26 Kasım 2021

Su Altı Arama Kurtarmada Drone Kullanımı

26 Kasım 2021

419

Su Altı Arama Kurtarmada Drone Kullanımı

Havada görüntü almasına alışık olduğumuz drone’lar artık su altında da insanlara hizmet etmek için kullanılıyor. Bir felaket veya olay anında, anlık görüntü ileterek su altı arama kurtarma görevlerinde de bu teknolojiden yararlanılıyor. Acil müdahale edilmesi gereken durumlarda, gerçek zamanlı görüntüler sunarak, kurtarma ekiplerinin karar vermelerine ve zamanında müdahale etmelerine katkı sağlıyor. Drone’lar insanların dalarken zorlandığı derin sulara, hızlı bir şekilde inerek daha etkili bir arama kurtarma şansı doğuruyor. Böylece sualtı arama kurtarma maliyetlerini ve risklerini de büyük ölçüde azaltıyor.

Su Altı Dronları Nasıl Çalışır?

Su altı drone, su altında yüzebilen robotik sistemli bir araçtır. Uzaktan kumanda ile su dışında operatör tarafından veya su altında dalgıçlar tarafından kontrol edilebilir. Kullanım alanlarına göre çeşitli özelliklerde tasarlanan modern su altı dronları, inebilecekleri derinlik, akıntı dayanıklılığı, kamera kalitesi, şarj süresi gibi farklı niteliklere göre birbirlerinden ayrılırlar. Sadece arama kurtarma ve profesyonel işler için değil, hobi amaçlı kullanımlar için de üretilirler.

Sualtı dronlar, modellerine göre değişebilen kablo uzunluklarıyla baz istasyonuna bağlanır. Kumandası ile rahatlıkla kontrol edilir. Kamera kalitesine göre videolar ve fotoğraflar çeker. Eş zamanlı olarak Wi-fi aracılığıyla cep telefonundan veya herhangi bir görüntüleme aracından, kaydedilen fotoğraf ve videolar izlenebilir.

Su Altı Dronlarının Görev Süresi Ne Kadardır?

Su altı dronlar çalışma alanına göre farklı teknolojilerde üretildiğinden, batarya kapasiteleri de özelliklerinin kapsamına göre değişir. Chasing Gladius Mini Su Altı Drone 100 metreye kadar su sızdırmazlık garantisi sunarken 2 saatlik pil kapasitesine sahiptir. Chasing Gladius Mini, sakin sularda ve şiddetli dalgaların olmadığı su altı arama kurtarma faaliyetlerinde kullanıma daha uygundur.

Chasing M2 Pro Su Altı Dronu ise 5 saate kadar pil ömrüyle daha gelişmiş teknolojilere sahiptir. Her yöne yönelme kabiliyeti ve 200 metreye kadar derinlik kapasitesi bulunur. Bu segmentler arasında değişen pil kapasitelerine göre su altı drone araçlarının özellikleri de çeşitlilik göstermektedir.

Su Altı Drone ile Arama Kurtarma Çalışmaları

Su Altı Dronları Arama Kurtarma Faaliyetlerinde Nasıl Kullanılır?

Sualtı arama kurtarma drone’ları, dalış ekiplerinin ulaşamadığı derinliklere hızlı bir şekilde inebilir. Kurulumu hızlı bir şekilde yapılır ve kumanda ile kontrol edilerek gerekli yönlendirmeler yapılır. Anlık görüntüleri kurtarma ekiplerine Wi-fi bağlantısıyla iletir. Hareket kabiliyeti üst düzeyde olan bu araçlar, su altındaki en dar alanları bile video veya fotoğraflarla kurtarma ekibini doğru şekilde olay yerine yöneltir. Böylece zaman kaybı en aza indirilir.

Arama Kurtarma Çalışmalarında Su Altı Dronlarının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Arama kurtarma çalışması yürütülürken insan kapasitesinin yetemediği durumlar olabilir. Son teknolojik donanımlarla dronların, hız ve güvenlik konularında birçok artıları bulunur.

