3 Temmuz 2023

Drone ile Fotogrametri

3 Temmuz 2023

195

Drone ile Fotogrametri

Drone ile Fotogrametri: Havadan Ölçümün Yeni Yolu

Günümüzde dronlar, net çekimler yapan etkileyici kameralarla geliyor. Örneğin fotogrametri uygulamaları için fotoğraf çekmek gibi. Drone fotogrametrisi, ölçülmesi zor bir alanın havadan fotoğraflarını geleneksel yollarla elde etmenin bir yoludur. Görüntüleri işlemek ve içindeki alan veya nesnelerin kesin ölçümlerini almak için yazılım kullanırsınız. Ancak, tüm kamera dronları fotogrametri için uygun değildir. Bu blogda tartışacağımız bazı gereksinimleri karşılamaları gerekiyor.
Ama önce drone fotogrametrisinin nasıl çalıştığını, minimum gereksinimlerini, faydalarını, dezavantajlarını ve faydalı olduğu sektörleri açıklayacağız.

Drone ile Fotogrametri Harita

Drone fotogrametrisi nasıl çalışır?

Drone fotogrametrisi, bir drone’un kamerasının sabit görüntüler çekebileceği belirli bir yüksekliğe ulaşmasıdır.
Daha sonra dronun kamerası, bir bölgenin o yükseklikten ve farklı açılardan birçok fotoğrafını çeker. Fikir, bu görüntüleri üst üste bindirerek bölgenin 2D yüzeyini veya 3D modelini yeniden oluşturmak için gerekli fotoğrafları toplamaktır.
Görüntüleri üst üste bindirmek dronun işi değil, özel yazılımdır. Bu yazılım, 2D yüzeyi veya 3D modeli, operatörün o yüzey veya modeldeki herhangi bir konumun, nesnenin veya yapının mesafelerini, alanlarını ve hacimlerini elde edebileceği kesinlikte yeniden oluşturur.

 

Drone fotogrametrisi neden bu kadar popüler?

Drone kameralardan önce, bir çalışma bölgesinin gerekli fotoğraflarını çekmek etkisiz, hatalı, pahalı ve güvensizdi. Şirketlerin hareket etmesi ve fotoğraf çekmek için en iyi noktayı bulması için özel kişilere ihtiyacı vardı. Bu şekilde veri toplama çok zaman alır. Herhangi bir çekim doğru değilse, kişinin aynı yere gitmesi ve fotoğrafları tekrar çekmesi gerekir. Ancak kişi, yeni fotoğrafların tam açıdan, yükseklikten ve konumdan olduğundan nasıl emin olabilir? Kişi GPS kullanmıyorsa bunu söylemek zor. Drone’lar GNSS ile çalıştıkları için konumlarını biliyorlar ve bu sayede o noktaya geri dönerek aynı fotoğrafı çekebiliyorlar.
Bir diğer önemli gerçek ise rakımdır. Dronlar, havada rahatça hareket ederken bu irtifayı koruyarak coğrafi çitle çevrili alanlarda 120 m‘ye kadar uçabilir. Bu özellik, doğru çekimler yapmanıza yardımcı olur.
Aynı resimleri bir uçaktan veya helikopterden de alabilirsiniz.

 

Sektörden Bir Örnek

Bir çalışanı yüksek bir irtifaya çıkarmak, o kişinin güvenliğini sağlama yöntemi ve araçları ne olursa olsun yüksek bir risktir. Diyelim ki bir iletişim kulesini incelemeniz gerekiyor. Önce kendinizi güvenlik ekipmanlarıyla hazırlar, o irtifaya nasıl çıkacağınızı, rahatsız koşullarda nasıl kontrol edeceğinizi düşünürsünüz.Tüm bu eylemler zaman alıcıdır ve yanlışlığa yol açan kötü kararlar almanıza neden olabilir. Bir dron, siz güvenli bir mesafeden kamera gimbalini kontrol ederken konumunu koruyarak bu yüksekliğe kolayca tırmanabilir.Nihayetinde dronlar, hava fotoğrafçılığı endüstrisini basitleştirerek erişilebilir ve hızlı hale getirdi.

Drone ile Fotogrametri 3D model

Drone ile Fotogrametri Özellikler ve Avantajlar

 

Ölçüm

Bir drone ile şirketler, drone’ları belirli konumlardan otomatik olarak fotoğraf çekecek şekilde programlayarak geniş alanların haritasını çıkarabilir. Haritalanan alandan çıkarılan verilerle şirket, bir güneş enerjisi çiftliği inşa etmek için gerekli güvenlik önlemlerini ölçmek için risk analizleri geliştirebilir. Çiftlik ne kadar genişleyebilir, hangi malzemeleri kullanmalı ve çiftliğin işleyişini etkileyen bölge değişiklikleri var mı? Bunlar, bir dronun yardımıyla hızla çözülebilen yaygın sorulardır. Bir tarım alanı, 2D multispektral haritalama ile drone fotogrametrisinden yardım alıyor. Drone, gözlerimizle göremediğimiz farklı aydınlatma koşullarıyla çalışma alanını yeniden oluşturmak için havadan fotoğraflar çekiyor. Bu haritalar, çevre içindeki bitki hastalıklarını, büyüme modellerini ve alan etkileşimlerini ortaya çıkarabilir.

