8 Mart 2022
8 Mart 2022
263
İnsansız hava araçları, yüksek tehlike içeren iş sahalarında da sonsuz kolaylık sağlamaktadır. Endüstriyel alanlarda da sıklıkla kullanılan dronelar, özellikle iş güvenliği açısından olumsuz sonuçlar doğurabilecek sektörlerde faaliyet göstermektedir.
Droneların elektrik şebekeleri ve elektrik santrallerini yönetmek için öncelikli tercih haline gelmeleriyle gelişen verimlilik ve azalan maliyetler ortaya çıkan sonuçlar arasındadır.
Bu yönetim sistemi nasıl dağılıyor?
Dronelar ile yapılan elektrik şebekeleri ve elektrik santralleri yönetimi sayesinde;
Elektrik santrali ve elektrik şebekesi yapılacak alanların tespitleri ve arazi keşifleri hem santral ve şebeke için hem de bulunduğu lokasyon için son derece önemlidir.
Bu alanda kullanılan dronelar, planlamayı kolaylaştırmak ve tasarımı bilgilendirmek amacıyla devreye girer. Kolaylaştırılan bu planlar ile hava sahası kolaylıkla araştırılabilir ve 2D ile 3D modeller oluşturmak için kullanılabilir.
Genellikle DJI’nin sektör için geliştirdiği DJI Matrice 300 RTK elektrik şebekesi ve elektrik santrali gibi ağır işçilik isteyen sektörlerde kullanılmaktadırlar. Bu dronelar, endüstriyel sahalarda çok fonksiyonlu özellikleri ile geliştirilmiş güvenirlik ve kapsamlı güç ağlarını görselleştirmek için sahada yerlerini almaktadırlar.
Geleneksel yolların aksine drone kullanımı, bir rotanın planlanabileceği alanın 3 boyutlu haritalandırmasını yapar. Bu keşif geleneksel yöntemlerle daha maliyetli ve uzun sürecekken dronelar ile son derece çabuk gerçekleştir. Yapılan tasarımları güzelleştirmek için BIM modellerine kolaylıkla yerleştirilebilen bu dronelar, konumlandırma verileri sayesinde 3B modeli oluşturur.
İnşaat yönetiminde drone kullanımının birbirinden farklı faydaları bulunmaktadır. İlerleme izleme, varlık dijitalleştirme gibi pek çok alana dokunan drone kullanımı, özellikle keşif sonrası yapılan inşaatların yönetimlerinde önemli rol oynamaktadır.
Görüntü birleştirme ve 3D modelleme yazılımlarıyla beraber yapıyı inşaa edecek ekiplerin sahadaki ilerleyişini ve kaynak tahsisi hakkındaki bilgilerini yolunda tutar. Proje içerisindeki bu çalışma sayesinde ekibin tam bilgi sahibi olmalarını sağlar.
Elektrik hattı inşaat projelerinin takibi oldukça zordur. Bu durumda inşaat yöneticileri drone kullanımı sayesinde, eksiksiz saha genel bakışı ile doğru veriler sunar ve bu şekilde projenin verimliliği artarken sahada çalışan ekibin de güvenliği sağlanmış olur. Hafriyat ve malzemelerle ilgili drone ölçüm verileri, iş yükünü oldukça azaltır ve projenin ilerlemesine fayda sağlar.
Elektrik şebekelerinde ve elektrik santrallerinde güç şebekesi yöntemleri, dronelar ile son derece kolaydır. Bu drone kullanımları pek çok etkene sebebiyet vermektedir.
Bitki yönetiminden arıza muayenesine, detaylı incelemeden termal muayeneye kadar çok yönlü fonksiyonlar DJI Matrice 300 RTK droneları ile gerçekleştirilebilmektedir.
Bitki örtüsü ve elektrik hatları arasındaki mesafeyi ölçen 2B ve 3B modeller oluşturarak elektrik hattı koridorları hızla bitki yönetimi sayesinde haritalandırılır. Bu sayede güvenli açıklık mesafesinin korunmasına yardımcı olur.
Güç şebekelerinin güvenliği, bütünlüğünü izlemek ve verimliliği artırmak için riskleri ortadan kaldırmaya yarayan varlık bütünlüğü yönetimi ile denetimler gerçekleştirilebilir.
Bunlarla beraber, kusurları doğru bir şekilde tanımlayan detaylı inceleme yöntemi, anormallikleri anında tespit etmeye yarayan termal sensörlü muayene, herhangi bir kusuru ortaya çıkarmaya ve bunlara zamanında müdahale etmeye yarayan arıza muayenesi ve son olarak da düşük ışık koşullarında veya gece görüşünde gece muayenesi özelliği ile drone kullanarak tüm güç şebekesi yönetimlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Gerçekleştirilen güç şebekesi yönetiminin ardından drone kullanımları güç üretimi yönetimine de etki etmektedir. Kazan muayenesi, rüzgar tribünü muayenesi ve solar fotovoltaik sistem muayenesi ile farklı temel avantajlara sahiptir.
Bu drone kullanımları,
Özel aletlerle donatılmış dronelar ile elektrik hatları enkazdan hızla temizlenir. Bu sayede kapanmalar önlenir ve sahada çalışan personel güvende tutulur.
Dronelar sayesinde alev makinesi yükü kullanarak kalıntıları verimli bir şekilde kaldırabilir böylelikle de personel son derece güvende kalır. Dronelar, güç kaynağını kapatmadan daha güvenli çalışılmasına olanak sağlar ve sürekli elektrik tedariği sağladığından maliyetleri en aza indirir.
Bütün bu operasyonları gerçekleştiren DJI Matrice 300 RTK, havadan zoom, termal kamera, 6 yönlü konumlandırma ve algılama özellikleri sayesinde sorunsuz haritalandırma oluşturabilirler.
Endüstriyel sektörlerde kullanılan bu dronelar, rüzgarlı havalarda kullanılmaya açık gelişmiş uçuş dengesi ile üstten montelenmiş yalpa ile milimetle büyüklüğünde hasarı tespit edebilir. Bu özellik sayesinde elektrik şebeke ve elektrik santrali yapılarında maliyeti azaltan, güvenliği artırarak tehlikeyi en aza indiren çalışmalar sergilemeye yardımcı olur.
Beden işçiliğinin güvenini sağlamaya ve yapılacak herhangi bir operasyonu en hızlı ve kolay şekilde yaramaya sağlayan dronelar, her alanda olduğu gibi elektrik şebekesi ve santrali alanında da etkin görev alır. Arazi keşiflerinden proje takibine, yapı kontrolünden saha etkinliğine kadar birçok alanda saha içerisinde çalışan ekibe ve iş yoğunluğuna yardımcı olur.