24 Ağustos 2021

Dronun Çalışma ve İş Alanları

24 Ağustos 2021

344

Dronun Çalışma ve İş Alanları

İnşaat

İnşaat endüstrisi, drone haritalamasından da büyük ölçüde yararlanıyor. Haritalar, inşaat sektöründeki müşterileri projelerinin ilerleyişinde düzenli olarak güncellemek, kir ve çakıl gibi hammadde stoklarını analiz etmek ve hatta 3 boyutlu inşaat siteleri modelleri oluşturmak için kullanılabilir. Bu haritalar, inşaat yöneticilerinin “büyük resmi” elde etmelerine ve stratejik karar vermede yardımcı olmalarına yardımcı olmaktadır.

 

Bunlardan en önemli örneklerinden biri inşaat süresi boyunca taşınacak harfiyatın yol haritasının izlenebilmesi için haritalama yapılabilmesidir. Taşıdığı harfiyatın nereye gönderileceği, alan derinliğini hesaplayabilirsiniz.

 

Arazi Etüdü

 

Arazi eksperleri, hava haritalamasının belirgin bir kullanıcısıdır. Görevleri sınırları belirlemek için arazi parçaları üzerinde hassas ölçümler almaktır. Topladıkları veriler haritaların, arazilerin ve yasal belgelerin oluşturulmasına yardımcı olmaktadır. Haritalar işlerinin çok önemli bir parçası olduğu için, drone fotogrametrisinin meslekleri için yardımcı olabileceğine şüphe yok. Sörveyörler, kontur verileriyle kolayca 3B topografik haritaya dönüştürülebilen fotogrametri ile oldukça hassas bir harita elde edebiliyorlar -çok yorucu bir süreç. Uzmanlıkları ve RTK GPS üniteleri gibi yüksek kalitedeki ekipmanlara sahip olmaları sayesinde, eksperler müşterileri için son derece hassas haritalar üretebilir ve verimlilik uçağı, iş akışlarını hızlandırmalarına ve alt sıralarını iyileştirmelerine yardımcı olur.

 

Drone servis sağlayıcıları için bir uyarı: Pek çok drone haritalama çözümü “keşif derecesinde”haritalar yapabilir. Bununla birlikte, lisanslı bir eksper olmadıkça veya biriyle çalışmadığınız sürece “eksper seviyesinde” sonuçları verebileceğinizi ilan etmemenizi öneririz. Bu konuda daha fazla bilgi için, bölgenizdeki yasalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için eyaletteki arazi etüt kuruluna ulaşın.

 

Emlak

 

Hava haritaları arazi satışında yardımcı olmak için kullanışlıdır. Geniş gayrimenkul alanlarını satın almayı düşünenler için, güncel bir hava haritası, mülkün kendileri için uygun olup olmadığının belirlenmesinde önemli bir değere sahip olabilir. Standart bir uydu görüntüsüne daha önce baktıysanız, ayrıntıların genellikle eksik olduğunu biliyorsunuzdur. Drone haritalama bu açıklık sorununu çözebilir. Oldukça ayrıntılı bir hava haritası, bir müşterinin şahsen orada bulunmasını gerektirmeden mülk ayrıntılarıyla ilgili iç görü sağlar. Ve lisanslı bir arazi araştırmacısının yardımıyla, kontur çizgileri ve doğru sınırlar bile görüntülerin üzerine yerleştirilebilir. Drone Deploy, kullanım kolaylığı ve bu tür işler için (kısmen) yapıldığı için gayrimenkul için iyi bir yazılım seçeneğidir.

 

Madencilik

 

Madencilik sektörü, haritalamayı drone ile kullanmaya başlayan endüstri. Güncel ve detaylı haritalar, bir dizi başka kullanım arasında stokları, su tahliyesini, erozyon tespitini ve çukur ve boşaltma yönetimini yönetmek için kullanılır. Sürekli güncellenen haritalar, yöneticilere karar vermede yardımcı olabilecek daha iyi durumsal farkındalık sağlayabilmektedir.