Drone ile Fotogrametri Harita

Uzaktan Denetimler

Gaz ve petrol endüstrisinin güvenli çalışması için boruların durumu çok önemlidir. Bu boruları kontrol etmek için teknisyenlerin gidip her boruyu yerinde incelemesi gerekiyordu. Teknisyen uzun süre gazlara ve sert çevre koşullarına maruz kaldığından bu faaliyet tehlikelidir. Teknisyen, bir drone ile bir boru modelini 3D olarak işledikten sonra, drone’un çektiği görüntüler sayesinde görsel bir uzaktan denetim gerçekleştiriyor. Teknisyen artık bir masanın rahatlığında herhangi bir anormalliği inceleyip ölçebilir ve görsel bir yerinde inceleme programlayabilir.

 

Çevresel izleme

Drone fotogrametrisinin bir başka uygulaması da kritik ortamların izlenmesidir. Bir drone ile bir yanardağı güvenle izleyebilir ve patlamadan önce, sırasında ve sonrasında nasıl davranacağını tahmin edebilirsiniz. Lavın nereye akacağı ve hangi alanların en çok maruz kaldığı gibi verileri toplayabilirsiniz. Ve en iyi yanı, bu bilgileri süper bir PC’ye ihtiyaç duymadan neredeyse anında paylaşabilmenizdir. Bu şekilde, bu şirketler acil önleyici faaliyetler için vardıkları sonuçları yaygınlaştırabilirler.

 

Drone Fotogrametrisi İçin Minimum Gereksinimler

Dolayısıyla bir drone, insanlara ve işletmelere yardım ederek geçimini sağlamak için çok faydalı bir araçtır.
Ancak dronum fotogrametri için çalışıyor mu? Fotogrametri için çalışan dronların, genellikle amiral gemisi dronlarda bulduğunuz bazı gereksinimleri karşılaması gerekiyor. Birinci sınıf kamera ve gimbal Kamera için minimum gereksinim, topografik haritalama için 1 inç kamera sensörlü 20 MP‘dir. Bu, üst üste binmesi ve doğru ölçümler alması için bozulmamış görüntüler verecektir.

Drone ile Fotogrametri Harita

Kendi Kendine Stabilizasyon

Bir drone ne kadar hafifse, rüzgar onu o kadar kolay hareket ettirir. Bir drone ne kadar ağırsa, o kadar fazla pil çıkışı gerekir.
Ağırlığı dengelemek zordur, bu nedenle üreticiler, dayanıklı ancak hafif malzeme ve bileşenlerle bir drone tasarlamayı tercih eder. Fikir, pil şarjını uzun süre dayanacak şekilde iyileştirmektir. Drone’unuzu stabil hale getirmenin en iyi yolu bir GNSS sistemi kullanmaktır. Bu dronların güvenilir vericileri ve alıcıları vardır ve dronunuzun konumunu düzeltmesini garanti eder. Bu şekilde drone, sabit görüntüler çekmek için konumunu koruyabilir.

 

Güvenilir Pil

Dronlar uçuş süreleri için parlamazlar. Bununla birlikte, fotogrametri dronları için piller, normal dron pillerinden daha uzun süre dayanır. Tipik bir fotogrametri insansız hava aracının uçuş süresi 30 dakikadır ve en iyi seçenekler 50 dakikaya kadar uzayabilir. Kullanılabilir uçuş süreleri sağlayan pillere sahip olma fikri, bu dronların uzun menzilinden kaynaklanmaktadır. Ve doğru verilerin iletilmesi gerekliliği. Güvenilir bir batarya, gerekli çekimleri yapmak için kilometrelerce yol kat ederek drone’nun uçuş görevini güvenli bir şekilde tamamlamasına yardımcı olur.

 

Yazılım uyumluluğu

Drone yalnızca fotoğraf çekebilir, bu nedenle ona fotogrametrik yazılım sağlamalısınız. Bu programlar, pilotların dronun otomatik olarak kat edeceği bir uçuş yolu geliştirmesine yardımcı olur. Bazı dronlar, en güvenilir yazılımlarla tam uyumluluğa sahipken diğerleri olmayacaktır. İyi haber şu ki, piyasada çok sayıda yazılım buluyorsunuz ve bu da size dronunuza en uygun olanı bulmanız için yeterli seçeneği sunuyor.

Ayrıca Bakınız: Drone ile Lidar ve Fotogrametri

 

Ayrıca Bakınız: Lidar ve Fotogrametri Karşılaştırması

Yorumlar