25 Ekim 2023

DJI Mavic 3 Enterprise İle Çatı Denetimi Ve İş Akışı

25 Ekim 2023

97

DJI Mavic 3 Enterprise İle Çatı Denetimi Ve İş Akışı

Her çatı benzersizdir ve her çatının birden fazla inceleme ihtiyacı vardır. Sızıntılar ve delikler binlerce dolara mal olabilir ve bina içinde başka sorunlara neden olabilir ve büyük ticari binalarda, rutin inceleme gerektiren HVAC sistemleri ve güneş panelleri kurulu olabilir.

Son on yılda dronların yükselişi, çatıları denetleme şeklimizi değiştirdi. Artık merdivenleri çıkarmaya ve botları yerden kaldırmaya gerek yok. Basit bir drone uçuşu, paydaşlara ve karar vericilere kolayca paylaşılabilecek değerli bilgiler toplayabilir.

Çatılar farklı şekil ve boyutlarda gelir. Bazı denetimler konut çatıları içindir ve birçoğu ticaridir. Siteyi en iyi şekilde nasıl ele alacağınızı anlamak için projenin kapsamına göz atmak önemlidir.

Çatının boyutu dikkate alınması gereken faktörlerden biridir. Küçük bir çatıysa, birkaç dakika (hatta saniyeler) içinde ekstra ayrıntı yakalanabilir. Büyük ticari çatılar daha uzun uçuş süreleri gerektirebilir, dolayısıyla buna göre plan yapın.

Bir görev planlanırken binanın yüksekliği önemli bir faktördür. Binanın tepesine hızlı bir uçuş size binanın yüksekliği hakkında bilgi verebilir, böylece görevi daha iyi planlayabilirsiniz.

Bir diğer önemli faktör ise binanın çevresini anlamaktır . Mavic 3 Enterprise, dar ortamlarda uçarken drone’yu güvende tutmaya ve görev tamamlandığında eve güvenli bir şekilde dönmeye yardımcı olmak için Çok Yönlü Engellerden Kaçınma ve APAS 5.0’ın yanı sıra drone ile istikrarlı bağlantı sağlamak için O3 Enterprise Transmission’ı kullanıyor. Bir görevi planlarken, eğer bu bir faktörse, yeşil uçuş hattının binanın çevresinin çok dışına çıkmadığından emin olun.

Bir çatı katında birçok farklı varlık olabilir, bu nedenle projenin amacını anlamak önemlidir. Farklı hedefler, farklı bir veri kaynağı (görsel, termal vb.) veya farklı doğruluk/çözünürlük gereksinimleri gerektirebilir.

Çatı muayenelerine yönelik ana kullanım durumlarından bazıları şunlardır:

– Çatlak/sızıntı tespiti
– HVAC denetimleri
– Güneş paneli denetimleri
– Egzoz muayeneleri
– Ölçüm ihtiyaçları

Termal sensör gerektiren kullanım durumlarına (güneş paneli denetimi, sızıntı tespiti, HVAC denetimleri vb.) bakıldığında uçuş çoğu zaman gün batımından hemen sonra gerçekleştirilmelidir. Bu, doğrudan güneş ışığından kaynaklanan Termal Yüklemenin olmamasını sağlar ancak çatı/güneş panelleri gündüzden itibaren hala sıcak olacaktır. Açıkçası, alacakaranlıkta görsel sensörle çatıdaki çatlakları bulmak neredeyse imkansız olacaktır, bu nedenle bazen aynı çatıyı iki kez uçmak (gün batımından önce ve sonra) gerekir.

Sızıntı tespiti için yağmur yağdıktan hemen sonra uçmamaya çalışın. Drenajı/sızıntıyı anlamak için yağmur yağdıktan sonra en az 24 saat (bir hafta sonrasına kadar) beklemek en iyisidir. Bir sorunu gizleyen durgun su varsa, yağmur olayına çok yakın uçulursa termal analiz de zor olacaktır.