  • Arama kurtarma çalışmalarında su altı drone kullanımının en büyük avantajı hiç kuşkusuz insan veya diğer canlıların hayatlarını kurtarma hızıdır.
  • Su altı kurtarma ekibi müdahale sırasında çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalabilir. Hem mağdurlar hem de kurtarıcılar açısından su altı drone, hayati önem taşır.
  • Sualtı drone gece veya gündüz arama kurtarma faaliyetlerine devam edebilir. LED ışıkları sayesinde en sığ sularda bile karanlık ortamlarda verimli bir çalışma sunar.
  • Arama kurtarma sırasında değiştirilebilir bataryalar sayesinde, pil endişesi olmadan çalışmaya devam eder.
  • Dron, hem su altından hem de karadan yönlendirilebilir. Uzaktan kumanda veya cep telefonlarıyla komut verilir.
  • Dalış sırasında teknenin altını ve daha derinleri görüntüleyen su altı drone, arama kurtarma faaliyetlerinde dalgıçlara yol gösterici rehberlik yapar.

Arama Kurtarma Çalışmalarında Su Altı Drone Kullanımı

Su Altı Dronlarında Kablosuz Bağlantı İçin Derinlik Mesafesi Nedir?

Su altında hareket kabiliyeti olan drone teknolojileri; bazı modellerinde kablosuz olarak da kullanım imkanı sunar. Ürün çeşitliliğine göre kablosuz özelliklere sahip olan dronlar yaklaşık 15 – 60 metre arasında derinlik mesafesine sahip olabilir. Fakat kablosuz kullanım çok tercih edilmez. Su altındaki sensörlerden gelen sinyaller, görüntüler ve veriler, suyun dışına gerçek zamanlı olarak aktarılmayabilir.

Havanın ve suyun yapısındaki farklılıklar nedeniyle, suyun yüzeyi bariyer oluşturur. Bu sorunu aşmak için dronu bir kablo ile şamandıraya bağlamak gerekir. Böylece uzak mesafelerden kontrol sağlanır. Şamandıra, 300 metreye kadar sinyal sağlayan Wi-fi vericisine sahiptir. Böylece su altı drone, topladığı verileri sorunsuz bir şekilde iletir. Drone bataryasını sadece dalış için kullanır.

Su Altı Dronlarında Sonar Teknolojisi Avantajı Nedir?

Sonar teknolojisi, su altında ses dalgalarının yayılmasını kullanarak karşısındaki cismin, boyutunu ve uzaklığını tespit etmeye yarar. Sonar dalgaları düz bir şekilde değil, koni şeklinde yayılır. Su altında bulanıklık olsa bile ses dalgalarıyla olay tespiti yapan sualtı arama kurtarma dronu, zaman kazandırır.

Okyanus, deniz, göl veya nehir gibi bazı sularda görüş mesafesinin düşük olmasıyla beraber su akıntısı da olabilir. Dalgıçlar akıntı durumlarında hedefin yerini tam olarak belirleyemezler. Sonar teknolojisiyle geliştirilmiş dronlar sayesinde sualtı ekipleri, zamanında müdahale yerine ulaşırlar. Böylece enerjilerini boşa harcamazlar.

Su Altı Dronlarında Hareket Kabiliyeti Nasıldır?

Su altı dronları arama kurtarma ekiplerine yardım ederken, su içinde çok çeşitli hareket kabiliyetlerine olmalıdır. Hareket çeşitliliği işlerin daha hızlı bir şekilde halledilmesini sağlar. Su altında mercanlar, hareketli balıklar, resifler bulunur. Liman gibi yerlerde hareketli tekne trafiği bulunabilir. Engellerden kaçabilmek için çok yönlü hareket kabiliyetine sahip dronlar tercih edilebilir. En çok tercih edilen su altı drone modellerini incelediğimizde;

  • Chasing Gladius M2 Su Altı Drone aracının 8 vektörlü itici düzeni sayesinde her yöne hareket edebildiği görülür. 45 derecelik yan eğim kabiliyeti vardır.
  • Chasing M2 Pro modelinde ise; çok yönlü hareket kabiliyetinin yanında 3600 kendi etrafında dönebilme kabiliyeti ve 900 yanlara eğilme kabiliyeti bulunur.
  • Gladius mini su altı drone ise çantanızda bile taşıyabileceğiniz portatif tasarımda olmasına rağmen her yönde ve sabit bir biçimde hareket kabiliyeti sunar. Ayrıca 45 derecelik yatış özelliği vardır.

Sualtı arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılmak üzere tercih edilecek dronun; kamera özellikleri, batarya ömrü, dalış derinliği, hareket kabiliyeti, Led ışıklarının mesafesi, sonar özellikleri gibi teknolojik donanımları dikkatle incelenmelidir.

Yorumlar