11 Mart 2022

Matrice 300 RTK Hava Direncine Ne Kadar Dayanıklı?

11 Mart 2022

181

Matrice 300 RTK Hava Direncine Ne Kadar Dayanıklı?

Hava koşulları drone pilotlarının son derece aşina olduğu bir durumdur. Normal seyreden hava koşulları ani değişiklik gösterebilmektedir. Drone pilotları da bu durumu tamamiyle doğal karşılamaktadır. Yağmur, kar veya fırtına gibi kötü hava koşullarında da uçuş operasyonu gerçekleştirmek durumunda kalındığında ise pilotun ve dronenun en güvenli şekilde bu operasyonu gerçekleştirmesi hayati önem taşımaktadır.

Kötü hava koşullarında sağlıklı bir operasyon gerçekleştirmek için DJI tarafından piyasaya sürülen DJI Matrice 300 RTK insansız hava aracı, hem yapılan faaliyeti sorunsuz devam ettirir hem de pilotların olası problemlerle karşılaşmasının önüne geçer.

IP45 derecesine ulaşan Matrice 300 RTK, en zorlu koşullarda bile benzersiz ve kararlı bir performans sunarak uçuş operasyonunu başarılı bir şekilde tamamlamaya olanak sağlar.

IP45 derecesi ile uçuş gerçekleştirmek ne anlama gelmektedir?

Kısa bir özetle bu konuyu açıklığa kavuşturacak olursak;

IP derecelendirme sistemi suya dayanıklı belirsiz pazarlama terimlerine karşı korumak için Uluslararası Elektroteknik Komisyonu tarafından geliştirilen bir elektrik muhafaza direnci derecelendirme düzeyi Giriş Koruması’dır. Bu derecelendirme sırasıyla katılardan ve sıvılardan korunmayı ifade eden iki sayıdan oluşur. Katılar için 0-6 arasında ve nem için de 0-9 arasında değişen rakamlar bulunmaktadır. Böylelikle daha yüksek değerler daha yüksek koruma seviyesine karşılık gelir.

55 Dakika Maksimum Uçuş Süresi

DJI Matrice 300 RTK, zorlu hava koşullarında da sorunsuz ve kesintisiz hizmet vermek için sahip olduğu özelliklerle uçuş operasyonunu gerçekleştirir. Birçok sektörde kullanılan bu çok yönlü insansız hava aracı, modern havacılık sistemlerinden ilham alınarak tasarlanan son ticari drone platformudur.

6 yönlü algılama ve konumlandırma, gelişmiş Aİ özellikleri gibi birden fazla fonksiyonu bulunan Matrice 300 RTK, aynı zamanda 55 dakikalık maksimum uçuş süresi ile de kullanıldığı tüm sektörlerde deyim yerindeyse göz bebeği haline gelmiştir. Birbirinden farklı özellikleriyle M 300 RTK, yüksek performans zekasını rakipsiz güvenilirlik ilkesiyle birleştirerek sınırları zorluyor.

DJI’nin farklı sektörler için tasarladığı Matrice 300 RTK’nin rafine gövdesi ve sevk sistemi tasarımı ile kötü hava koşullarında da sağlıklı uçuş operasyonu gerçekleştirmeye yardımcı olur.

Zorlu hava koşullarında da sorunsuz kullanılan bu drone,

  • 15 m/s’lik rüzgar direnci,
  • 7000 m servis tavanı,
  • 7 m/s’lik maksimum iniş hızı,
  • 23 m/s’lik maksimum hızı ile sağlıklı ve uzun uçuşlar gerçekleştirebilmektedir.

Matrice 300 RTK Hava Direncine Ne Kadar Dayanıklı

IP45 Derecelendirme; Suya Dayanıklı mı?

IP45 derecelendirme sistemini devreye sokan Matrice 300 RTK, akıllı ve sağlam bir tasarım ile beraber yeni akıllı özelliklere de sahip olmasıyla tam anlamıyla bir koruma elde etmeye olanak sağladı.

Kullanılan dronenun ısı ve suya dayanıklılık ölçeklerini ölçmek için bir dizi test yapılmıştır. Bu testlerin sertifikasyon süreci hassas ve titiz gerçekleşirken M 300 RTK testi de aynı hassasiyetle yapılmıştır.

Droneu döner bir tabla üzerine yerleştirme ile başlanan testte, M300 RTK’nın 3 metrelik mesafeden, 6,3 milimetre genişliğinde bir ağızlıktan ve 12,5 L/dk’dan su püskürtmesi hedeflendi. 3 dakika süren testte Matrice 300 RTK’nın herhangi bir nem girişi yapmadığı ve suya son derece dayanıklı olduğu gözlemlendi.

