24 Ağustos 2021

Gaz sızıntılarını engelleyen Drone: Raven

24 Ağustos 2021

214

Gaz sızıntılarını engelleyen Drone: Raven

Elektrik denince akla ilk gelen firmalardan biri olan General Electric geliştirdiği yeni Drone ile metan gazı sızıntılarının önüne geçmeyi hedefliyor.

 

Her geçen bir gün Drone teknolojileri adına yeni bir yeniliği de beraberinde getiriyor. Akla gelmeyecek birçok alanda Drone’ların kullanımına başlanması Drone’ların aslında ne kadar farklı endüstrilere hitap ettiğinin ve bu sayınında devamlı olarak arttığının en büyük göstergesi. Kargodan güvenliğe, arama kurtarmadan tarıma kadar sayısız alanda kullanılan Drone’lar artık enerji sektöründe de boy gösterecek.

 

Dünyanın en büyük elektrik firması General Electric kısa bir süre önce tanıttığı Raven isimli Drone’u ile gaz tesislerinde oluşan metan gazı sızıntılarını engelleyip, işçi ölümlerinin ve felaketlere yol açan patlamaların önüne geçmek istiyor. Gaz ve petrol tesislerinde sızıntı tespiti çok önemli bir konu olduğu gibi insan gücüyle tespiti de oldukça yavaş. General Electric geliştirdiği ve çeşitli akıllı yazılımlarla donattığı Raven’de insan gücüne göre 3 kat daha hızlı sızıntı tespiti yapıldığını idda ediyor.

 

4 kilogramlık bir ağırlığa sahip olan Raven, 40 dakika havada kalabiliyor ve 750 metre öteden gaz sızıntısını tespit edebiliyor. Kızılötesi kamera ve sensörlerle donatılan Raven, sızıntının boyutunu anında algılayabildiği gibi verileri anlık olarak bir merkeze gönderip hemen müdahale de bulunulmasınıda yardımcı oluyor.

 

3 adet test modelinin şu an test aşamasında olduğunu söyleyen General Electric yetkililerini Raven’in kullanımının kabul testlerinden sonra yaygınlaşacağını da ekliyorlar.

 

 

Yorumlar