10 Mart 2022

DJI Multispektral Hakkında Her Şey

10 Mart 2022

315

DJI Multispektral Hakkında Her Şey

Tarımda verimliliğin artırılması için her geçen gün aralıksız olarak çalışılmaktadır. Verimliliğin artırılması için teknolojik gelişmelerin de tarım sektörüne dahil edilmesiyle beraber küçük ya da büyük ölçekli üreticilerin de tarımsal anlamda gücü arttı. Tarım alanındaki teknolojiler üretimi artırdı ve çiftçileri olduğundan daha güçlü hale getirdi.

Tarım alanında robotların ve insansız hava araçlarının kullanılması da çiftçiler için son derece iyi olurken aynı zamanda da üretim verimi ile beraber zaman çiftçilere zaman tasarrufu kazandırmaya yaradı. İlaçlama yapılmasından arazi keşfine, mahsul veriminden hasatlara kadar birçok noktada dronelar kullanılmaya başlandı. Geleneksel yöntemlerin yerini alan dronelar, daha doğru veri analizleri sayesinde üreticilerin tercihi haline geldi.

Tarım alanında birden çok farklı nokta için değişik teknolojik araçların kullanıldığı gibi normal bir kameranın yakalayamayacağı bitki sağlığı ile ilgili hassas verileri erişilebilir hale getiren teknolojik bir ürün de yine üreticiler tarafından kullanılır oldu. DJI’nin piyasaya sürdüğü bu ürün, dünyanın ilk gerçek erişilebilir multispekral görüntüleme droneu olan DJI Phantom 4 Multispektral’dir.

Hedeflenen herhangi bir eylem için bitki istihbaratını kolaylıkla yaptıran Phantom 4 Multispektral, çevre izlemesi ve çok daha fazla için geliştirilmiş özellikleri sayesinde kesintisiz ve entegre bir multispektral görüntüleme fırsatı sunar. Tüm bu görüntülemeler ile hassas tesis yüzeyinde veriler daha kolay toplanmaktadır.

Multispektral nedir? diye düşünecek olursak; Resimlerin, UV (ultraviyole), VIS (görünür bölge) gibi detaylı görüntülenmesidir. Bu görüntüleme işlemlerini kolaylıkla yapan DJI P4 Multispektral drone, tarım alanında geleneksel yöntemlerle yapılması güç olan görüntülemeleri kolaylıkla yaparak verileri çiftçiye sunar.

Multispektral Kamera ile Yüzeyin Altını Görün

İnsan gözünün göremeyeceği alanlarda, tüm mevsimlerde büyümeyi görüntülemeyi sağlayan bu drone, sahip olduğu kamera ile tarım uzmanlarına yardımcı olur.

Çiftçiler, NDRE ve NDVI gibi bitki örtüsü verilerine de ulaşırken, mahsul işleme, maliyetleri en aza indirme ve zamanla beraber kullanılan kaynaklardan da tasarruf etme faaliyetlerini kolaylıkla yapabilmektedir.

DJI Multispektral Hakkında Her Şey

Geleneksel yöntemlerde mahsul izleme işlemleri için uydu görüntüleri kullanılırken P4 Multispektral droneları sayesinde hem görüntü izlemek daha esnek hale gelir hem de toplanan veriler daha doğru ve tutarlı hale gelir. Bu sayede, Multispektral drone verilerin kalitesini ve çözünürlüğünü de artırmış olur.

DJI Phantom 4 Multispektra, 1 RGB kamerası, mavi, yeşil, kırmızı, kırmızı kenar ve yakın kızılötesini kapsayan 5 kamera özelliği sayesinde tarım görüntülerini ve veri kümelerini toplamada daha önce olmadığı kadar pratik ve kolay bir çalışma imkanı sunar. Tümü küresel deklanşöre bağlı 2 MP ile ve 3 eksenli dengeli bir gimbal özelliği ile yalnızca yüzey üzerini görüntülemeyi değil yüzey altını da kolaylıkla görüntülemeyi hedefler.

Ayrıca, drone tepesindeki sprektral güneş ışığı sensörü sayesinde, güneş ışınını yakalar ve günün farklı zamanlarında da veri toplamaya devam eder. Veri toplamanın doğruluğunu ve tutarlılığını en üst düzeye çıkaran bu drone, görüntülenmesi en uç noktaları bile rahatlıkla görüntüleyebilir.

