31 Aralık 2021

Dronlarla Ortomozaik Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

31 Aralık 2021

210

Dronlarla Ortomozaik Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Drone ile yapılan kuşbakışı çekimleri ile fotoğraf elde ederek gerçek ölçümleme yapmak oldukça zordur. Proje üzerinde birkaç santimlik bir sapmanın büyük bir etkisi olabileceği hassas işlerde, görüntülemenin doğru şekilde ölçeklendirilmesi çok önemlidir. Yüksek görüntü kalitesi sağlamak ve ölçeklendirme hatalarını ortadan kaldırmak için ortomozaik oluşturmak en iyi çözümdür.

Ortomozaik görüntüler, drone ile alınan yüksek çözünürlüklü hava görüntülerinin, yüksek kaliteli ve perspektifsiz bir harita oluşturmak için özel bir yazılıma entegre edilmesiyle ortaya çıkar. Bu görüntü, kamera eğimini, perspektifi ve lens bozulmasını düzeltmek için yazılımı kullanarak standart hava fotoğrafçılığından farklı veriler elde eder. Fotoğraflar ile nesneden nesneye doğru bir şekilde ölçeklenme hesaplanabilir.

Fotogrametri drone daha önce veya o an çekilen binlerce resmi birleştirip 3D veya 2D bir veriye dönüştüren teknolojidir. Fotogrametri, fotoğrafları birleştirerek modelleme yaptığı için oluşturulan modeldeki renk ve tarama LiDAR’dan algılanabilirlik bakımından daha kolaydır. LiDAR görüntü sistemleri ise, kısıtlı alanlarda bulunan nesnelerin incelenmesinde ve modellemesinde daha etkilidir. Elektrik hatları, çatı muayenesi, hücre kulesi denetimleri, trafo merkezi teftişi gibi görüntülemesi zor ve ışığın zayıf olduğu gece ölçümleri gereken alanlarda tercih edilebilir.

Ortomozaik Görüntü Nedir?

Fotogrametrik yöntemle elde edilen drone fotoğraflarının kamera eğimlerinin geometrik olarak düzeltilip işlenmesi ile oluşan haritalara ortofoto harita denir. Ortomozaik haritalar yazılım programının özelliğine bağlı olarak 3D düzenlenebilir. Hazırlanan bu haritalar üzerinden ölçü alınabilir ve proje oluşturulabilir. Basitçe söylemek gerekirse, bir ortomozaik görüntü Google Earth gibidir, ancak çok daha net ve keskin sonuçlar ortaya koyar. Ortofoto adı verilen birçok görüntünün birleştirilmesiyle elde edilen; harita kalitesinde, yüksek detay ve çözünürlükte bir görüntüdür.

Ortomozaik Görüntü Nedir?

Klasik bir hava fotoğrafı ve ortomozaik arasındaki en temel fark perspektif ve doğruluktur. Normal bir hava fotoğrafı açılı çekimli olduğundan perspektif bir görünüme sahiptir. Binaların ve diğer nesnelerin yan taraflarını görebilirsiniz ve fotoğrafın çekildiği açıya göre perspektif görüntüsü değişir. Net ölçüm yaparken hatalı sonuçlar ortaya çıkar.

Ortofoto drone ile ortomozaik görüntü, tüm nesnelerin perspektifsiz mükemmel bir düzlükte haritalanmasını sağlar. Kamera açısı gibi geometrik sapmalar düzeltilir. Ortofotoların kesinliği ve doğruluğu; ortomozaiklerin haritalarla aynı kaliteye sahip olduğu ve gerçek mesafeleri yansıttığı anlamına gelir.

