31 Temmuz 2023

Gimbal Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

31 Temmuz 2023

197

Gimbal Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Profesyonel çekimler için sabitleme sistemleri olan gimballar, modern teknolojinin muazzam bir şekilde ilerlemesiyle hayatımıza girmiştir. Yıllar önce telefon ya da fotoğraf makinesi almanın ne kadar zor olduğunu düşünün, ama günümüzde akıllı telefon kullanmayan neredeyse yok. Bazı akıllı telefon modelleri o kadar gelişti ki kameralarının çözünürlüğü bazı profesyonel kameralarınkini geçti. Modern cihazlarla birlikte aksesuarları da gelişmekte. Bu yazıda, bir gimbalın ne olduğu ve ne için kullanıldığı hakkında daha fazla bilgi paylaşacağız.

DJI Zenmuse P1 Gimbal

Gimbal ile Neler Yapılabilir?

Bir gimbal, etrafındaki her şey hareket ederken bir nesnenin sabit kalmasına veya tek bir yerde kalmasına izin veren bir mekanizma olarak kolayca tanımlanabilir. Gimbal hem hava hem de kara fotoğrafçılığı için kolaylık sunar. Gimbal kullanılmadan yapılan bir çekimde fotoğrafçıların kameralarını sabit tutmaları ve kollarını sabit tuttuklarından emin olmaları gerekirdi, aksi takdirde çekimler titrek ve sarsıntılı olur. El gimballeri bu sorunu çok rahat giderir ve kolaylık sağlar.

 

Drone ile yapılacak bir hava çekiminde gimbal olmadan drone pilotunun ne yaparsa yapsın titreşimsiz mükemmel bir sabitlikte fotoğraf veya video çekmesi neredeyse imkansız. Fakat dronlarda kullanılan gimbal teknolojisi ile çok stabil görüntüler çekilebilir. Tabii ki bu sarsıntısız çekilen görüntülerin kalitesi de kullanılan gimbal teknolojisine bağlıdır.

DJI Matrice 300 RTK - Zenmuse L1

Mekanik Gimbal Nedir? ve Motorlu Gimbal Nedir?

Mekanik gimbal ve motorlu gimbal kullanım amacına bakıldığında aynı anlama gelir. Dünyaca ünlü drone üreticisi DJI markasının sitesine baktığınızda; Mechanical Gimbal ve Motorized Gimbal terimlerini görürsünüz. Ama ikisi de aynı işlevi görür, küçük motorlar ile gimbal faydalı yük olan kamerayı sabit tutmaya yarar.

 

Mekanik Gimbal Nedir?

Gimbal sistemleri iki kategoriden oluşur diyebiliriz:

  1. Fırçasız Gimbal
  2. Servo Gimbal

 

Fırçasız gimbal teknolojisinde, daha hızlı ve daha akıcı çalışma özelliğiyle daha iyi görüntü kalitesi sağlayan fırçasız motorları kullanır. Servo gimbal ise daha az düzgün hareket nedeniyle daha az stabilizasyon sağlar, ancak aynı zamanda fırçasız gimballerden daha hafiftir; bu, faydalı yük taşıması limitli olan insansız hava araçlarında tercih edilir.

 

Ayrıca Bakınız: Fotovoltaik Sistemlerin Dronlarla Denetimi

Ayrıca Bakınız: DJI M30T ve Matrice 350RTK Karşılaştırması

Drone Gimbal

Mekanik Gimbal Nedir?

