1 Eylül 2021

Dron Lisansı/Sertifikası Ne İşe Yarar?

1 Eylül 2021

2485

Dron Lisansı/Sertifikası Ne İşe Yarar?

Teknolojinin serüveni hız kesmeden değişmeye ve ilerlemeye devam ediyor. Artık yalnızca filmlerde değil, hayatımızın her alanında nefes kesen icatlar ve cihazlarla karşılaşabiliyoruz. Bu baş döndüren gelişmelerden bir tanesi de hiç şüphe yok ki dronelar. İnsansız Hava Aracı (İHA) olarak da karşılaşabileceğimiz dronların kullanımında ise uzun bir süredir dron lisansı ve eğitimi talep ediliyor.

 

Dron ehliyeti zorunlu mu sorusunun yanıtı ise oluşabilecek güvenlik zafiyetlerinin önüne geçmek noktasında açıklığa kavuşmaktadır. Olası kaza, yaralanma, can veya mal kayıplarının önüne geçmek ve muhtemel zayiatları önlemek amacıyla dron kullanımı öncesinde, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan, talep edilen İHA türüne uygun nitelikte bir eğitim ve sertifika temin edilmesi gerekiyor.

 

Üstün teknoloji drone ürünleri ve drone pilotluğu eğitimi alanında lider kuruluşlardan biri olan DronMarket olarak bugünkü içeriğimizde, İHA 0 ve 1 türleri arasındaki farklar konusu ile dron lisansı ne işe yarar gibi soruların yanıtlarını ele alıyoruz.

 

İHA 0 ve 1 Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Dron uçurma izni veya sertifikası sahibi olmadan önce konuya ilişkin bazı detaylar ve prosedürler hakkında bilgi edinmekte fayda vardır. İlk olarak şunu söylemeliyiz ki, 500 gramın üzerindeki bütün dron türlerinin SHGM’ye kayıt ettirilmesi zorunludur. Bu ağırlığın üzerindeki İHA türleri ise kendi içerisinde kategorize edilmekte ve bu kategorilere göre eğitim ve sertifika verilmektedir.

 

İHA 0 Nedir?

 

İHA 0 nedir, dron sahibi olmak ve uçuş izni almak isteyen dron tutkunlarının en çok sorduğu sorulardan bir tanesidir. İHA 0, ağırlığı 500 gram ile 4 kilogram arasında değişen drone türlerinin yer aldığı kategoridir. Bu dron türüne sahip olmak ve kullanımı için ehliyet almak noktasında belirlenen yaş sınırı ise 12’dir. SHGM tarafınca yetkilendirilmiş kurumlardan alınan 12 saatlik eğitim neticesinde drone lisansı sahibi olunabilir.

 

İHA 1 Nedir?

 

İHA 1 nedir sorusu da yine ticari amaçlarla veya amatör olarak dron uçuşu gerçekleştirmek isteyen kişiler için yanıtlanması gereken bir konudur. İHA 1, 4 ile 25 kilogram arasında bir ağırlığa sahip olan dron türüdür. İHA 1 sınıfında yer alan dronlar için gerekli sertifikayı almak isteyen kişilerin 15 yaşını doldurması zorunludur. Yine SHGM onaylı kurumlardan alınan 36 saatlik eğitimin sonunda İHA sertifikası temin edilebilir.

 

Dron ehliyeti yaş sınırı ve eğitim süreçleri yukarıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bu düzenlemeler ve sınırlamalar SHGM tarafından yapılmış olup günümüzde geçerliliğini korumaktadır.

 

Dron Lisansı Ne İşe Yarar?

 

Dron lisansı ne işe yarar sorusu, çeşitli amaçlarla drone kullanmak isteyen pek çok kişinin kafasını kurcalamaktadır. Bu anlamda verilebilecek en net yanıt, dron lisansı olmaksızın dron uçuşu gerçekleştirmenin yasak olduğu ve tespit edildiği takdirde cezai yaptırımlarla sonuçlanabilecek bir eylem olduğudur. 

 

Dron eğitimi, kişiye dronlar hakkında teknik ve detaylı bir bilgi sağlamaktadır. Öte yandan “yeşil alan” olarak tabir edilen havaalanı, askeri bölge ve stad benzeri birçok alanda drone uçuşu yapmanın yasak olduğu da bu eğitimle birlikte adaylara anlatılmaktadır.

 

İHA ticari pilot sertifikası ne işe yarar sorusuna getirilebilecek bir diğer yanıt ise dronların ticari amaçlarla kullanımı için serbestlik sağlaması olacaktır. Bu sertifikaya sahip olan kişi, kurum veya kuruluşlar, satış, pazarlama, reklamcılık, sinema, dizi ve daha pek çok sektörde, elbette imkanlar ve sınırlamalar dahilinde, dron uçuşları yönetebilir.

 

Son Teknoloji Dron Ürünleri ve Yönetmeliğe Uygun Dron Eğitimleri için DronMarket!

 

DronMarket olarak, dron ehliyeti zorunluluğu ve İHA türleri konularına açıklık getirdik. Artık dron ehliyeti için yapılması gerekenleri biliyorsunuz. Ve bu amaçla yaptığınız çalışmalarda en büyük destekçiniz olacak dron çeşitleri ve dron eğitimleri DronMarket’te sizleri bekliyor! 

 

Hizmetlerimiz arasında bulunan dron pilotluğu eğitimi ile dron tutkunları için nitelikli ve özenli bir destek sağlamayı hedefliyoruz. Dron ehliyeti veren kurumlar araştırmasında bizleri güvenle tercih edebilir ve SHGM ve MEB onaylı eğitimlerimizden yararlanarak arzu ettiğiniz dronları kısa sürede kullanabilirsiniz.

 

Uzun yıllardır drone sektöründe hizmet veren, pazardaki her gelişmeyi ve yeniliği takip ederek ürün gamını güncelleyen ve her zaman müşteri odaklı tutumuyla değişen ihtiyaçlara cevap veren DronMarket ile siz de bu dinamik sektörün bir parçası olabilirsiniz. Dron ehliyeti ücreti konusunda bilgi almak için de sitemizde bulunan iletişim adreslerinden bizlere ulaşabilir ve aklınıza takılan tüm sorulara kolaylıkla yanıt bulabilirsiniz.

 

Siz de hemen dronmarket.com’a gelin, güvenli alışveriş, aynı gün kargo ve iade garantisi gibi avantajlarla üstün kalite dron ürünlerine avantajlı fiyatlarla sahip olun!

Yorumlar