 

Teftiş

 

Bildiğiniz gibi, denetim İHA endüstrisinin önemli bir parçası haline geliyor. Drone pilotları öncelikle ekipmanı görsel olarak incelemek için kamera kullanıyor, ancak fotogrametri de incelemede yardımcı olabilir. Küçük çapta, dronlar çatının ayrıntılı bir haritasını oluşturmaya yardımcı olabilir, RGB ve IR sensörleri sızıntı veya zayıf yalıtım kapsamı olan alanları tespit etmeye yardımcı olabilir. Örneğin, daha büyük bir ölçekte, enerji endüstrisi, güneş çiftliklerini incelemek için hava haritalarını kullanabilir, kızılötesi görüntülerin yardımıyla güneş panellerinde sorunlu noktaları tespit edebilir. Bazı uygulamalar, inceleme çalışmaları için göz önünde bulundurulacak iyi yazılım seçenekleridir.

 

Tarım

 

Dronun haritalanması için en fazla potansiyele sahip sanayi tarımdır. Tarım; İHA’ların genel kullanım alanının en büyük alanının tarım olduğu tahmin edilmektedir. Haritalar, çiftçilere mahsullerini hızlı bir şekilde analiz etme ve karar vermede rehberlik etmek için önemli veriler sağlar. NDVI görüntülerini kullanarak, uygun eğitimi almış bir çiftçi, kendi tarlasının sağlığını belirleyebilir ve gerçek zamanlı olarak önemli kararlar alabilir. Tüm mahsulü yürümek ya da bir traktörle tarladan geçmek yerine, bir dron harita üretebilir ve sorunlu bölgelere işaret edebilir. Bu, tarımdakilerin zamandan tasarruf sağlayabilecekleri, mahsul verimini arttırabilecekleri veni hayetinde kârlarını artırabilecekleri anlamına geliyor. Tarıma odaklanan bazı büyük dron şirketleri arasında Drone Deploy Field Scanner uygulaması, PrecisionHawk’ın Precision Mapper ve Pix4D’nin PIX4DAG gibi yazılımlar kullanılmaktadır.

 

Ormancılık

 

Drone ile haritalama, ormancılık endüstrisi için de yardımcı olabilir. Detaylı haritalarla yasadışı kesimler tespit edilip izlenebilir, ağaç sayısı tespit edilebilir ve ormanın sağlığı izlenebilir. NDVI görüntüleri kullanılarak, orman yangını önlemesinde yardımcı olabilecek kuru bitki örtüsü alanları izlenebilir. Haritalar ayrıca bir hastalığın ormanı etkileyip etkilemediğini ortaya çıkararak ölü ağaçları tanımlamaya yardımcı olabilir.

 

Acil Durum Yönetimi

 

Afet olduğunda, acil durum yönetiminin; özellikle afet geniş bir alanı kapsadığında etkin bir şekilde çözüme kavuşturulması hızlı ve doğru bilgiler hayati öneme sahiptir. Drone fotogrametrisi kullanarak, yetkililer çok zarar görmüş alanlarını belirleyebilir (sel, fırtına vb ). Bu verilerle, zamanında bir yanıt için kaynaklarını etkin bir şekilde dağıtabilirler. 2017’de,Harvey ve Irma Kasırgası sırasında felakette iş başında çalışan dronların, arama kurtarma işlerinde kullanılan dronların ve Houston’da acil durum yönetimi için ayrıntılı haritalar oluşturmak için DroneDeploy’un yazılımını kullanan kar amacı gütmeyen kuruluşların olduğunu gördük.

 

Drone ile Haritalamada Anahtar Noktalar

 

Fotogrametri: Haritalamanın genel adı, fotoğraflardan ölçüm alma bilimi, genellikle havadan alınanlar.

