4 Ocak 2022

Drone Pilotluğu Gözde Meslek Oldu

4 Ocak 2022

290

Drone Pilotluğu Gözde Meslek Oldu

Drone teknolojisi; inşaat arama kurtarma, emlak, yapı denetimi, haritalandırma, termal görüntüleme ve eğlence gibi sektörlere damgasını vurmaktadır. Ticari amaçlarla profesyonel dron pilotluğu, işletmeler veya devlet kurumları için çözüm sunmaktadır. Yaratıcı beceri ve son teknolojinin buluştuğu drone pilotluğu kadar çok az çekici meslek vardır. Bu meslek hakkında daha fazla bilgi edinmek, “drone pilotluğu nedir” sorusuna cevap bulabilmek bu yazımızı okuyabilirsiniz. Dron pilotu olmak için atabileceğiniz adımları öğrenebilirsiniz.

Drone Pilotluğu Nedir?

Bir drone pilotu veya operatörü, insansız hava aracı olan bir drone işleten kişidir. Drone pilotları, uzaktan kumandalar veya otomatik yazılım kullanarak dronları kontrol edebilir. Drone pilotluğu eğitimi alan kişi; düğün, kutlama gibi eğlence amaçlı veya iş için dron uçurabilir. Ticari drone pilotları, şirketler, devlet kurumları, askeri gruplar ve çeşitli sektörlerdeki işletmeler için drone uçuran profesyonellerdir. Farklı endüstrilerde amaçlar değişse de, çoğu ticari drone pilotunun birincil odak noktası, fotoğraf, video veya diğer veriler olsun, bilgileri yakalamak için bağlı bir sensörlü aracı kullanmaktır. Her sektörün ihtiyacı farklı olabilir. Bir petrol şirketi, boru hattı sızıntılarını tespit etmek için bir drone kullanabilirken, yerel bir hükümet kuruluşu için bir köprüyü denetlemeyi, bir inşaat şirketi ise bir binanın 3D temsilini oluşturmak için konum etiketli görüntüler yakalamak isteyebilir. Drone’ların çözebileceği problemler çoktur ve her gün yeni kullanım durumları ortaya çıkabilir. Dolayısıyla, soru “drone pilotluğu talep ediliyor mu” ise, cevap kesinlikle evet. Sürekli güncellenen drone uygulamaları ile her alanda her ihtiyaca yönelik drone pilotu ihtiyacı bulunabilir.

Drone Pilotluğu Eğitimi

Drone pilotluğu eğitimi ile dronlar hakkında teorik ve pratik bilgileri öğrenerek, hobi veya ticari amaçla meslek edinebilir, para kazanmaya başlayabilirsiniz. Ticari drone kullanımı, uzmanlık gerektiren bir iş olduğundan kullanacağınız dronla ilgili gerekli eğitimleri alarak drone ehliyeti almalısınız. Bu eğitimler SHGM ve MEB tarafından yetkili kurumlar aracılığı ile verilebilir.

Drone Pilotluğu Eğitimi

Drone uçurabilmek için verilen ehliyetler, IHA0, IHA1, IHA2 ve IHA3 olarak sınıflandırılır. Bu ehliyetlerden hangisini alacağınız; kullanım amacınıza ve drone ağırlığına göre belirlenir. MEB onaylı iha pilotluğu eğitimi Dronmarket Akademi’de alabilirsiniz. Eğitimden sonra alacağınız sertifikanın geçerli olduğu ülkelerde, bilinçli ve doğru bir şekilde drone uçurabilir, kazanç sağlayabilirsiniz. Ehliyetinizi ticari amaçla kullanacaksanız, 16 saatlik eğitimi olan IHA0 veya 32 saatlik IHA1 eğitimlerine katılarak xnizi almalısınız. Drone ehliyetinin süre sınırlaması yoktur.

Ticari bir drone pilotu olmak istiyorsanız izleyebileceğiniz adımlar:

  1. Drone Satın Alın: İyi bir pilot olmanın ilk adımı dron satın almaktır. Teknik becerileri uygulamak ve geliştirmek için kendi dronunuzu almalısınız. Bağımsız bir ticari drone pilotu olarak çalışmaya karar verirseniz dron satın almak size daha yardımcı olur.
  2. Çalışın ve Pratik Yapın: Ticari bir dron pilotu olabilmek için SHGM yetkili bir kurs aracılığı ile ehliyet almalısınız. Sınavı geçerek ehliyetinize kavuşabilmeniz için kurs derslerini takip etmeli ve yeteneklerinizi geliştirmek için pratik yapmalısınız.
  3. Sınavı Geçin: Ehliyet için; MEB sınav sorularına hazırlanın.
  4. Uçma Alıştırması Yapın: Ehliyetinizi aldıktan sonra, ticari drone pilotu olarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Birçok işveren yeni pilot işe alırken deneyim arayabilir. İşe girişinizi kolaylaştırmak için uçuş becerilerinizi geliştirin. İlgi alanınıza bağlı olarak video veya fotoğraf çekle alıştırması yapabilirsiniz.
  5. Kariyer Fırsatlarını Keşfedin: Ticari drone pilotları, çeşitli iş kollarında tam zamanlı veya serbest çalışma fırsatı yakalayabilir. Serbest çalışıyorsanız şirketler sizi sözleşmeli olarak işe alabilir. Serbest çalışan bir drone pilotu; birkaç reklam ajansı için çalışabilir ve web siteleri için video çekebilir. Bazı drone pilotları kariyerlerine ek iş olarak başlayabilirler. Boş zamanlarınızda başka bir işte çalışabilir, yarı zamanlı drone çekimleri yapabilirsiniz. Bu teknik ile becerilerinizi geliştirirken, müşteri bağlantıları kurmanın ve ek gelir elde edebilmenin pratik bir yolu olabilir.
  6. Güncel Kalın: Ticari bir drone pilotu olmanın en önemli parçası mevcut yenilikler ve teknolojiler konusunda güncel kalmaktır. Sürekli yeni alanlar, drone eklentileri ve programlar ortaya çıkabilir. Güncel kalarak mevcut standartlarınızı genişletebilirsiniz.

İHA1 ve İHA0 Ehliyetleri

Drone pilotu olmak istediğinizde, profesyonel eğitimlerinizi tamamlayarak ehliyetinizi almanız gerekir.

  • Maksimum kalkış ağırlığı 500 gr ile 4 kg arasında olan drone pilotu eğitimi için 12 yaşını doldurduktan sonra IHA0 ehliyet
  • Maksimum kalkış ağırlığı 4 kg ile 25 kg arasında olan drone pilotu eğitimi için ise 15 yaşını doldurduktan sonra IHA1 ehliyet

Drone pilotluğu eğitimi ile iha1 ehliyet sahibi olduğunuzda; reklam ajansı, emlakçı, fotoğrafçı, inşaat firmaları gibi sektörlerde ticari amaçlı drone kullanımı yapabilirsiniz.

Artık sadece eğlence veya hobi olarak değil, dronlar birçok iş kolu için kazanç vaat eden kariyere dönüşmüş araçlar durumdadır. Gelişen teknolojilerle insan hayatını çeşitli tehlikelerden korumak adına; küresel alanda insansız hava araçlarının daha fazla kullanım alanının açılacağı kaçınılmazdır. Ticari amaçlarla para kazanmak adına profesyonel drone uçurmak için ehliyet almayı düşünüyorsanız, harekete geçmenin tam zamanıdır.

Yorumlar