13 Aralık 2021

Madencilikte Dronlardan Ne Şekilde Yararlanılıyor?

13 Aralık 2021

339

Madencilikte Dronlardan Ne Şekilde Yararlanılıyor?

Günümüzde kullanım alanları hızla gelişen ileri teknoloji insansız hava aracı dronlar, madencilik sektöründe de kullanılmaya başlanmıştır. Maden sahalarının geniş alanlara yayılması, gerekli ölçümlerin yapılmasının uzun zaman almasına neden olur. Madencilikte drone kullanımı ile uzun zaman alan keşifler kısa sürelerde gerçekleştirilebilir. Drone kullanımı madencilik sahasında her türlü keşiflerin maliyetlerini azaltabilir. Madencilik sektöründe dronlar, saha koşullarını çok kısa sürede detaylandırarak, doğru ve kapsamlı veriler sağlar. Sahada yürütülen tüm çalışma hareketlerinin gözetimini sağlayarak, çalışan ekibin uyumlu ve verimli iş yürütmesini sağlar.

Maden sahasında drone kullanımı alanın 3 boyutlu yapılandırılması için dijital verileri sunar. Hava görüntüleri ile dijital yüzey modelleri, arazi şekilleri ve maden stokları çok hassas hacim hesaplamaları ile kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Düzenli veri toplayarak önceden karşılaşılabilecek riskleri tespit edebilir, sahada fiziksel olarak çalışan insan gücünden tasarruf sağlanabilir.

Maden Sahalarında Drone Kullanımı

Drone’lar, uygun yazılım ve hassas kameralarla madencilik operasyonlarında, kazı sahalarında gerekli ölçümleri yapar. Geleneksel yöntemlerle elde edilemeyen hassas hacimsel veriler sayesinde hata payları da bir o kadar düşük olur. Maden sahalarında drone kullanımının avantajları;

  • Maden sahasında drone kullanımı insan hatalarını en aza indirir.
  • Ayrıca doğru açı ve binlerce veri noktası yakalayarak hücresel haritalandırma ile geniş çalışma alanlarında kısa süreli sonuçlar verir.
  • Tüm yüzey pürüzlerini ve dalgalanmalarını tespit ederek araçların geçebileceği yolları ve ekiplerin güvenli çalışma alanlarını belirler.
  • Stok hacmi hesaplamalarındaki sapmayı azaltmayı ve düzenleyici kontroller üretmeyi mümkün kılar.

Maden Sahası Haritalandırma

Maden sahasında drone kullanımı sayesinde artık madencilik işleri; dijital teknolojilerle daha güvenli ve hızlı ilerler. Maden yatakları doğası gereği düzensiz ve engebeli olduğundan geleneksel yöntemlerle yapılan keşiflerde stok yeri keşfinde yanılma payı yüksek olur. Büyük bir hassasiyetle stok hacimlerini tahmin ederek doğru saha belirlemesi yapmak, haritalandırma için önemli bir faktördür. Açılan yeni maden mahalinde keşif için uygulanan eski metotlar yüksek maliyetlere neden olurken drone kullanımı ile yakıt masrafı ve insan gücü olmaksızın daha net haritalandırma yapılabilir. Haritalandırma için çalışma yapılacak arazinin detaylı olarak incelenmesi, kontrol noktalarının belirlenmesi dronlar sayesinde daha hızlı yapılır.

DJI Matrice 300 RTK drone seti ile daha az maliyete profesyonel haritalandırma yapılabilir. -20 ile 50 C0 sıcaklık aralığında çalışabilirken, enerji kesintisi yaşamamak için değiştirilebilir pil özelliğine sahiptir.

Matrice 300 RTK

Kazı Bölgeleri Belirleme

Maden sahasının haritalanması tamamlandıktan sonra kazı alanlarının belirlenmesi gerekir. Açık ocak madenlerinde veya kapalı taş ocaklarında kaynakların tespit edilebilmesi için alanın farklı noktalarından incelenmesi doğru olacaktır. Üstün kamera özellikli drone sayesinde dijital veriler ile kazı bölgeleri hızlı ve masrafsız şekilde belirlenebilir. Madencilikte drone kullanımı fotogrametri yazılımı üç boyutlu haritaları ile kazılacak olan stokların veya alanların kesin hacmini kolayca ortaya çıkarılabilir. Kazı bölgesindeki tepeler, boşluklar, yol sınırları, eğimler ve standartla uymayan tehlike bölgeleri yapay zeka ile belirlenir. İşçi güvenliği için potansiyel bir tehdit oluşturan sahalar otomatik analizlerle ortaya çıkarılabilir.