 

Ortomosaik: Topografik rölyef, kamera eğimi ve kamera optiğindeki bozulmalar için düzeltilmiş bir anten görüntüsüdür, böylece görüntünün ölçeği aynıdır.

 

RGB Kamera: Bu, haritalamada kullanılan geleneksel kamera türüdür. Görüntüyü oluşturmak için bir örnek Kırmızı, Yeşil ve Mavi ışık spektrumları alır.

 

NDVI — Ayrıca türetilmiş bir görüntü olan Normalleştirilmiş Fark Bitki Örtüsü İndeksi olarak da bilinir (genellikle değiştirilmiş bir RGBveya IR sensöründen). NDVI, yansıtıcı ışığı tesisten alır ve -1 ila +1 arasında bir ölçekte sıralar. Bitkiden daha yüksek miktarda yansıtıcı ışık olduğunda, NDVI daha sağlıklı bir bitki ile ilişkilidir, çünkü bitkideki klorofil ışığın yansıttığı şeydir (sağlıklı olmayan bitkiler klorofil eksikliğine sahiptir ve bu nedenle daha az ışık yansıtır. ). NDVI, tarımda olanlar için değerli bir araçtır ve mahsul sağlığını analiz etmek için kullanılabilir. NDVI kullanışlı olmasına rağmen, son kullanıcıya yardımcı olması için belli bir temel doğruluk derecesi ve uygun analiz gerektirir. Standart bir NDVI haritası tipik olarak son kullanıcı için faydalı bir yayın değil, mahsul takibi konusunda uzmanlaşmış kişiler için bir araçtır.

 

GCP: Haritanızı coğrafi olarak doğru tutmak için kullanılan fiziksel bir belirteç olan Zemin Kontrol Noktası olarak da bilinir. Bir GCP’nin yeri, bir RTK (Gerçek Zamanlı Kinematik) GPS (veya başka bir GNSS sistemi)koordinatıyla belirtilir. Bu çok doğru bir koordinattır ve tüm haritanızın çevresindeki coğrafi bölgeyle doğru bir şekilde hizalanmasını sağlar. Temel olarak, görüntünün bir noktasının dünyadaki kesin GPS koordinatıyla aynı hizada olmasını sağlar. Haritanız daha eski bir harita verisiyle karşılaştırılacak, diğer uzak görüntülerin üzerine bindirilecekse veya anketin doğru sonuçlanması için güvenilecekse, bu çok önemlidir.

 

Yakın Kızılötesi: Görünür ışığın dalga boyunun biraz üzerinde bir ışık spektrumu (elektromanyetik radyasyon). Bir bitkiden yansıyan NIR ışığı ne kadar sağlıklı olduğunun bir göstergesi olabilir. Bu verileri elde etmek için özel NIR, multispectral veya modifiye RGB kameralar gerekir.

 

Kızılötesi: IR elektromanyetik radyasyon veya yakın kızılötesiyle karşılaştırıldığında daha kısa dalga boyuna (daha yüksek frekans)sahip ışıktır. IR’nin faydaları, sıcaklığı tespit edebilmesidir.

 

Termografi: Işığın kızılötesi spektrumundan alınmış görüntüdür. Bu görüntü, bir nesnedeki ısı alanlarını gösterir ve genellikle endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Termografik çalışmaya olan talep artıyor gibi görünüyor ve uçak pilotlarının para kazanmaları için yeni bir yol sunuyor.

 

RTK: Gerçek Zamanlı Kinematik uydu navigasyonu olarak da bilinir, bu GPS (veya herhangi bir GNSS)verisi elde etmenin santimetrelik bir tekniğidir. Temel olarak, RTK alıcısı bu verileri hesaplamak için GPS radyo sinyalini analiz eder.

 

Nokta Bulutu: Bir nokta bulutu, bir nesnenin yüzeyindeki noktaların veya koordinatların toplamıdır. Bu puan koleksiyonu, bir alanın 3Bmodelini oluşturmak için kullanılabilir. Nokta Bulutları genellikle fotogrametrik ve LIDAR verilerinden türetilir.