Santimetrik Hesaplama

Tarım alanındaki bir bitki örtüsünün haritalarından bilgi etmek ve bu bilgilerle hareket edebilmek için, bitkilerin konumlarıyla yakından uyumlu olması önemli bir faktördür. Bu uyumluluğu sağlamak amacıyla da neredeyse santimetrik ölçümlerin bile doğru olması gerekir.

DJI Multispektral Hakkında Her Şey

Phantom 4 Multispektral, bünyesinde bulundurduğu TimeSync sistemi sayesinde, altı kameranın tamamı tarafından yakalanan görüntüleri eş zamanlı olarak kaydeder ve doğru bir şekilde konumlandırır.

İnternet bağlantısının net olmadığı ya da zayıf olduğu bölgelerde Phantom 4 Multispektral ile D-RTK 2 Yüksek Hassasiyetli GNSS Mobil İstasyonu’nu bağlayabilir ve uydu gözlem verisini saklayabilirsiniz. Bununla beraber çeşitli konumlandırma sistemleriyle uyumluluk ve tarım arazisi içerisindeki ekipman ile cihazları aynı ağlara bağlamayı sağlar.

Tüm kameraları, radyal ve teğet lens bozulmalarının ölçülmesi için titiz kalibrasyon işlemleri gerçekleştiren Phantom 4 Multispektral, bozulma parametrelerinin de benzersiz bir şekilde ayarlanmasını sağlar ve bu görüntüleri meta verilerine kaydedilir.

Hem RGB hem de NDVI Görüntüleme

Tarım alanında geniş arazilere sahip olmak geleneksel yöntemlerle fazla maliyet ya da fazla zaman kaybı olarak görünse de teknolojik dönüşümlerle beraber geniş tarım arazileri üreticiler için sorun teşkil etmemektedir. Havadan yapılan görüntülemeler sayesinde hem yetişen mahsulun kalitesine bakılmaktadır hem de ilaçlama yapılan bitkilerin büyüme süreci takip edilmektedir.

DJI Multispektral Hakkında Her Şey

Ancak diğer bir yandan bakıldığında da, stresli olarak nitelendirilen bitkilerin tespiti de bu gibi durumda zorlaşmaktadır. Bunun nedeni stresli bitkiler de dışarıdan iyi görünmesidir. Dışarıdan iyi görünen bitkiler için yalnızca havadan alınan görüntüler yeterli olmamaktadır.

GS Pro olarak geliştirilmiş özellikle NDVI ( Ön Normalleştirilmiş Fark Bitki Örtüsü) analizi ile canlı RGB arasında kolaylıkla geçiş yapılabilmektedir. Yapılan bu geçiş ile beraber dikkat edilmesi gerekilen yerler hızlıca görselleştirilir. Anında yapılan bu görselleştirme sistemi sayesinde stresli bitkiler daha önce hiç olmadığından daha kolay tespit edilir ve tedavi kararları sorunlar hızla büyümeden verilir. Tedavi sürecine erken başlamak ve sorunlu, stresli bitkileri olası sorunlardan önce tespit etmek ister büyük ölçekli olsun ister küçük ölçekli olsun her türden üreticiye rahat bir nefes aldırır.

DJI Phantom 4 Multispektra sayesinde zamandan tasarrufun yanı sıra kısa süreli yapılan bu çalışmalar ile üreticilerin elde ettiği verimler geleneksel yöntemlere göre daha da artmaktadır.

Üretici hem elde ettiği mahsulun takibini kolay yapabilmekte hem de bu takip esnasında olası herhangi bir potansiyel tehlikenin de önüne kolaylıkla geçmektedir. Geleneksel yöntemlerle yapılan üretimin sağlayamayacağı kolaylıkları üreticiye sağlayan multispektra görüntüleyici drone DJI Phantom 4 Multispektra, uzun yıllardır çiftçilerin belini büken stresli bikti sorununu da ortadan kaldırmaya yarar.

Tüm bu etkenler göz önüne alındığında DJI’nin tarım sektörü için piyasaya sürdüğü bu Phantom 4 Multispektra droneu sayesinde, maliyet düşerek üreticiyi rahatlatır ve iş gücünü de azalttığından toplanan hasatın en verimli hale gelmesinin önünü açar.

Yorumlar