11 Kasım 2024

Drone’larla hassas tarım. Faydaları ve uygulamaları nelerdir?

11 Kasım 2024

13

Drone’larla hassas tarım. Faydaları ve uygulamaları nelerdir?

Drone’larla hassas tarım , mahsulleri izlemek için vazgeçilmez bir araç haline geldi ; bu, yalnızca çiftçinin işini kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda büyük miktarda zaman tasarrufu sağlayarak bu zamanı insansız hava araçlarının erişemediği tarlanın diğer alanlarında kullanmasına da olanak tanıyor.

Robot biliminin gelişmesi, Yapay Zekanın gelişmesi ve yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla birlikte, diğer pek çok şeyin yanı sıra bu alan, verimliliğinin yanı sıra etkinliğini ve verimliliğini artırmak için yeni mekanizmalar içeriyor.

Drone İle Hassas Tarım

Drone’larla hassas tarım nedir?

Drone’larla hassas tarım, tarımsal üretimi mümkün olduğunca optimize etmeyi amaçlayanteknolojiler grubuolarak tanımlanabilirYukarıda da bahsettiğimiz gibi bunda daha önce elde edilenlerden çok daha kesin sonuçlar elde eden Yapay Zeka sistemlerinden veya otomasyon mekanizmalarından etkilenmiştir.

Drone’lar sayesinde son derece değerli bilgiler toplayabiliyoruz: sıcaklık endeksleri, bitki örtüsünün ve toprağın nem seviyeleri, hava hızı ve yönü, yeni tarlaların büyümesi ve ekimi ve haşere izleme ve diğerleri.

Hassas tarımda drone’lar ne için kullanılır, kullanım alanları ve uygulamaları nelerdir?

Hassas tarımda dronlar, zamandan tasarruf etmek ve daha sonra onu farklı tarımsal görevlerde kullanmak için çok çeşitli olanaklar sunuyor. Drone’ların yardımıyla mahsuller, hayvancılık, toprak kalitesi, besin seviyeleri, hava etkileri ve yağışla ilgili verileri toplamak mümkün.

Drone İle Hassas Tarım

Her ne kadar drone’lar hassas tarım alanında pek çok olasılığa sahip olsa da, bunlar su, gübre veya ilaçlama yapılan alanlar gibi tarımın ana unsurlarına nasıl uygulanabilir?

 

Verimli su yönetimi . Drone teknolojisinde yer alan sensörler, her tesisin su ihtiyacını tahmin etmeyi mümkün kılıyor, böylece özellikle yeraltı suyuna sahip çiftliklerde en uygun miktar uygulanarak enerji tasarrufu sağlanabiliyor.

Gübrelerin optimum kullanımı. Bitkisel gelişimi tahmin eden multispektral sensörlere dayalı olarak bitkilerdeki beslenme stresinin tespiti, gübrelerin yalnızca gerekli olduğu alanlarda uygulanmasına olanak tanır.

Püskürtülen alanların izlenmesi . Drone’ların sağladığı kuşbakışı görüntü, çiftliklerimizde gerçekleştirdiğimiz eylemlerin izlenmesine yönelik operasyonel bir araçtır.

Drone’larla hassas tarımın avantajları ve faydaları

Drone kullanımıyla toplanan tüm bilgiler sayesinde herhangi bir çiftçi, mahsullerinde ortaya çıkan anormallikleri düzeltmek ve böylece ekimlerinin verimini artırmak için bir sonraki adımın ne olacağına karar verebilir.

Başlıca avantajlarından bazıları şunlardır:

Uygulanacak su, gübre ve pestisit kullanımını optimize ederek maliyetleri azaltın .
Mahsulün su stresini yönetin.
En uygun tedavi türü üzerinde anlaşmaya varmak için zararlıları ve hastalıkları tespit edin .
Hasatın daha iyi planlanması .
Gerekli tedavileri planlayın (budama, haşere önleme).
Bitkisel üretimi ve kaliteyi artırın .
Kalite bölgeleri oluşturun .
Kirlenmeyi azaltın .
Gelecekteki hasatları verimli bir şekilde yönetmek için geçmiş verileri oluşturun .
Zararlıları güvenli, hızlı ve çevre dostu bir şekilde ortadan kaldırın.
Fümigasyon yapılan alanları denetleyin .
Envanterler oluşturun .
Kalite denetimlerini gerçekleştirin .
Don ve diğer sert hava koşullarından etkilenen alanların tahminlerini yapın .

 

Ayıca Bakınız: Ticari dronlar nelerdir ve işinize nasıl yardımcı olabilirler?

 

Ayrıca Bakınız: Zirai İlaçlama Dronları

 

Yorumlar