. Kalitesiz dış yalıtım, enerji kaybına, küflenmeye ve binanın eskimesine yol açar. Konut veya işyerlerinin dış yalıtımlarını denetlemede çıplak gözle görülemeyen detayların aydınlatarak çok çeşitli yapıların ayrıntılı incelemesi için termal kameralı dronlar harika bir seçimdir. Termografik incelemeyle yalıtımdaki hatalar ortaya çıkar ve düzeltmek için gerekli profesyonel ölçümler sunulur.
Yapı denetimlerinde kullanılan geleneksel manuel cihazlar özellikle yüksek binalarda yetersiz kalır. Günümüz teknolojisinde termal kameralı drone kullanımı sayesinde tüm yapılar hatta iç mekanlar rahatlıkla taranabilir.
Elektrik santralleri, elektrik enerji potansiyeli yüksek akım üretir. Bu enerjinin son kullanıcılara ulaşması için trafo istasyonları, iletim ve dağıtım elemanları birbirine bağlı çalışır. Bu dağıtım ağının her öğesi, enerji kaybına veya büyük güvenlik tehlikesine neden olabilecek arıza riski altındadır. Elektrik kesintisi, tüketicilerin yaşamları için aksaklıklara neden olur. Bu nedenle, dağıtım ağının her bir unsurunun uygun şekilde bakımı ve izlenmesi gerekir.
Dağıtım ağındaki en sık görülen arızalardan biri, enerji direnci altındaki elemanların aşırı ısınmasından kaynaklanır. Zaman geçtikçe, hasarlı kısmın sıcaklığı bir kıvılcım çıkarana kadar yükselir ve sorun hızla büyüyebilir. Termal kameralı drone kullanımı sayesinde, yüzey sıcaklığı birkaç metre öteden ölçülebilir. Termal kamera kullanıldığında, yakın gelecekte ciddi sorunlara yol açabilecek ısı artışı tespit edilerek, insan hayatı tehlikeye atılmadan arıza giderilir.
Termal kameralı dronlar, itfaiyecilere ve kurtarma ekiplerine yangına müdahale sırasında önemli avantajlar sağlar. Isı algılayıcı özelliği sayesinde dumanın içini görmelerini mümkün kılar. Gece gerçekleşen yangınlarda kurtarma işlerini kolaylaştırır. Termal kameralı drone; geniş alanlarda uzak mesafelerden tarama yapmaya ve yangının yayılış yönünü tespit etmeye olanak tanır. Orman yangınlarında ise gece karanlığı ve duman gibi aramayı zorlaştırıcı durumlardan etkilenmeden insanları ve hayvanları kurtarabilmek için termal kameralı dronlar kullanılabilir.
Elektrik şebekesinin güvenli çalışmasını sağlamak için, elektrik şebekesi şirketleri alt yapılarını kontrol etmelidir. Elektrik kesintileri, gerek evlerde gerekse kamu binalarında günlük işlerin aksamasına neden olur. Trafolardaki voltaj arızalarını kısa ve maliyetsiz yollarla teftiş etmenin en akılcı yolu termal kameralı drone kullanımıdır. Dronlar arıza tespitinde tırmanma ve diğer tehlikeli yöntemlerin önüne geçerek üst düzey güvenlik oluştururlar. Trafolardaki elektrik sızıntısı ve yalıtım arızaları aşırı ısınmalara neden olur. Termal kameralar, otomasyon yazılımlarını kullanarak, ısı değişimlerini ve olası arızaları ekiplerin yakalamasını sağlar. Gündüz veya gece fark etmeksizin uzaktan izleme yapılabilir.
Hücre kulesi; iletişim araçlarının bilgi transferlerini sağlayabilmeleri için anten ve hücre verilerini kule veya yükseltilmiş yapı üzerine konumlanmasıdır. Yani, mobil cihazların haberleşmeyi sağlayabilmesi için oluşturulan baz istasyonlarıdır. Baz istasyonlarının bakım, onarım ve arıza tespiti gibi işlerine yardımcı olabilmesi için düzenli denetlenmesi gerekir. Ancak kule tırmanışları en tehlikeli işlerden biridir. Geleneksel metotlarda hücre kulesi denetimi yapabilmek için sahaya kule ekipmanları kurularak personelin tırmanması gerekir. Bu durum potansiyel yaralanmalara ve büyük risklere yol açabilir. Ayrıca yüksek sigorta maliyetlerine neden olur. Ancak termal kameralı drone kullanımı ile bu tehlikeler ortadan kalkar. Drone kullanımı ile;
Güvenlik denetimleri, iş sahalarında ve evlerde günümüz teknolojileri sayesinde rahatlıkla yapılabilir. Toplu alanlarda ve özel mülklerde yetkisiz ve istenmeyen kişilerin tespit edilebilmesi için termal kameralı drone kullanımı gerekebilir. Firma ve fabrika alanlarına güvenliği tehdit eden kişilerin belirlenmesi için termal ısı ile algılama yapan kameraların önemi büyüktür. Çalıların veya başka nesnelerin arkasına saklanmış bile olsa vücut ısısı, kızılötesi termal kameralarla algılanır. Gece karanlığında veya sisli havada özel güvenlik gerektiren alanların, bahçelerin, fabrika sahalarının, oto parkların ve çatıların denetimi güvenlik ekiplerinin canını riske atmadan az maliyetlerle dronlar sayesinde rahatlıkla yapılabilir.