Ortomozaik Görüntüleri Ortomozaik Haritalara Dönüştürmek

Sadece normal bir hava fotoğrafı görüntüsünün doğru veri sonuçlarını vermeyeceğinden proje ve haritalarda fayda sağlamayacağı kesindir. Her hava fotoğrafları farklı açılardan çekilmiş olduğundan perspektif görüntü verir ve tek başına haritalama için yeterli değildir. Bunun yerine daha net ve tutarlı bir harita oluşturmak için binlerce görüntü koleksiyonu birlikte toplanarak ortomozaik görüntü elde edilmelidir. Farklı kamera açıları ve topografik değişiklikler hesaplanarak elde edilen verilerin, haritalandırma için birbirleriyle entegre olması gerekir. Bunu sağlamanın en tutarlı yolu ise dronun uçuş yolunu planlayan bir yazılım ile tam olarak doğru zamanlarda ve açılarda fotoğraf çelebilen bir kamera kullanmaktır. Drone ile haritalama yapabilmek adına ortomozaik görüntüleri haritalara dönüştürmek için DJI Terra drone haritalandırma yazılımı kullanmanız gerekir.

DJI Terra ile Ortomozaik Görüntü Oluşturma

Ortomozaik harita ortofoto drone ile elde edilen düzinelerce görüntülerden oluşur. Bu otofoto görüntüler DJI Terra gibi harita yazılım programı tarafından sıralanarak coğrafi konumları ve eğimsiz açıları ile ortomozoik görüntü ayrıntılı olarak elde edilir. Gerçek zamanlı haritalama için DJI Terra, drone havada iken hızlı bir şekilde 2D otomozaik görüntüleri sağlar ve kritik kararların dakikalar içerisinde alınmasında etkilidir. DJI Phantom 4 Multispektral Drone ile uyumlu DJI Terra entegre edilerek, 3D haritalama, veri analizi ve LiDAR işleme yapılabilir.

Ortomozaik Haritaları

Ortomozaik Haritalarının Kullanım Alanları

Geniş bir arazinin en güncel görünümünü elde etmek için ortomozaik kullanımına ihtiyaç vardır. ortomozaik haritalar Google Earth ile benzerlik gösterir. Fakat Google Earth görüntüleri genellikle eskidir. Yeni geliştirdiğiniz projeniz sona erdiğinde, inşaat çalışmaları henüz tamamlanmadan görüntüleme gerektiğinde veya doğal afetlerden dolayı çevre değiştiğinde güncel veriler gerekebilir. Ayrıca emlak sektörü gibi sürekli güncellenmiş görüntü gereken tanıtımlarda ortomozaik haritalar önemlidir.

  • İnşaat firmaları için ortomozaik veriler çok önemli bir yere sahiptir. Doğru iş planlaması için sahanın güncel görünümlerini düzenli olarak hassas ölçümlerle alabilmek gerekir. Ayrıca ortomozaik yazılım programları; stok hacmini hesaplamak, malzeme maliyetlerini tahmin etmek ve 3D modellerle ham verileri müşterilere sunmak adına şantiyede bulunmaya gerek kalmadan değerli verileri toplamak için kullanabilir.
  • Tarım sektöründe ortomozaiklerden faydalanmak adına Kızılötesi gibi belirli ışık bantlarından veri toplayan özel dronlarla görüntüler toplanır. Çiftçiler NDVI indeksi ile bitki örtüsü sağlığı hakkında ayrıntılı bilgi edinirler. Daha verimli ve sağlıklı mahsul toplama yapabilirler.
  • Ortomozaik görüntüler, çatılar, güneş enerjisi tesisatları, siteler, büyük inşaat sahaları ve daha fazlasının denetimi için mükemmel seçimdir.
  • Ortomozaik haritalar bazen yasal durumlarda da kullanılmaktadır. Belirli durumlar, söz konusu olduğunda alanın güncel ve doğru görüntülerini, yasal işlemler için sağlar.
  • Polis memurları, itfaiyeciler, güvenlik sistemleri, gibi sektörlerde gerekli alanın dronla haritalanması yapılır.
  • Sit alanları, koruma alanları, özel mülkler, ulaşılması zor coğrafi alanların tespitinde ve güvenliğinde ortomozaik haritalardan faydalanılır.
  • Nesli tükenmekte olan hayvanların koruma altına alınarak takip edilebilmesi için ortomozaik görüntüler kullanılabilir.

Sonuç olarak ortomozaik görüntüler, veri toplama, işleme, verimlilik ve ayrıntı gereken durumlarda ileri teknolojik parametreler ile oldukça kullanışlı hale getirilerek kullanılır.

 

Yorumlar