1 Eylül 2021

Drone Pilotluğu: Drone Pilotu Nasıl Olunur?

1 Eylül 2021

835

Drone Pilotluğu: Drone Pilotu Nasıl Olunur?

Son yıllarda büyük bir hız kazanan teknolojik gelişmeler neredeyse başımızı döndürüyor. Nereye bakarsak bakalım, son derece hızlı, pratik, kullanışlı ve amaçlarına göre faydalı icat ve cihazlarla karşılaşıyoruz. 100 yıl gibi bir geçmişe sahip olsa da günümüzde daha sık görmeye başladığımız dronelar, bu gelişmelerden bir tanesi. Drone pilotluğu ve bu yetkinlik için yapılması gerekenler de teknolojinin sıkı takipçilerinin merak ettiği konuların başında geliyor.

 

İnsansız Hava Aracı (İHA) ismiyle de yaygın olarak gördüğümüz droneların kullanımı, geçtiğimiz yıllarda SHT-İHA yönetmeliğince belirli düzenlenlemelere ve sınırlamalara tabi tutuldu. Kaza, yaralanma, can ve mal kaybı gibi olası riskleri ortadan kaldırmak amacıyla yapılan bu düzenlemeler ile drone kullanacak kişilerin İHA pilotu olmak için müfredatı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan eğitimi alması ve eğitim alınan kurum tarafından verilecek sertifikaya sahip olması gerekiyor.

 

Üstün teknoloji drone ürünleri ve drone pilotluğu eğitimi alanında lider kuruluşlardan biri olan DronMarket olarak bugünkü içeriğimizde, İHA pilotu olmak için yapılması gerekenler ve konu hakkındaki detayları ele alıyoruz.

 

Drone Ehliyeti Nasıl Alınır?

 

Drone pilotu nasıl olunur sorusuna yanıt bulabilmek için öncelikle drone pilotluğu için karşılanması gereken bazı şart ve koşulları bilmekte fayda vardır. Örneğin, tercih edilecek drone türünün hangi drone sınıfına girdiğini bilmek gereklidir. Ağırlığı 500 gram ile 4 kilogram arasında değişen dronelar İHA 0 kategorisinde yer alırken, 4 ile 25 kilogram aralığında bulunan dronelar İHA 1 olarak kategorize edilmektedir.

 

Bu sınıflandırma, drone pilotu olmak amacıyla başlatılacak süreçte öğrenilmesi gereken bir bilgidir. Gerek hobi aktivitelerinde gerekse de ticari amaçlı kullanımlarda, sahip olunan drone türüne göre bir eğitim ve bu doğrultuda bir sertifika verilmektedir.

 

Drone ehliyeti nasıl alınır sorusunun yanıtına geldiğimizde ise bu sertifika için gerekli eğitim sürecinden, yaş sınırlamasından ve başvuru detaylarına değinmemiz gerekir. İHA 0 için belirlenen eğitim süresi 12 saattir, bu ehliyete sahip olabilmek için belirlenen asgari yaş sınırı ise 12’dir. İHA 1 içinse 36 saatlik bir eğitim verilirken, bu drone sınıfında uygun görülen minimum yaş 15’tir. Bu yaş sınırının üzerinde olan ve gerekli eğitim sürecini tamamlayan adaylar, drone pilot lisansı elde edebilir.

 

Drone eğitimi, SHGM tarafınca yetkilendirilmiş eğitim kurumları tarafından verilmektedir. Bu eğitim sürecinin ardından bireyler, İHA türüne bağlı olarak temel seviyede veya uzman seviyesinde drone uçuşu gerçekleştirebilirler.

 

Ayrıca, İHA eğitimi kapsamında, dronelar hakkında teknik bilgiler öğretilirken, bu uçuşların gerçekleştirilmesine izin verilmeyen ve “yeşil alan” olarak ifade edilen bölgeler hakkında da detaylar verilir. Havaalanları, askeri bölgeler ve stad çevreleri gibi pek çok alan bu sınırlamaya dahildir.

 

Drone sertifikası nasıl alınır konusunda belirlenen kriterler bu şekildedir. 500 gram ve üzeri drone türlerinin SHGM’ye kaydının tamamlanmasının ardından, yine SHGM onaylı bir kuruluştan İHA pilotluğu eğitimi alınarak talep edilen İHA türüne uygun pilotluk sertifikasına sahip olunabilir.

 

Son Teknoloji Drone Ürünleri ve Yönetmeliğe Uygun Drone Eğitimleri için DronMarket!

 

DronMarket olarak, drone ehliyeti nereden alınır ve bu ehliyet için gerekli şartlar nelerdir gibi pek çok soru işaretine açıklık getirdik. Artık drone ehliyeti için yapılması gerekenleri biliyorsunuz. Ve bu amaçla yaptığınız çalışmalarda en büyük destekçiniz olacak drone çeşitleri ve drone eğitimleri DronMarket’te sizleri bekliyor! 

 

Hizmetlerimiz arasında bulunan drone pilotluğu eğitimi ile drone tutkunları için nitelikli ve özenli bir destek sağlamayı hedefliyoruz. Drone ehliyeti veren kurumlar araştırmasında bizleri güvenle tercih edebilir ve SHGM onaylı eğitimlerimizden yararlanarak arzu ettiğiniz droneları kısa sürede kullanabilirsiniz.

 

Uzun yıllardır drone sektöründe hizmet veren, pazardaki her gelişmeyi ve yeniliği takip ederek ürün gamını güncelleyen ve her zaman müşteri odaklı tutumuyla değişen ihtiyaçlara cevap veren DronMarket ile siz de bu dinamik sektörün bir parçası olabilirsiniz. Drone ehliyeti ücreti konusunda bilgi almak için de sitemizde bulunan iletişim adreslerinden bizlere ulaşabilir ve aklınıza takılan tüm sorulara kolaylıkla yanıt bulabilirsiniz.

 

Siz de hemen dronmarket.com’a gelin, güvenli alışveriş, aynı gün kargo ve iade garantisi gibi avantajlarla üstün kalite drone ürünlerine avantajlı fiyatlarla sahip olun!

Yorumlar