Drone Gimbal Çeşitleri

  1. 1-Axis Gimbal (1 Eksenli Gimbal): Genellikle Single Axis Gimbal olarak duyabilirsiniz. 1 Axis gimbal tek eksen hareketinin yapıldığı genellikle amatör hobi drone modellerinde ve FPV drone modellerinde kullanılır. Aden Drone modelleri ve Gorilla Drone modellerinde kullanılmaktadır. DJI Tello modelinde bulunmaması drone severleri çok üzsede DJI Tello 2 drone modelinde Single Axis Gimbal konulması bekleniyor.
  2. 2-Axis Gimbal (2 Eksenli Gimbal): 2 Eksenli gimballar DJI, Fimi, Aden ve Hubsan drone modellerinde kullanılıyor. 2 Eksenli gimballar tilt ve roll hareketlerini yaparak sabit ve yüksek kalite fotoğraf ve video çekimine olanak sağlar. 2-Axis Gimbal, tek eksenli gimballere göre daha iyi fotoğraf çekme olanağı sağlar. Fakat tek eksenli gimballere göre biraz daha pahalıdır. 2-Axis Gimbal extra brushless fırçasız motor ile donatılmıştır. 2 Eksenli Gimballerin en büyük dezavantajı yaw eksikliği video çekimlerinde bazen belirgin olarak görülmektedir. Yatay titreme veya Jello Effect, Jelly Effect (jöle etkisi, kıvrım kıvrım sallanan görüntü)
  3. 3 Axis Gimbal (3 Eksenli Gimbal): 3 Eksenli gimballar DJI, Fimi ve Hubsan hobi drone modellerinde kullanılmakla birlikte keşif gözetleme, istihbarat gibi askeri ve endüstriyel alanada kullanılmaktadır. 3 Eksenli gimballar tilt, roll ve pan hareketlerini yaparak extra sabit ve çok yüksek kalite fotoğraf ve video çekimine olanak sağlar. 3-Axis Gimbal, en iyi fotoğraf çekme olanağı sağlayan gimbal çeşididir. Fakat en pahalı gimbal modelidir. 3-Axis Gimbal toplamda 3 adet brushless fırçasız motor ile donatılmıştır.

DJI Zenmuse P1 L1 Gimbal

Gimbal Kullanımı ve Önemi

Gimbal Neden Titrer?

Drone üzerinde bulunan en hassas ve kullanırken dikkat edilmesi gereken parça drone gimbalıdır. Gimbal sıkışması ve gimbal error alınması en büyük hatalar arasında yer alır. Drone gimbal hataları çok yüksek fiyatlara tamir edilmektedir. Drone gimbal titremesini önlemek için yapılması gereken ilk şey drone modelinizi kesinlikle drone iniş pedi olmadan kullanmamaktır. Toprak veya tozlu bir zeminden uçuşan tozlar gimbal motorunda birikerek arızaya sebebiyet verebilir. Bu nedenle, gimbalın doğru şekilde kullanılması ve korunması önemlidir.

Drone Koruyucu

Gimbal Koruyucu Nedir?

3-axis gimballı drone modellerinin çoğunda gimbalı koruyucu bir plastik kutu ile birlikte gönderilmektedir. Gimbal koruyucu veya gimbal protector, dronu dış darbe etkileri ve tozlardan korumaya yarar. Dronu çalıştırmadan önce gimbal koruyucusunun mutlaka çıkartılması gerekmektedir. Aksi takdirde, gimbal motorları zarar görebilir ve fotoğraf/video çekim kalitesi düşebilir.

DJI Zenmuse P1 L1 Gimbal

En Çok Satan Gimbal Modelleri

Drone teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte birçok gimbal modeli piyasada bulunmaktadır. İşte en çok satan gimbal modellerinden bazıları:

  • DJI Zenmuse P1
  • DJI Zenmuse L1
  • SIYI ZR10 (30X Hybrid Zoom Gimbal)
  • DJI Zenmuse XT2 (Termal Kamera)
  • Zenmuse X4S
  • Zenmuse X5S
  • DJI Zenmuse X7
  • DJI Zenmuse Z30
  • SIYI A8 Mini
  • DJI Zenmuse XT (Termal Kamera)
  • DJI Zenmuse H20N
  • Phase One P3 Drone Gimbal
  • SIYI A2 Mini
  • Corona UV Özellikli Kamera

Sonuç

Gimballar, drone teknolojisinin gelişmesiyle birlikte mükemmel fotoğraf ve video çekimleri için vazgeçilmez bir araç haline gelmiştir. Gimballar sayesinde sabit ve yüksek kaliteli çekimler elde etmek mümkün hale gelirken, uygun kullanım ve korumanın önemi de göz ardı edilmemelidir. Her türlü drone kullanıcısının gimbal hakkında bilgi sahibi olması ve doğru şekilde kullanması, daha başarılı çekimler yapmasına yardımcı olacaktır.

Ayrıca Bakınız: Drone ile Fotogrametri

Ayrıca Bakınız: DJI Haritalama Droneları Karşılaştırması

Yorumlar