4 Ocak 2022

Su Altı Dronlar ile Endüstriyel Uygulamalar

4 Ocak 2022

270

Su Altı Dronlar ile Endüstriyel Uygulamalar

İnsansız sualtı araçları olarak da bilinen sualtı dronları, içinde insan olmadan su altında görev yapabilen araç türüdür. Sualtı uzaktan kumandalı dronlar kıyıdan operatörler veya sudaki dalgıçlar tarafından büyük su kütlelerinin derinliklerini gözlemlemek için kullanılan robotik sistemlerdir. Sualtı Drone, çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır.

Arama ve kurtarma, deniz biyolojisi keşfi, su ürünleri araştırılması, petrol veya gaz keşfi, nakliye, hobiler ve çok daha fazlası için başvurulabilir. Operatörlerin limanları, gemileri denetlesi, boru incelemesi de yüksek çözünürlüklü kameralı su altı doranları ile yapılır. Dalgıçların rutin denetim çalışmaları yapmak üzere su altına gönderilmesine alternatif olarak insansız sualtı araçları olan drone’ları kullanmanın birçok avantajı vardır:

  • Opsiyonel güvenliği artırır.
  • Dalgıçların can güvenliğini güvence altına alır.
  • Acil müdahale alanına dalgıçlardan daha hızlı varabilir.
  • Personelin görevlendirme süresini azaltır.
  • Diğer denetim operasyonlarının çevreyi kirletmesini azaltır.
  • Sık sık operasyon ve denetim yapılmasına imkan verir.
  • 30 dakika su altında kalabilmek için 2 veya 3 tane dalgıç gerekir. Oysa drone ile pil ömrüne bağlı olarak 4 ile 5 saate kadar bu süre uzayabilir.
  • Karanlık veya bulanık sularda dalgıçların göremeyeceği detayları drone özel kameraları ile kolaylıkla yakalayabilir.

Su altı drone’lar ayrıca su altı hedeflerini belirlemek, okyanusların, göllerin ve nehirlerin derinliklerini keşfetmek için fotoğraf ve video görüntüleri çekmesine imkan tanır.

Su Altı Dronlar ile Tekne ve İskele Muayenesi

Bilimsel Keşif

Sualtı dronları bilimsel keşif için çevresel araştırmalara yardımcı olmak ve okyanusları araştırmak için kullanılabilir. Dalgıçların araştırma dalışlarını gerçekleştirmeleri riskli ve maliyetli olduğundan keşifleri sınırlayabilir. Sualtı dronu sabit video kamera ve aydınlatma sağlayan ışıklarla donatılmıştır. Böylece görüntüleri gemideki veya karadaki istasyona iletebilirler.

Manipülatör, kesme kolu, su numune alıcıları, su berraklığı ve sıcaklığı gibi parametreleri ölçen aletler gibi ek ekipmanlar numune toplamaya olanak sağlamak için dronlara entegre edilebilir. İlk olarak endüstriyel kullanımlar için geliştirilseler de, bugün bilimsel araştırmalar dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamalar için sualtı dronu kullanılır.

Su Altı Dronlar ile Hidroelektrik Muayenesi

Dünyanın petrol ve gaz rezervlerinin çoğu okyanus altında yer alır. Dünya genelinde enerji talebinin artması; petrol & gaz şirketlerinin verimliliğini ve güvenliğini artırmak istemesi sualtı dronlarına olan talebi artırmıştır. Petrol ve gaz üretiminde geleneksel yüzer tip platformlardan ziyade deniz tabanı borularına bağlı deniz tabanı kuyuları tercih ediliyor. Bu tür sistemler, gelişmiş uzaktan izleme ekipmanına ve insansız sualtı dronlarından oluşan otonom kurulumlarına bağlanıyor.

Tekne ve İskele Muayenesi

Tekne ve iskele muayeneleri çok önemli olmasına rağmen zor bir işlemdir. Günümüzde birçok tekne sahibi, teknenin alt bölgesini yönetmek için dron kullanır. Sualtı drone; yüksek çözünürlüklü kameralar, üstün manipülatör kolları ve hassas sonar gibi teknolojik ekipmanları ile tekne ve iskele muayenesinde gereken zamanı azaltır. Tekne, yat kulüpleri, iskele yapılarını yerinde incelemek için sualtı drone’ları, dalgıç gerekmemesi nedeniyle tercih edilir. Dalgıç kiralamak daha maliyetli olabilir ve gerektiği anlarda hızlı bir şekilde dalgıç bulmak mümkün olmayabilir.

Chasing Gladius M2 Su Altı Drone ile tekne ve iskele muayenesi, keşif, denetim yapabilirsiniz. M2; her yöne hareket izni veren 8 vektörlü itici düzeneğe sahiptir. Tek kişi rahatlıkla kullanabilir ve 3 dakikada kolayca kurulur. Böylece acil davranmanız gerektiğinde, dalgıçtan çok daha avantajlıdır. Değiştirilebilir pili sayesinde 4 saate kadar dalış yapabilir. Böylece kesintisiz veri sağlayabilirsiniz. Robot pençe, GoPro kamera, harici Led ışıklar gibi eklentileri kolayca entegre edilebilir.

Su Koruma ve Hidroelektrik Muayenesi

Hidroelektrik yapılarda, çatlaklar, metal korozyonu, oyulma, topografya ve yıpranmanın yanı sıra barajlar için özellikle deprem sonrasında potansiyel riskler vardır. Su tahliyesi veya dalgıç yoluyla muayene çoğunlukla maliyetli ve tehlikeli olabilir.

Su Altı Drone ile Endüstriyel Uygulamalar

Su drenaj yöntemi çevreye bir miktar zarar verir. Oysaki sualtı drone ile sık denetimler, gelecekteki bakımın planlanmasına yardımcı olur. HD kamera ile mevcut durumu belgelemek ve daha sonra raporu diğer paydaşlarla aktarmak daha kolaydır. Ayrıca çeşitli uygulamalar ile dronla su koruma ve hidroelektrik muayenesi sırasında verileri takip edebilmesi için birden fazla seyirci ekleyebilir veya daha büyük bir harici monitöre bağlanabilirsiniz.

Drone ile Su Altı Arama ve Kurtarma

Drone ile Sualtı Arama ve Kurtarma

Su altında hızlı bir şekilde müdahale gerektiğinde kompakt tasarımı ve kullanımı kolay teknolojisi sayesinde müdahale için sualtı dronu kullanılabilir. Drone ile sualtı arama ve kurtarma; acil durumlarda çok dar veya tehlikeli bölgelerde dalgıçlar tarafından ulaşılması zor alanlarda oldukça faydalıdır. Dalgıçlardan çok daha kısa sürelerde su altına dalış yapabilirler. Çektikleri video ve fotoğrafları eş zamanlı göndererek kurtarılması gereken canlıya kolay ulaşılmasını sağlar.

Chasing M2 Pro Su Altı Dronu; 5 saate kadar süren pil süresi ve AC gücü ile sınırsız pil ömrü sunan özellikleri sayesinde arama ve kurtarma işlerinde kesintiye uğramadan çalışma devam eder. 150 metreye kadar derine inebilen Chasing M2 Pro, profesyonel kullanıcılar ve endüstriyel uygulamalar için üretilmiştir. Her yöne hareket kabiliyeti, perspektif çekim sunmasının yanında eklenti olarak dalış ışığı, lazer ölçekleyici, kontrol konsolu, çok ışıklı sonar, yardımcı kamera USBL sualtı konumlandırma ile entegre edilebilir.

Yorumlar