1 Eylül 2021

Hangi Dronlar İçin İzin Belgesi & Ehliyet/Sertifika Gerekli?

1 Eylül 2021

1091

Hangi Dronlar İçin İzin Belgesi & Ehliyet/Sertifika Gerekli?

Modern dünyanın nimetleri mevzubahis olduğunda akla gelen ilk olgulardan bir tanesi, şüphesiz üstün teknolojinin hayatımızı hiç olmadığı kadar kolaylaştıran icatlarıdır. Üstelik bu icatlar, yalnızca uzay, biyogenetik veya nükleer gibi alanlarda değil gündelik yaşantımızın hemen her noktasında kendisini gösterebilmektedir. Dron ya da diğer bilinen ismiyle İnsansız Hava Araçları (İHA) da bunların arasında yer almaktadır.

 

Uzaktan kumanda sistemiyle yönetilen ve ticaretten spora, bilimden sinemaya pek çok alanda kullanılan dron türleri, artık hobi amaçlı aktivitelerde de yaygın olarak tercih edilmektedir. Ancak bu yaygın kullanım, dron ehliyeti şartını da beraberinde getirmiştir.

 

Dron lisansı, giderek yaygınlaşan İHA kullanımlarında güvenlik tedbirleri oluşturmak ve olası can veya mal kayıplarının önüne geçebilmek amacıyla yürürlüğe girmiş bir uygulamadır. Bu uygulama ile birlikte, kullanılacak dron türüne uygun nitelikte bir eğitim ve lisans alınması zorunludur.

 

Üstün teknoloji dron ürünlerinin ve nitelikli drone eğitiminin adresi DronMarket olarak bugünkü içeriğimizde, drone sertifikası alımı ile ilgili detayları ele alıyoruz.

 

İHA Ehliyeti Nedir? 

 

İHA ehliyeti nedir sorusu, dron tutkunlarının merak ettiği başlıca konulardan bir tanesidir. Ayrıca nasıl alınır ve nereden alınır gibi sorular da bunu takip etmektedir. İHA ehliyeti/sertifikası, drone uçuşu için alınan izine verilen addır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından belirlenen düzenlemeler ve sınırlamalar doğrultusunda drone uçuşu gerçekleştirmek mümkün olmaktadır.

 

İHA sertifikası alma adımına geçmeden önce değinilmesi gereken birkaç önemli husus vardır. Bunlardan birincisi hangi amaçlarla İHA uçuşu yapacağınızdır. Bu detay, başvuru esnasında talep edilen önemli bir bilgidir. İkincisi ise 4 kategoriye ayrılmış İHA türlerinden (İHA 0, 1, 2 ve 3) hangisi için başvuruda bulunacağınızdır. Zira eğitim ve sertifika kullanılacak olan dron türüne göre verilmektedir.

 

İHA 0 Nedir?

 

İHA 0, gerek ticari çalışmalarda gerekse de hobi amaçlı aktivitelerde kullanılan dron türlerinden biridir. Ağırlığı 500 gram ile 4 kilogram arasında değişen dronlar bu kategoride yer almaktadır. İHA 0 için uçuş izni almak isteyen kişilerin 12 saatlik bir eğitimden geçmesi gerekmektedir. Ayrıca bu sertifika için belirlenen yaş sınırı da yine 12’dir.

 

İHA 1 Nedir?

 

İHA 1 de keza hem ticari hem de hobi amaçlı olarak tercih edilebilecek bir drone türüdür. Bu sınıfta yer alan dronlar, 4 ile 25 kilogram arasında bir ağırlığa sahip olmaktadır. İHA 1 uçurmak için 36 saatlik bir eğitimden geçilmesi gerekirken, bu dron sınıfı için belirlenen yaş sınırı 15’tir.

 

Dron Uçuş İzni Hakkında Bilinmesi Gereken Detaylar

 

Hangi dron için izin alınmalı sorusuna genel olarak bu yanıtları verebiliriz. Öte yandan SHGM’den alınan güncel bilgilere göre şunu da belirtmeliyiz: 500 gram üzeri tüm drone araçlarının SHGM bünyesine kaydı yapılması zorunludur.

 

Hangi dron ehliyet ister konusunda verilmesi gereken bir diğer yanıt ise dron için alınacak ehliyet ve eğitimlerin SHGM tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarına yapılacak başvuru sonrası temin edilebileceğidir. Dolayısıyla, başvuru yaptığınız kurumun SHGM onaylı bir kurum olup olmadığı son derece mühim bir konudur.

 

Dron ehliyeti ve detaylarına içeriğimizin üst kısımlarında yer verdik. Şimdi ise dron uçuş izni kapsamına giren düzenlemelere ve sınırlamalara açıklık getireceğiz. Öncelikle şunu bilmekte fayda vardır ki dron ehliyeti sahibi olmak sizlere istediğiniz her alanda uçuş yapabilme imkanı vermez. Yani bazı yasal düzenlemeler, dron uçuşu için her zaman dikkat edilmesi gereken ve uygulanmadığı takdirde cezai yaptırımla sonuçlanan önemli uyarılardır.

 

Örnek verecek olursak, “yeşil alan” olarak ifade edilen bazı alanlarda dron uçuşuna izin verilmemektedir. Bu alanlar genel olarak stad çevreleri, havaalanı yakınları ve askeri bölgeler gibi noktalardır. Dron uçurmak için izin yani sertifika almış olsanız dahi bu alanlarda dron uçuşu gerçekleştirmeniz yasaktır.

 

Bu sınırlamalar, bilinçsiz dron kullanımının önüne geçmek ve olası zayiatları engellemek amacıyla getirilmiştir. Ayrıca dron kullanımı öncesi eğitim ile dron araçlarına dair bazı teknik bilgiler öğretilerek kullanıcıların maksimum verimle bu uçuşları gerçekleştirmesine olanak sağlanmaktadır. Bu sebeple dron eğitimi ve dron uçuş izin belgesi son derece gereklidir.

 

Son Teknoloji Dron Ürünleri ve Yönetmeliğe Uygun Dron Eğitimleri için DronMarket!

 

DronMarket olarak hangi dronlar için ehliyet gerekli ve drone türlerine göre eğitim ve sertifika gibi konuları ele aldık. Artık dron ehliyeti için yapılması gerekenleri biliyorsunuz. Ve bu amaçla yaptığınız çalışmalarda en büyük destekçiniz olacak dron çeşitleri ve dron eğitimleri DronMarket’te sizleri bekliyor! 

 

Uzun yıllardır dron sektöründe hizmet veren, pazardaki her gelişmeyi ve yeniliği takip ederek ürün gamını güncelleyen ve her zaman müşteri odaklı tutumuyla değişen ihtiyaçlara cevap veren DronMarket ile siz de bu dinamik sektörün bir parçası olabilirsiniz.

 

Hizmetlerimiz arasında bulunan dron pilotluğu eğitimi ile de dron tutkunları için nitelikli ve özenli bir destek sağlamayı hedefliyoruz. Dron ehliyeti veren kurumlar araştırmasında bizleri güvenle tercih edebilir ve SHGM onaylı eğitimlerimizden yararlanarak arzu ettiğiniz dronları kısa sürede kullanabilirsiniz.

 

Siz de hemen dronmarket.com’a gelin, güvenli alışveriş, aynı gün kargo ve iade garantisi gibi avantajlarla üstün kalite dron ürünlerine avantajlı fiyatlarla sahip olun!

Yorumlar