8 Mart 2022
8 Mart 2022
269
Beden gücü ile yapılan çalışmalarda denetim sistemleri hemen hemen her sektörde hayati önem taşımaktadır. Elektrik santrali ya da yüksek mevzilerdeki hasar tespitleri gibi önemli ve tehlikeli durumlarda denetim yapmak fiziksel güç ile zor olmaktadır. Bu nedenle teknolojik gelişmelerin nimetinden faydanılması da kaçınılmazdır. Her sektörde yerini alan insansız hava araçları, denetim faaliyetlerinde de en çok tercih edilen teknolojik araçlardandır. Yapılan çalışmalar hangi sektörde olursa olsun meydana gelebilecek olası tehlikelerin önüne geçmeye yarayan dronelar, aynı zamanda da veri toplamada ve analiz yapmada da önemli yere sahiptir. Drone kullanımı sayesinde hem potansiyel tehlike durumlarının önüne geçilmiş olunur hem de denetim müfettişlerinin veri toplamasında mutlak doğru elde edilmiş olur.
Sektörden sektöre kullanım alanları değişen dronelar, ihtiyaç duyulan birbirinden farklı alanlarda farklı sensörlere, haritalama özelliklerine, veri toplamasına, analize veya farklı operasyonlara sahip olmak zorundadır.
Bununla beraber, uçuş operasyonunu gerçekleştirecek operatörün de sektör içerisinde profesyonel olması ve arazi hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Tüm bu etkenler hem mutlak sonuca hem de az maliyete sebebiyet vermektedir.
Herhangi bir meslekte olduğu gibi drone denetiminde de, mevcut olan ya da yeni başlayan personelin teknolojik gelişmelere ve güncellemelere aşina olması veya teknolojik yerleştirme yatırımı zaman alabilmektedir. Her geçen gün teknolojik olarak gelişen ve sektörlerde kullanılan bu dronelar, 3D modelleme için havadan görüntüleme, görsel ve termal verileri analiz etme gibi özellikleriyle büyük ölçekli denetim yürüten profesyonel operatörler için yeterlilik sağlamaktadır.
DJI’nin drone denetimleri için geliştirdiği ve piyasaya sürdüğü Matrice 300 RTK droneu, tüm bu gerekliliklere sahip becerilere sahiptir. Denetim yapacak olan drone operatörü için kaçınılmaz özellikleri bünyesinde barındıran 300 RTK, birden çok sektörde kullanılmaktadır. İnşaat denetimleri, demiryolu denetimleri, çatı denetimleri, petrol kulesi denetimleri gibi farklı pratik denetimi yapabilmektedir.
55 dakikalık uçuş operasyonu süresi, IP45 koruma derecesi ve 6 yönlü algılama ve konumlandırma özelliği ile drone denetimlerinde operatörlerin bir numaralı tercihlerinden biridir.
Matrice 300 RTK, elektrik hattı, çatı denetimi, petrol kulesi ve demiryolu denetimi gibi veri toplama görevleri için kullanılan, pilotun operasyonel eşiğini düşünen önemli bir dronedur.
Zorlu ve karmaşık denetimlerin üstesinden gelmek için tercih edilen bu drone içerisinde barındırdığı belli başlı özellikler sayesinde denetim alanlarında drone kullanımlarının avantajlarını da gözler önüne serer. Bu avantajlar şöyledir:
Bedensel gücün kullanılması gerektiği bazı sektörlerde kullanılan dronelar olası tehlikelerin önüne geçer ve iş güvenliğini sağlar. Kısa zaman içerisinde bir işçinin yapacağı işi gerçekleştiren bu dronelar işçi güvenliği açısından birbirinden farklı özelliklere sahiptir.
Droneların (özellikle Matrice 300 RTK) gerçekleştirdiği canlı görev kaydı ile saha içerisinde bulunması gereken işçilerin hem iş güvenliğini sağlar hem de bazı işçilerin sahaya girmesine gerek bırakmaz. Akıllı Denetim özelliklerinden biri olan canlı görev kaydı, Waypoint GPS navigasyonu ile dronenun nereye uçacağını, hangi yüksekliğe ulaşacağını ve ne kadarlık bir hız ile uçacağını belirler.
Örnek görev dosyaları oluşturmak için, fotoğraf çekimi, yakınlaştırma düzeyi, yalpa yönlendirme ve uçak hareketi yaparak beden gücüne gerek bırakmadan birden fazla fonksiyonu gerçekleştirir. Bu sayede, hem işçinin güvenliği saha içerisinde sağlanmış olur hem de daha az maliyetle kısa zamanlı çalışma gerçekleştirilmiş olur. Bu dronelar, denetim yapan işçinin uzun zamanını almaktansa en karmaşık denetim projesini bile kolaylıkla gerçekleştirebilir.
Her türlü hava koşulunda çalışmayı eksiksiz sürdüren belli başlı dronelar bulunmaktadır. Bu dronelardan biri olan Matrice 300 RTK, -20 ila +50 derece arasında sorunsuz çalışmaktadır.
Tasarımında işlenen rafine gövde ve sevk sistemi sayesinde zorlu koşullarda bile daha verimli ve istikrarlı bir uçuş sağlar. Kritik durumlarda bile yerleşmiş yedekleme sistemi bulunan bu drone, en ihtimal dışı senaryolarda bile sorunsuz uçuş operasyonu gerçekleştirir. Maksimum kalkış ağırlığı 9 kg olan Matrice 300 RTK, deniz seviyesinin üstünde 5000 metreye kadar uçabilir. (Bu durum 2110 pervane ile kalkış ağırlığı 7 kilo veya altında ise geçerlidir)
Denetim sahalarında kullanılan ve birden fazla özelliğe sahip olan bu drone ve minvallerinin fiyatları değişkenlik göstermektedir.
Karmaşık veya alanı zor arazilerde yapılmak istenen kontrollere son derece yardımcı olan dronelar, ağır işçilik isteyen sektörlerde de sıklıkla kullanılmaktadır. Rutin yapılan denetimleri otomatikleştiren özellikleri sayesinde, her yapılan kontrolde tutarlı ve doğru sonuçlar elde etmenizi sağlar.
Aİ Nokta Kontrolü sayesinde, yerleşik yapay zeka ile ilgili konusunu rahatlıkla tanır ve tutarlı çerçeveye sahip olmak için sonraki görevlerde bu kontrolleri tanımlar.
Bu sayede; işçinin, mühendisin ya da drone operatörünün çalışma kayıtlarında sorun yaşanmaz. Yapılacak bir sonraki görev gerçekleşen bir önceki görev ile bağdaşık devam eder.
Geniş veya engebeli arazilerde yapılacak çekimlerde havada statik olarak kalarak sabit çekim yapmaya yarayan drone, haritada ya da kamerada bir nesneyi tek tuşla işaretlemenizle çekimi gerçekleştirir.
Gelişmiş sensör füzyon algoritmaları, tüm kamera görünümlerine iliştirilen AR simgesi, yansıtılan koordinatları anında hesaplar. Bu sayede, uzaktan kumanda ile çevrimiçi platformlarda paylaşır.
Aynı zamanda sabit izleme ve görüntüleme için uygulanan Akıllı Parkur işleviyle hareket eden nesneleri belirler ve rahatlıkla takip eder.
Gelişmiş ve güncellenmiş kamera özellikleri sayesinde net ve ulaşılması zor arazilerin çekimlerini kolaylıkla yapılabilmektedir.
Matrice 300 RTK içerisinde bulunan;