24 Ağustos 2021

Güneş Enerji Santrallerinde Termal Kameralı Drone Kullanımı

24 Ağustos 2021

493

Güneş Enerji Santrallerinde Termal Kameralı Drone Kullanımı

Güneş çiftlikleri genelde geniş arazilere ve güneş ışınlarının iyi alındığı yerlere kurulduğundan geleneksel yöntemlerle yapılan denetimler oldukça zor, uzun süren ve denetçi faktörü içeren bir iş iken dron teknolojileri oldukça verimli ve hızlı şekilde bu işi de üstlenmiş durumdadır. Güneş panellerinin düzenli denetimlerine ve temizlenmeleri verimlilik açısından oldukça mühimdir. Enerji sektöründeki termal kameralı drone teknolojileri kullanımı güneş enerji çiftliklerinde panellerin denetlenmesinde yer alır. Bu sayede zamandan ve paradan tasarruf etmenin yanı sıra insan faktörünü de ortadan kaldırarak daha net ve hassas sonuçlar elde etmesini sağlar

Dronlarda bulunan GPS sistemiyle uçuş rotası oluşturularak yarı-otonom olarak güneş panellerinin denetimlerini oturduğunuz yerde kendinizi tehlikeye atmadan yapabilir. Yapay zekâ algoritmaları sayesinde panellerde bulunan kırıkları, akıntıları ve diğer birçok sorunları tespit edebilirsiniz. Ayrıca dronlara monte edilen termal kameralar sayesinde panellerdeki sıcaklık değerlerini elde edilerek herhangi bir sorun olup olmadığı tespit edebilirsiniz.

Termal kameralı dronların GES sektöründe kullanımında; el termal kameralarıyla hali hazırda gerçekleştirilen uygulamalara göre çok daha az maliyetli olup, aynı zamanda zaman ve insan gücünden tasarruf ederek çok daha kaliteli sonuçlar elde etmenize imkân tanıyacak bir platforma sahiptir. Güneş enerji santralinin temel taşı olan panellerde çizik, çatlak, hasar, çeşitli üretim hatası gibi nedenlerle oluşan sıcak noktalara “hot spot” deniliyor. Hot spot nedeni ile oluşan tersinir akım, hücre ve panellere hasar veriyor.

Drone İçin Populer Termal Kamera Modelleri

Panellerde meydana gelen aşırı ısınma bypass diyotlara da zarar vererek enerji kayıplarını yüksek seviyelere çıkarabiliyor. Termal kamera ile elden ölçümlerde fotovoltaik sistemde yer alan tüm Güneş panellerin termal ölçümleri gerçekleştirilerek modül üzerindeki termal farklılıklar saptanıyor. Termal kameralı dron ile kısa sürede geniş alanlardaki güneş enerji santralleri taranarak arıza tespiti yapılıp, yatırım geri dönüş süresinin azaltılması sağlanabiliyor.

Termal kameralı dronlar ile havadan görüntülemenin avantajlarından bir tanesi de insan gücüne oranla sıcak ve soğuk havalardan kaynaklı herhangi etkilenmeye maruz kalmadan aynı hassasiyette ölçümler yapılabilmesidir. İnsan gücü ile 1 günde yapılacak iş tek uçuş ile 30 dk gibi kısa sürede gerçekleştirilebilmektedir.

Termal Kameralı Dronlar Hangi Alanlarla Kullanılıyor

Santral üzerindeki kirlenmenin veya arızaların tespiti için belli bir açıdan görüntüleme sağlanması gerekmektedir. Bu görüntülemeyi dronlar ile aynı açıdan stabil olarak gerçekleştirebilir ve doğru veriler elde ederek analizinizi doğru yapabilir aksiyonlarınızı doğru zamanlama ile alabilirsiniz.

Drone’lar için En Popüler Termal Kamera Modelleri

Drone’lar için En Popüler Termal Kamera Günümüzde dronlar için birçok termal kamera modeli bulunmaktadır. Bu, çok fazla seçeneğiniz olduğu anlamına gelir, ancak bir tane için alışveriş yapmak da göz korkutucu olabilir. Başlamak için, işte en popüler modellerden bazıları:

DJI Enterprise Matrice 300 RTK, DJI’ nın modern havacılık sistemlerinden ilham alan en son ticari drone platformudur. 55 dakikaya kadar uçuş süresi, gelişmiş AI özellikleri, 6 Yönlü Algılama ve Konumlandırma ve daha fazlasını sunan M300 RTK, zekayı yüksek performans ve rakipsiz güvenilirlik ile birleştirerek yepyeni bir standart belirliyor. Geliştirilmiş İletim Sistemi Tamamen yeni OcuSync Enterprise, 15 km mesafeye kadar iletim sağlar ve üçlü kanal3 1080p videoyu destekler. 2,4 GHz ve 5,8 GHz4 arasında gerçek zamanlı otomatik geçiş, yüksek parazitli ortamların yakınında daha güvenilir uçuş sağlarken AES-256 şifrelemesi güvenli veri aktarımı sağlar. Zenmuse H20T faydalı yüküyle beraber M300 RTK ve H20T kamerası, hem 20 MP zoom kamerasına hem de 640 x 512 piksel radyometrik termal kameraya sahip çift kameradır. Kurumsal düzeyde drone operasyonları için mükemmeldir.

DJI Mavic 2 Enterprise Advanced , ikili görüntüleme için tasarlanmış kurumsal sınıf bir drone. Yükleri değiştiremeseniz de, bir termal sensör ve yerleşik bir 4K zoom kamerası ile birlikte gelir. Bir yandan, kızılötesi sensör 16x zoom, 640 x 512 çözünürlük ve 30 Hz kare hızına sahiptir. Ayrıca 2°C hassasiyet aralığında sıcaklıkları ölçebilir. Öte yandan, 4K görsel kamera, samimi ayrıntıları yakalamak için 48 MP çözünürlüğü, 4x kayıpsız yakınlaştırmayı ve 32x dijital yakınlaştırmayı destekler. Daha da önemlisi, Mavic 2 Advanced, onu güç hatlarından kaynaklanan elektromanyetik parazitlere karşı koruyan OcuSyn 2.0 iletimi ile gelir. Ayrıca 10 km’lik bir iletim menziline sahiptir ve hızlı bir inceleme için tek bir ekranda görsel, termal ve bölünmüş görünümler arasında kolayca geçiş yapmanızı sağlar.

Listemizdeki diğer bazı dronlar gibi, Mavic 2 Advanced, hava sahası koşulları hakkında gerçek zamanlı bilgi için çok yönlü engel algılama ve DJI AirSense’e sahiptir. Ayrıca santimetre seviyesinde konumlandırma için RTK konumlandırma ile donatılabilir.

Yorumlar