19 Kasım 2021

Zirai Drone ile Çeltik İlaçlama

19 Kasım 2021

468

Zirai Drone ile Çeltik İlaçlama

Tarım İlaçlamasında Drone Kullanımı

Teknoloji, üretimin her alanında hayatı kolaylaştırmaya devam etmektedir. Günümüzde insansız hava araçları olarak üretilen dronlar birçok alanda faaliyet gösteriyor. Video ve fotoğraf çekme teknolojisine sahip dronlar reklamcılık, pazarlama taşımacılık, haberleşme ve tarım faaliyetleri gibi sektörlerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Son dönemlerde ise Dron teknolojisi, tarım işlemlerinde kendini güçlü bir şekilde hissettirmeye başlamıştır. Drone ile çeltik ilaçlama çiftçilere birçok kolaylık sağlamaktadır. Çiftçiler drone vasıtasıyla yetiştirdikleri ürünlerin rekoltesini, sulama miktarını ve gübreleme durumlarını takip edebilirler. Bitkilerin büyüme takibinin de kolay yapılabilmesi sonucunda kazançlı mahsul elde edilebilir. Yurt dışında da büyük rağbet gören Zirai drone ile çeltik ilaçlama ekimin gerçekleşmesinden ürün toplama sürecine kadar büyük kolaylık ve tasarruf imkanı sunar.

Drone ile İlaçlamada İlaç ve Su Tasarrufu

Çiftçiler büyük emek harcayarak tarlalarına ektikleri ürünlerden azami fayda sağlamak isteyebilirler. Verimliliği artırmak için mahsulleri zararlı böceklerden ve yabancı otlardan korumak, rekolteyi artırmak için dikkatlice yapılmalıdır. Ayrıca su ve diğer enerji kaynaklarının minimum kullanımı gelecek kuşaklar için çok önemlidir. Sulama işlemleri traktör veya makineler ile sağlandığında ihtiyaçtan fazla su sarfiyatı ile fazla kullanım olabilmektedir. Kullanıcılar, drone ile zirai ilaçlama, sulama, gübreleme ve mahsul görüntüleme gibi çözümler sayesinde oldukça tasarruf sağlayabilmektedir. İlaçlama sırasında kullanılan ilaç miktarı ürünlerin güvenilirliği açısından önemlidir.

Dronda bulunan depo içerisindeki ilaç, nozzlar ile damlacık biçiminde püskürtülerek zirai ilaçlama yapılmaktadır. Drone pervaneleri oluşturdukları rüzgar sayesinde ilaç çeltiklere homojen bir şekilde dağıtılmaktadır. Böylece ilaç kullanımı en düşük seviyelerde gerçekleştirilerek %40-45 civarında tasarruf edilmektedir. Bir diğer yöntem olan traktör vasıtasıyla yapılan ilaçlama için belirli bir zaman ayırmak gerekmektedir. Dronlar sayesinde bu süre daha da kısalmaktadır. Böylece ilaç ve su tasarrufu sağlamakla kalmayıp zamandan ve insan gücünden de kazanç sağlamak mümkündür. Ayrıca traktör ve makinelerin çalışması için kullanılan yakıttan tasarruf etmeyi sağlayan dronla zirai ilaçlama yöntemi hem mahsulden, hem de yakıttan kazanç sağlamayı mümkün kılmaktadır.

Dronla Çeltik İlaçlamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnsansız hava araçları, sürdürülebilir tarımda gelecekte daha çok rağbet görecek ve tarımsal üretimin istenilen hedefe ulaşabilmesi için ön ayak olabilecektir. Ayrıca drone tarım ilaçlama sayesinde, tarımsal alanlarda hızlı, daha doğru ve düşük maliyette mahsul üretimi gerçekleşebilecektir.

Drone ile Zirai İlaçlama

Tarım Kredi Kooperatif verilerine göre bugün 120 bin hektar alanda çeltik tarımı yapılmaktadır. Ayrıca yıllık yaklaşık 150 milyon liralık ilaç kullanılmaktadır. Bugün dronla çeltik ilaçlama yaparak hem tasarruf etmek hem de ülke ekonomisine de katkı sağlanmak mümkündür. Drone ile zirai mücadele yapılabilmesi için ilgili bakanlık, kurumlar ve yerel yönetim birimlerinden izin alınması gereklidir. Bu aşama tamamlandıktan sonra dikkat edilmesi gereken konular şu şekilde sıralanabilir:

  • Tarımsal ilaçlama drone uygulamaları yapılırken hava şartları göz önünde bulundurulmalıdır.
  • İlacın homojen şekilde dağılabilmesi için rüzgar şiddetinin 13 km/s’den yüksek olduğu hava şartlarında kullanıma ara verilmelidir.
  • Zirai ilaçlama drone özellikleri değişim gösterdiği için, atım yüksekliği ve püskürtme genişliği göz önünde bulundurularak ihtiyaca göre model seçilmelidir.
  • İlacın veya suyun dronla taşınma kapasitesine de dikkat edilmelidir.

