5 Haziran 2024

Drone İle Bitki Örtüsü İndeksleri Nasıl Ölçülür?

5 Haziran 2024

67

Drone İle Bitki Örtüsü İndeksleri Nasıl Ölçülür?

Bitki örtüsü endekslerini bilmek, optimum hassas tarımın yanı sıra diğer ilgili faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için de gereklidir. Drone’lar bugün bildiğimiz pek çok alanda çok yardımcı olan çok amaçlı bir araç haline geldi.

Tarımla ilgili olarak, dronlar büyük miktarda bilgi topluyor ve bu sayede hassas tarım olarak bilinen yeni bir terim türetilmiş oluyor. Bu terim, tarımın iyileştirilmesi için sektör içinde gerçekleştirilen tüm operasyonlara en son teknolojilerin ve bilgi sistemlerinin uygulanmasına dayanıyor. performans ve karlılık.

Dronlar İle Bitki Örtüsü İndeksi Nasıl Ölçülür

Drone‘lar, daha sonra kapsamlı bir analiz gerçekleştirmek için gerekli görüntüleri yakalayarak çiftçilerin tüm plantasyonlarını çok daha verimli ve dinamik bir şekilde kontrol etmelerine olanak tanıyor. Mahsullerinin gelişimi hakkında gerekli bilgileri edinebilecek ve gerekli görevleri yerine getirebilecekler.

Bu teknolojinin içerdiği multispektral kameralar sayesinde çiftçilerin görünür ve kızılötesi radyasyondaki en küçük değişiklikleri yakalaması mümkün olmakta, böylece stres altındaki bitkileri izleme, tüm mahsullerin büyümesini, sulama sıklığını, sulama sıklığını, ekim ve hasadın planlanması ve diğerleri.

Var olan farklı bitki örtüsü indekslerinden bazıları nelerdir?

Hassas tarım kapsamında çeşitli bitki örtüsü endeksleri bulunmaktadır . Burada ana olanlardan bazılarını ve her birinin kısa bir açıklamasını bulabilirsiniz.

Dronlar İle Bitki Örtüsü İndeksi Nasıl Ölçülür

EVI. Geliştirilmiş Bitki Örtüsü İndeksi

Geliştirilmiş Bitki Örtüsü İndeksi ( EVI ), mevcut atmosferik etkileri ifade eder. Bu indeks mavi ve kırmızı bantlar arasındaki radyasyon farkından hesaplanır. Başlıca avantajı, hesaplayan kişinin yüksek miktarda biyokütledeki bitki örtüsünün durumunu izlemesine olanak sağlamasıdır. Çoğu zaman bu indeks, yüksek miktarda klorofil ve küçük topoğrafik etkilere sahip arazi alanlarının analiz edilmesine yardımcı olur.

SAVI. Toprak Düzeltilmiş Bitki Örtüsü İndeksi

Toprak Ayarlı Bitki Örtüsü İndeksi veya SAVI, yer parlaklığının etkilerini en aza indirecek şekilde tasarlanmıştır. Geliştiricisi, genellikle sonuçları bir şekilde etkileyen renk, nem, saha değişkenliği vb. gibi zemin gürültüsünün etkilerini düzeltmeyi başardı.

Tipik olarak bu bitki örtüsü endeksi, çok kurak bölgelere, seyrek bitki örtüsüne (toplam alanın %15’inden az) ve açıkta kalan toprak yüzeylerine sahip genç bitkileri analiz etmek için kullanılır.

ARVI – Atmosfere Dayanıklı Bitki Örtüsü İndeksi

ARVI olarak da bilinen Atmosfere Dayanıklı Bitki Örtüsü Endeksi, nispeten atmosfere dayanıklı ilk endekstir. Mavi bant dalga boylarında ölçülen bu formül, atmosferik saçılma ve kırmızı bant yansımasının etkileri için NDVI’yi düzeltir.

Genel olarak bu bitki örtüsü indeksi genellikle yağmur, toz, duman, hava kirliliği veya sis gibi atmosferik aerosol içeriğinin çok yüksek olduğu bölgelerde kullanılır.