Binanın boyutunu ölçmek de önemlidir . İlk seferde süper büyük bir ticari binanın çatısının tepesinden 20 metre yüksekte uçmaya çalışmayın. Bu sadece çok uzun sürmekle kalmaz, aynı zamanda deneyimsiz bir pilot için tehlikeli bir uçuş da olabilir. Mavic 3 Enterprise’ın RTK modülü takılıyken 42 dakikalık uçuş süresiyle büyük görevler mümkündür; sadece buna göre plan yapın.

Çatı muayeneniz için veri doğruluğu gereklilikleri dikkate alınması gereken başka bir husustur. Çoğu zaman çatının üst kısmındaki bir baz istasyonuyla hedefleri ölçmek zor olabilir, ancak Mavic 3 Enterprise ve RTK modülüyle Yer Kontrol Noktalarına ihtiyaç duymadan santimetre düzeyinde doğruluk elde edebilirsiniz (doğruluğu doğrulamak için hala kontrol noktaları gereklidir). Bu kullanım senaryosunun büyük bir kısmı denetim odaklı olduğundan veri doğruluğu genellikle birincil öneme sahip değildir, ancak verilerin diğer şantiye verileriyle hizalanması gerekiyorsa RTK harika bir seçenektir. RTK, PPK ve Cloud PPK teknolojileri, projeniz için yüksek düzeyde doğruluk elde etmenize yardımcı olabilir.

DJI Mavic 3 Enterprise İle Çatı Denetimi Ve İş Akışı

Sensör Ayarlarını Kontrol Etme

Kamera/sensör ayarlarınızı seçerken dikkate almanız gereken birkaç farklı faktör vardır. Otomatik ayar genellikle iyi veri toplamak için yeterli olacaktır ancak görsel sensörün neye ayarlanması gerektiğine ilişkin bazı yönergeler arıyorsanız önerilerimiz şunlardır:

Günlük uçuş sırasında 1/1000 veya daha yüksek enstantane hızı . Gece uçarken hareket bulanıklığı önemli bir faktör olacaktır; bu nedenle tavanı net bir şekilde görebilirken deklanşör hızını olabildiğince hızlı ayarlamaya çalışın.
Enstantane hızını dengelemek için ISO’yu kullanın . Gün boyunca ISO’yu Otomatik’te tutmak en iyisidir, ancak gece uçuşları sırasında daha hızlı deklanşör hızları kullanmanız gerekiyorsa görüntüyü “parlatmak” için bunu kullanabilirsiniz.
Resim Formatı : JPG
Görüntü Oranı 4:3
Mekanik Deklanşör : AÇIK
Yakalanacak Sensörler (termal yakalanıyorsa): TÜMÜ

DJI Mavic 3 Enterprise İle Çatı Denetimi Ve İş Akışı

Termal bir incelemeyse, kameranın görüş açısındaki sıcaklıklar arasında büyük bir renk farklılığı olduğundan genellikle renk paletini IronRed’e ayarlamanızı öneririz.

DJI Mavic 3 Enterprise İle Çatı Denetimi Ve İş Akışı

Ayrıca başlangıçta çatı üzerinde hızlı bir uçuş yapmak için zaman ayırmanızı öneririz. Bu, uçuştan önce en iyi kamera ayarlarını bulmanıza yardımcı olabilir. Bir çatı beklediğinizden çok daha parlak olabilir ve kamera ayarlarını ilk ara nokta üzerinde manuel olarak kilitlerseniz, görüntü genellikle “havaya uçar”.

Uçuş planlamak

Bir çatıyı incelemenin en yaygın yöntemi, yüksek çözünürlüklü bir harita ve çatının 3 boyutlu modelini oluşturmak için yeterli sayıda üst üste binen fotoğraf toplamaktır. Mavic 3 Enterprise Serisi drone kullanıyorsanız bu, DJI Pilot 2 Uygulaması ile gerçekleştirilebilir.

Görev planlarken en iyi yöntem Haritalama Görevi seçeneğini seçmektir.

