24 Ağustos 2021

“Drone“ için önerilen en komik 10 Türkçe karşılık !

24 Ağustos 2021

339

“Drone“ için önerilen en komik 10 Türkçe karşılık !

Drone Kelimesinin Türkçe Karşılığı Ne Olabilir ?

 

Uzun bir süredir hayatımızda olan Drone’lar için Türkçe karşılık aranmaya başladı.

 

İnternette çeşitli sözlük ve forum sitelerinde fikirlerini paylaşan kullanıcıların önerileri ise çarpıcı olduğu kadar bizi gülümsetmeye de yetiyor.

 

Belki de son yarım asırdır aslında yabancı karşılığı olan sözcükleri dilimizde bambaşka bir anlamda kullanmaktayız. Tıpkı Computer sözcüğünün Bilgisayar, Smart Phone sözcüğünün Akıllı Telefon olarak kullandığımız gibi. Öte yandan hayatımıza yeni yeni giren Drone teknolojileri içinde Türkçe karşılık aranmakta.

 

Aslında ingilizceden gelen Drone kelimesinin anlamı “erkek arı”, “vızıldamak”, “homurdanmak” gibi çeşitli anlamlar içermekte. Buna ek olarak kısaltma olarakta “Dynamic Remotely Operated Navigation Equipment” terimide kullanılmakta. Anca kullandığımız cihazlar için tam olarak bir karşılığı henüz bulunabilmiş değil. Bu nedenle çeşitli sözlük ve forum sitelerinde Drone’un karşılığının bulunması için çeşitli çözüm önerileri sunulmuş durumda.

 

Ekşi Sözlük yazarları tarafından sunulan çeşitli öneriler ise bizleri oldukça neşelendirilmiş durumda. Bilindiği üzere Selfie terimi ortaya çıktığında bir kampanya başlatılmış ve sonunda Özçekim sözcüğü kabul edilmişti. Bakalım Drone’un yerine geçecek Türkçe sözcük ne olacak?

 

İşte Drone kelimesi için önerilen o sözcüklerden bazıları:

Hürkuş

Dörtdöner

Pillisinek

Uçturgit

Puları

Fırfır

Vızıldak

Uçargöz

Uç-uç

Albatros

 

Yorumlar