GCI. Yeşil Klorofil İndeksi

Yeşil Klorofil İndeksi veya GCI normalde farklı bitki türlerinin yapraklarındaki mevcut klorofil içeriğini tahmin etmek için kullanılır. Bu klorofil içeriği bitki örtüsünün fizyolojik durumunu yansıtmanın yanı sıra stres altındaki bitkilerde azalmayı da yansıtabilmektedir. Bu nedenle bu indeks bitkilerin dayanıklılığını değerlendirmek için çok faydalıdır. Ayrıca mevsimselliğin veya çevresel stresin etkisini izlemek için de kullanılabilir.

SIPI. Yapıya Duyarsız Pigmentasyon İndeksi

Yapıya Duyarsız Pigmentasyon İndeksi veya SIPI , değişken kanopi yapısına sahip bitki örtüsünü analiz etmek için kullanılır, yani stres altındaki bitki örtüsünün çeşitli yüksek değer sinyallerini göstererek karotenoidlerin klorofil oranını hesaplamak için kullanılır.

Genellikle gölgelik veya yaprak alanı indeksinin yüksek değişkenliğe sahip olduğu alanlarda bitki sağlığını kontrol etmek için kullanılır ve bitki hastalıklarının hızlı bir şekilde tespit edilmesini sağlayabilir.

NBR. Normalleştirilmiş Yanma Oranı

Normalleştirilmiş Yanık İndeksi veya NBR , yanmış alanları hesaplamak ve niceliksel olarak tanımlamak için kullanılır. NIR (sağlıklı bitki örtüsü) ve SWI (yanmış bitki örtüsü) dalga boylarının ölçülmesine odaklanır . Aktif yangınların tespitini sağlayan bir parametre olduğundan son yıllarda oldukça verimli hale gelmiştir.

dNBR. Fark normalleştirilmiş yanma indeksi

dNBR sayesinde yangın öncesi ve sonrası görüntülerin karşılaştırılması mümkün olup, yangının ciddiyeti hakkında çok doğru bir değerlendirme yapılması mümkün olmaktadır.

Bitki indekslerinin drone ile ölçülmesinin avantajları

Dronlar İle Bitki Örtüsü İndeksi Nasıl Ölçülür

Bitki indekslerinin drone ile analizinin birçok avantajı vardır. Bunlardan en önemlileri aşağıda sıralanmıştır.

Daha fazla miktarda veri toplayın ve işleyin. Farklı kamera türleri sayesinde dronelar yerden bilgi verebiliyor ve çiftçi gördüklerine bağlı olarak ihtiyaç duyduğu kameraları kurabiliyor. Örneğin, DJI Agras serimiz , bitki sağlığı ürünlerinin püskürtülmesi veya uygulanması gibi mahsullerin doğru şekilde bakımı için gerekli olan tüm faaliyetleri yerine getiren akıllı drone’ları içerir .

Bitkilerdeki zararlıların tespiti . Drone’lar ile mahsul zararlılarını ve hastalıklarını tespit etmek ve her durum için en uygun tedavi türünü seçmek, gerekli budama veya haşere önleme tedbirlerini planlamak mümkündür .
Maliyetlerin azaltılması . Drone kullanımı, maliyetleri düşürme, su, gübre ve bitki sağlığı ürünlerinin kullanımını optimize etme avantajına sahiptir.

Hem mahsuller hem de tedaviler açısından daha iyi planlama . Drone’lar, hızlı ve sürekli analizin sağladığı öngörü ve öngörü sayesinde hasat planlamasını ve gerekli tedavileri iyileştirebiliyor.
Yukarıda belirtilenlerden sonra, giderek daha fazla çiftçinin, her birinin erişebileceği tüm bu faydalardan yararlanabileceği sonucuna varmak ve Dronelar sayesinde tarım sektöründe maksimum verim elde etmek mümkündür.

 

Ayrıca Bakınız: DJI Mavic 3 Multispektral 

Yorumlar