Uçuş yönü ve hızı dikkate alınması gereken diğer hususlardır. Mavic 3 Enterprise, görüntü doğruluğunu korurken ve görüntü bozulmasını en aza indirirken hızlı çekime olanak tanıyan 4/3” Mekanik Deklanşör kullanır. 0,7 saniyelik yakalama süresi, drone’nun önceki versiyonlara göre çok daha hızlı araştırma yapmasına olanak tanır. Uçuş hızı Mavic 3 Enterprise için o kadar önemli değildir, ancak hedef M3T ile Termal Denetim ise görüntü bulanıklığını ve hatalı görüntü okumalarını en aza indirmek için maksimum hızı 10 mil/saatin (~4,4 m/s) altında sınırlamaya çalışın.
Uçuş yönünü planlarken ve yalnızca görsel görüntüler yakalarken en verimli yönde uçmanız önerilir. Çatılardaki termal güneş paneli incelemelerinde, veri işlenirken en iyi sonuçların alınabilmesi için panellere paralel uçulması tavsiye edilir.

DJI Mavic 3 Enterprise İle Çatı Denetimi Ve İş Akışı

Veri Yakalama

Binayı anladıktan, projenin kapsamını belirledikten ve haritalama görevinizi hazırladıktan sonra alanı ele geçirmeye hazır olmalısınız.

Her zaman drone’unuzla görsel görüş hattını koruyabildiğinizden emin olun; bu, binaların çatılarını çekerken zor olabilir. İnsanların üzerinden geçmediğinizden emin olmak için drone’un uçuş planını ve kamera FPV’sini yakından takip edin. Göreviniz tamamlandığında, drone ya eve gelecek ya da oturup dolaşacaktır (Görev Sonu ayarlarınıza bağlı olarak).

DJI Mavic 3 Enterprise İle Çatı Denetimi Ve İş Akışı

Manuel Muayene

Otomatik görev tamamlandıktan sonra (isteğe bağlı olarak) sitenin ekstra verilerini yakalayabilirsiniz. Aşağıda gösterilen manuel yakalama ekranı, manuel incelemenizden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacak birçok özelliğe sahiptir. Mavic 3 Enterprise ve Mavic 3 Thermal’in her ikisi de 56x hibrit tele yakınlaştırma sensörü kullanır ve sağ kaydırma tekerleğini kullanarak sensörün yakınlaştırma düzeyini ayarlayabilirsiniz.

DJI Mavic 3 Enterprise İle Çatı Denetimi Ve İş Akışı

Mavic 3T ile manuel inceleme yaparken hedefinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için DJI, hem yakınlaştırmayı hem de termal kamerayı yan yana gösterecek şekilde Yan Yana görünüm sunar. Ekrandaki SBS butonuna tıklayarak her iki görünümün aynı anda açılmasını seçebilirsiniz.

DJI Terra ile veri işlemeye yönelik hızlı adımlar şunlardır:

1-Fotoğrafları/klasörleri DJI Terra’ya aktarın
Hem Görsel hem de Termal veri kümeleri işleniyorsa veri kümelerinin ayrı ayrı işlenmesini öneririz
Aradığınız çıktı türlerini (2D Harita, 3D Model) ve dosya uzantılarını (Tiff, Obj vb.) seçin ve koordinat sistemini tanımlayın (bir NTRIP hizmeti kullanıyorsanız)
2-Aerotriangulation’ı çalıştırın
İsteğe bağlı olarak bu noktada yeniden yapılandırmanın sınırını değiştirebilirsiniz; bu, yalnızca birleştirilecek varlığa odaklanırken işlem sürelerinin ve çıktı veri boyutlarının hızlandırılmasına yardımcı olabilir
3- İsteğe Bağlı Adım: Yer Kontrol Noktası verilerini içe aktarın ve bölge için doğru EPSG kodunu seçin. Daha fazla bilgi edinmek için bu Yer Kontrol Noktaları kılavuzunu kullanın .
2B harita ve 3B model yeniden oluşturma adımlarını çalıştırın

DJI Mavic 3 Enterprise İle Çatı Denetimi Ve İş Akışı

DJI Mavic 3 Enterprise İle Çatı Denetimi Ve İş Akışı

DJI Terra’nın radyometrik birleştirilmiş çıktıyı garanti etmediğini, yalnızca ham görüntüleri garanti ettiğini lütfen unutmayın.

Tamamlandığında haritanın doğruluğunu anlamak için Doğruluk Raporunu görüntüleyebilirsiniz. Verileriniz artık görüntülenmeye ve dışa aktarılmaya hazır.

Yorumlar