Doğru oranlarda püskürtülen ilaç ve kimyasallar bitkilerin gelişimine büyük fayda sağlayabilir. Doğru ve bilinçli uygulamayla drone ile ilaçlama teknolojisinin yararları yüksek olabilir.

Yağışlı havalardan sonra ilaçlama yapmak istenildiğinde traktör bazı arazilere girmekte zorlanabilmektedir. Böyle durumlarda dronlar hızlı ve güvenli bir şekilde bu işlemi gerçekleştirebilmektedir. Sizlerin de ilaç veya kimyasalla etkileşimi en aza indiği için iş güvenliğine katkı sağlamaktadır.

Zirai Drone ile İlaçlama Avantajları

İnsansız hava araçları, hızla gelişen teknoloji sayesinde artık günlük yaşamın da bir parçası haline gelmektedir. Değişik sektörlerde kullanılan dronelar, tarım ile uğraşan çiftçilerin hem zamandan hem de paradan tasarruf etmesine yardım etmektedir. Böylelikle drone kullanılarak en az maliyetle daha fazla ürün elde etmek mümkündür. Dronla çeltik ilaçlamasının diğer avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kumandalarla rahatlıkla kontrol edilebilen drone ile ilaçlama dışında mahsulün havadan kontrolünü de sağlayabilirsiniz.
  • Drone üzerindeki sensörler ve kameralar sayesinde fazla bir çaba harcamadan; tarlada yabani otların ve fungal hastalıklardan kaynaklanan istenmeyen durumları gözden geçirebilirsiniz.
  • Sulamanın doğru yapılıp yapılmadığını ve haşere istilasının olup olmadığını havadan görüntüleyebilirsiniz.
  • Drone ile çeltik ilaçlama yapıldığında mikron seviyesindeki damlacıklarla bitki yüzeyine ilaç dağılımı yapıldığından zirai mücadele sırasında zaman ve işgücü bakımından avantaj sağlayabilirsiniz.
  • Ürünlerin üretiminin artırılması için sulu gübre uygulaması ve sulama işlerini de dronlarla sağlayabilirsiniz.
  • Diğer yöntemlere göre dronla kısa sürede daha fazla alanı ilaçlayabilirsiniz.

Zirai ilaçlama drone ile yapılırken aynı zamanda bu araçlarla yukarıdan kamera ile görüntü alınabiliyor. İnsan gözünden kaçabilen ayrıntılar yukarıdan görüntü sayesinde fark edilebiliyor. Böylece ekinler sağlıkla büyüyor ve maksimum oranda mahsul toplanabiliyor.

Traktör ve dronla yapılan ilaçlama uygulamaları kıyaslandığında havadan yapılan uygulamanın avantajları ortaya çıkıyor:

  • Bir traktörle günde ortalama 300 dekar arazi ilaçlanırken, dronla zirai ilaçlama sayesinde aracın özelliklerine bağlı olarak, 600 dekar ile 1500 dekar arasında ilaçlama yapılabiliyor.
  • Sürekli artan yakıt maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda dronlar enerji sarfiyatı bakımından tasarruf sağlayabiliyor.
  • Traktörler kullanıldıkça parça değişimine ve bakıma ihtiyaç duyduğu için ekstra maliyetler söz konusu olabiliyor.
  • Traktör tarlada geçiş yaparken ister istemez uyguladığı basınçla ürün rekoltesinde kayıplara yol açabiliyor.

Dronla çeltik ilaçlama tercih edildiğinde birçok yönden fayda sağlanmaktadır. Tarımsal faaliyetlerinizi kontrol etme noktasında zamandan ve paradan tasarruf imkanı sunmaktadır.

Geliştirilen teknolojiler sayesinde yakın bir gelecekte dronla çeltik ilaçlama dışında mısır ve pamuk gibi ekinlerin de ilaçlama ve sulama işlemleri gerçekleşebilecektir. İlaçlama ve sulama dışında, gübreleme ve tohumlama işlemlerini de yapabilmek için Kredi Kooperatif çalışmalarını sürdürmektedir. Dronlar sayesinde iş güvenliği sağlama noktasında çiftçiler daha rahat edeceklerdir. Sonuç olarak dronlar, klasik tarım araçlarının yetersiz kaldığı elverişsiz durumlarda çiftçilerin tercih ettiği teknolojik aletler arasında en büyük yardımcısı olacaktır.

Yorumlar