Madencilikte Drone Kullanımı

Drone verileri, yürüyerek keşfetmenin zor olduğu alanlarda maden arama projelerini destekleyen yüksek çözünürlüklü ortofotolar ve 3D haritaları sunar. Drone’ların kullanımı, geleneksel insanlı havacılık yöntemlerinin maliyetli olması nedeniyle daha çok tercih edilir. Yer altında drone kullanımı yöntemi, zemin araştırma ekipmanı ile karşılaştırıldığında zaman ve güvenlik açısından konfor sunar. Bir dronun birkaç saat içinde toplayabileceği veriyi, arazi araştırmacı ekibinin toplaması haftalarca sürebilir.

Maden Sahası Güvenliği Sağlama

Maden sahalarının ve taş ocaklarının tehlikeli yapısı nedeniyle iş güvenliği önemli bir unsurdur. Dronelardan alınan yüksek çözünürlüklü görüntülerle, operasyon sahasının erişimi zor veya tehlikeli alanları, herhangi bir insanı tehlikeye atmadan incelenebilir. Dronlar tarafından düzenli olarak sağlanan hava görüntüleri, atık barajlarının devamlı olarak izlemesine yardımcı olur. Böylece madencilikte drone kullanımı ile atık barajlarının bakımının zamanında ve güvenli bir şekilde tamamlanması sağlanarak felaketlerin önüne geçilebilir.

Maden Sahalarında Drone Kullanımı

DJI Zenmuse P1 drone kamerası ile hava fotogrametrisi olağanüstü verimlilik sunar. Güvenlik ve haritalandırma işlemlerinde profesyonel sonuçlar insan, çevre ve iş sahası açısından son derece önemlidir. Geniş maden sahalarının insan gücüyle gezinilmesi saatler sürebilirken dronlar ile birkaç dakikanızı alır. Maden alanına yabani hayvanların, görevi bulunmayan insanların girmemesi için gözetleme işlemlerini de kısa sürelerde dronla halledebilirsiniz.

Risk Analizi Yapma

Maden alanları, çalışanlar ve çevre için birçok risk barındırır. İstenmeyen ve kontrolsüz ortaya çıkabilecek tüm tehlikelere karşı akılcı bir çözüm sunan dronlar operasyonların kesintiye uğramasını önlemeye de yardımcı olabilir. DJI Matrice 210 RTK V2.0 Drone Seti ile sık sık görüntüleme yapmak mümkün olduğundan, sahanın zaman içindeki değişiklikleri haftalık veya aylık periyotlarla izlenip kayıt edilebilir. Bu görüntü kayıtları sayesinde gelecekteki uygulanması planlanan operasyonlar veya düzenleyici denetimler için kılavuz bilgi edinebilirsiniz. Maden sahasında drone kullanımı sayesinde yüksek kalitedeki kamera görüntüleri ile üretilen hassas haritalardan yararlanılarak akış ve atık havuzu çalışmaları modellenebilir. İstenmeyen kontrolsüz su veya tortu akışı riski de ortadan kaldırılmış olur.

Yer altında drone kullanımı;

  • Patlatılacak veya delinecek alanlar için uygun maliyetli; erişilebilir üç boyutlu tarama ve yüzey modelleri üretilmesini sağlar.
  • Aynı şekilde patlama sonrası çıkarılacak hacmin hesaplanmasına da olanak sağlar.
  • Açık sahada ise bu verilerle ihtiyaç duyulan zaman, sondaj çalışması, atıkların uzaklaştırılmasını sağlayacak kamyon sayısı ve patlayıcı maliyetleri gibi değerleri analiz etmenizi kolaylaştırır. Planlamaları doğru şekilde gerçekleştirerek gereksiz mali risklerden korunmanızı sağlar.

Madencilikte drone kullanımı madenin veya taş ocaklarının önceki ölçüm yöntemleriyle erişilmesi zor olan kısımlarını analizine olanak tanır. Bu, çalışanların tehlikeli bölgelerde yürürken, aktif sahalarda gezinirken veya stok yığınlarına tırmanırken karşılaştıkları tehlikeleri ortadan kaldırır. Bütün risk önleyici çalışmalar, operasyonların akışını ve makinelerin hareketini bozmadan dronlar sayesinde gerçekleştirilebilir.

Yorumlar