Yapılan bu testin, çevresel koşullarla doğrudan ilişkilendirilmesi zor olsa da laboratuvar ortamında da aynı ortam sağlanılmaya çalışılmıştır.

DJI’nin piyasaya sürdüğü bu drone, sahip olduğu IP 45 derecesi ile, kritik hava koşullarında, kısa süreli görevlerde ve hafif ila orta dereceli yağmur yağan hava koşullarında hiçbir kesintiye uğramadığını belli etti.

Matrice 300 RTK’nın ısı ve suyla ilgili herhangi bir sorun yaşaması için Flight Controller, FlightAutonomy, OcuSync sistemi, CPU’lar ve ESC’ler gibi dahil edilen birden fazla tüm hassas parçalar, dış ortamdan yalıtılmış dronenun ana gövdesinde birleştirildi.

Yapılan bu eklemeler ve güncellemeler sayesinde, alt havalandırmadan herhangi bir yayılmayı engellemek için üretilen bir atık ısı, metal bir plakaya aktarılarak M300 RTK’nın tepesine yükselmektedir.

Bu çalışma ile plaka ısındıkça, soğutma fanları devreye girer ve hızla akan hava tarafından dağıtılır. Diğer bir yandan bu metal plaka, dronenun ana gövdesinde barındırılan aviyonikleri (uyduya bağlı sistemler. Ör: GPS, WAAS gibi) dış ortamdan ayırarak herhangi bir katı ve sıvıların içeri girmesini engellemektedir.

 

20 Derece ile 50 Derece Arası Çalışma Aralığı

Zorlu hava koşullarında da çalışmak için özel olarak dizayn edilmesiyle beraber hem bünyesinde barındırdığı OcuSync sistemi hem CPU sistemi hem de ESC sistemi olumsuz hava şartlarında da kolay çalışması için M 300 RTK’ya destek olmaktadır. IP45 derecelendirme testlerinden de sağlıklı ve doğru sonuçlar elde edilmesiyle, sıcak havadan soğuk havaya kadar kesintisiz uçuşlar yapabilmektedir.

Bu hava koşulları değişkenlik gösterse de aşırı yağışlı havalar haricinde kullanılması gerekilen bu drone, -20 derece ile +50 derece arasındaki sıcaklıklarda sorunsuz uçuş operasyonu sunmaktadır.

Bu hava sıcaklıklarında bile yapılan uçuşlarda, veri analizlerini doğru ve eksiksiz yapabilirken, 6 yönlü algılama ve konumlandırma sistemi ile de operasyon esnasında net doğru ve verimli sonuçlar elde etmektedir. Ani ve güçlü uçuşlarda her şekilde kullanılmaya müsait olan Matrice 300 RTK, öngörülemeyen hava koşullarında bile uçuş operasyonlarının gerçekleştirilmesine olanak tanır.

Matrice 300 RTK Hava Direncine Ne Kadar Dayanıklı

15m/s Rüzgar Direnci

Sıcak veya soğuk hava şartlarından ziyade rüzgarlı havalarda droneların uçuş operasyonu gerçekleştirmesi hayli zordur. DJI, her türlü hava şartlarına uygun olarak tasarladığı Matrice 300 RTK’nın rüzgarlı, nemli, sıcak veya soğuk ortamlarda operasyon gerçekleştirmesini sağlar.

Ters çevrilmiş pervane tasarımları, optimize edilmiş FC ve ESC algoritmaları ve güçlü mortoları sayesinde 15m/sn veya 33,5mph’ye varan türbülans hızları Matrice 300 RTK’yı rahatsız etmez.

Sakin ve havadar koşullarda yapılan inceleme görevleri, M300 RTK ile rüzgarlı havalarda da yapılabilmektedir.

Bu uçuş operasyonunu gerçekleştirmeden önce rüzgar hızı ve yönünün algılanması gerekmektedir. Uçuşu gerçekleştirecek pilotun rüzgarlı koşullarda durumsal farkındalığını en üst düzeye çıkarmak için operasyon öncesi tüm bu ölçümleri yapmalı ve Birincil Uçuş Ekranında uzaktan kumanda ile görüntülemelidir. Bu sayede uçuş operasyonu olası problemlerin önüne geçerek başlamış ve gerçekleştirilmiş olur.

DJI’nin her yeni gün piyasaya sürdüğü son teknoloji dronelardan biri olan Matrice 300 RTK, acil ve zorunlu uçuşların, sorunlu havalarda yapılması gereken uçuşların veya değişken sıcaklıkla yapılacak uçuşların tüm operasyonlarını kolaylaştırmak için farklı sektörlerde de yerini almıştır.

Yorumlar