 

Göreceli Doğruluk: Haritalama açısından, göreceli doğruluk, bir haritadaki bir noktanın aynı haritadaki diğer noktalara ne kadar doğru olduğunu gösterir. Bu, bir haritadaki iki noktanın harita üzerinde X cm uzaklıkta olması durumunda, gerçek dünyada birbirinden X cm uzakta olmaları gerektiği anlamına gelir.

 

Mutlak Doğruluk: Mutlak Doğruluk, gerçek dünyadaki koordinatlarla ilgili bir noktanın doğruluğunu ifade eder. Mutlak Doğruluk, bir haritadaki bir noktanın gerçek GPS koordinatlarıyla eşleşmesi gerektiği anlamına gelir.

 

Çözünürlük: Çözünürlük, bir haritadaki ayrıntı düzeyidir. Bu genellikle CM / Piksel cinsinden ölçülür, bu da her piksel için X CM miktarının haritada gösterileceği anlamına gelir.

 

Drone Haritalama Yazılımları

 

Artık kullanım alanlarını, durumları ile anahtar terminolojiyi ele aldığımıza göre, DRONMARKET olarak eğitimlerini verdiğimiz programlara göz atalım.

 

Alanında bir lider olan “DroneDeploy”, 2013yılında kurulan, dronlar için fotogrametrik ve analitik yazılımlar üreten San Francisco merkezli bir şirkettir. DJI dronları için bulut tabanlı işleme ve destek sunuyorlar. DroneDeploy’u ortomosik yapmak, dijital arazi modelleri, NDVI verilerini toplamak ve 3D modeller oluşturmak için kullanabilirsiniz. Hedef endüstrileri olarak inşaat, çiftçilik ve etüt planlamadır.

 

DroneDeploy, kullanımı kolay ve aynı zamanda özelliklerle dolu bir sisteme ihtiyaç duyanlar için mükemmeldir. Eşsiz ürünlerinden biri, çiftçilerin uçuş sırasında gerçek zamanlı olarak harita oluşturmalarını ve NDVIharitalarına hızlıca erişmelerini sağlayan ve hepsi İnternet erişimi olmayan FieldScanner uygulamasıdır. Drones Deploy’ın Uygulama Marketi, Autodesk, Airmap, Kittyhawk, Agremo ve benzeri üçüncü parti uygulamaları kullanmanıza da izin vermektedir.

 

Pix4D, bir fotogrametrik yazılım paketi sunan bir İsviçre şirketidir. Bu yazılım alanında kullanımı zor ancak kapsamlı yeteneklere sahiptir. Haritalama (Pix4DMapper), inşaat (Pix4Dbim), tarım (Pix4Dag)ve 3D modellemeye (Pix4Dmodel) odaklanan belirli sürümleri vardır.

 

Pix4D ayrıca haritalama işlemini yalnızca DJI dronlarıyla değil Parrot dronlarıyla da uyumlulukla otonom uçuş için mobil bir uygulamaya (PIX4DCapture) sahiptir. Verilerinizi kendi donanımınızı kullanarak veya resimlerinizi Pix4D’nin bulut servislerine yükleyerek işleyebilirsiniz.

 

Pix4D ile ilgili olarak dikkat etmeniz gereken şeylerden biri fiyatı. Ücretsiz deneme süresine sahip olmakla birlikte, lisanslar ayda birkaç yüz dolara veya sürekli bir lisans için birkaç bin dolara mal olur. Bununla birlikte, Pix4D’nin dron endüstrisindeki en yetenekli haritalama yazılım seçeneklerinden biri olarak bilinmesinin bir nedeni var. Belirli endüstrilere odaklanan özellikli sürümleriyle, anket, inşaat, inşaat mühendisliği, tarım ve diğer sektörlerde bilgili insanlar için güçlü bir araçtır.

Yorumlar